ORTAK BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, "İran'ın nükleer programına ilişkin doğan sorunun diplomatik çözümünden yanayız. Kitle imha silahlarından arındırılmış bir Ortadoğu vizyonumuzu koruyoruz. Ancak tüm ülkelerin barışçıl amaçlı nükleer faaliyet hakkının da korunmasından yanayız" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani söz konusu ziyaretin 'dönüm noktası' olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:
"İran'ın nükleer programına ilişkin doğan sorunun diplomatik çözümünden yanayız. Kitle imha silahlarından arındırılmış bir Ortadoğu vizyonumuzu koruyoruz. Ancak tüm ülkelerin barışçıl amaçlı nükleer faaliyet hakkının da korunmasından yanayız."
FRANSA İLE ALMANYA EKONOMİSİ BENZETMESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu ziyaret boyunca gerçekleştirilenler ve gerçekleştirilecekler, İran-Türkiye arasındaki ilişkilerin başlangıcıdır" diyebilir miyiz?"  sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bu sorunuza 'evet' demek istiyorum. Türkiye ve İran çok büyük potansiyel barındırıyor. Birbirlerine benzer ülkeler olan Fransa ile Almanya'nın nasıl ticaret ve ekonomi konusunda ortaklıkları varsa, Türkiye ile İran arasında da böyle bir işbirliği olabilir. Daha önceki iyi niyetli beyanlarımızın uygulamaya geçmesinde sıkıntılar olmuştu. Ama bu sefer karşılıklı meyvelerini alacağız. O yüzden bu ziyaretin, ikili ilişkiler açısından bir dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Ziyareti dönüm noktası olarak görüyorum."
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ruhani, "Her iki ülke de bölgede özel jeopolitik konuma sahipler. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişki kapasitemizi artırmaya karar verdik. İki ülke ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarabiliriz. Özel sektörlerimizin kalkınması ve gelişmesi için yeni adımlar atmayı planlıyoruz. Bilim, teknoloji ve turizm konusunda da daha çok işbirliği yapmamız gerektiğine inanıyoruz. İran ve Türkiye, aşırılık ve terörle mücadele konusunda ellerinden gelen her türlü imkanı kullanacaklardır" diye konuştu.
"İSTİKRARSIZLIK KİMSENİN YARARINA DEĞİLDİR"
Ruhani, "Bölgemizdeki istikrarsızlık, kimsenin yararına değildir. Hem bölge ülkeleri hem de dünyanın geri kalanı için. Bu yüzden bu konularda iki ülke de işbirliği yapmak istiyor. Nükleer silahlardan arındırılmış bir Ortadoğu, her iki ülkenin de kabul ettiği bir olgu. Türk hükümeti nükleer konusunda hep yanımızdaydı. Bu yüzden Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Bu ziyaret bir dönüm noktasıdır. İlişkilerin gelişmesiyle ilgili iki ülke liderlerinde de çok ciddi bir irade var. Hem siyasi hem de ekonomik ilişkiler konusunda" ifadelerine yer verdi.
"SURİYE VE MISIR'LA İLGİLİ DE GÖRÜŞTÜK"
Ruhani, "Suriye ve Mısır'la ilgili de görüştük. Bizim için önemli olan iki ülkenin de istikrar ve güvenliğinin sağlanması. Bu ülkelerin idaresiyle ilgili halkın isteğinin belirleyici olması. Halkın oylarının belirleyici olması. Savaşın bitmesi gibi ortak düşünceler. Kardeş kanının dökülmemesi. İnanıyoruz ki, iki ülke, bölgenin istikrarına ve güvenliğine yardımcı olacak" açıklamasında bulundu.

(HT/İD)