Türkiye, ortak düşmanlarla mücadele edilmesi için Kıbrıs, Kuzey Irak ve Başika’nın ardından Katar’da 4. askeri üssünü kuruyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Katar’da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah Nasır bin Halife Al Sani’nin huzurunda imzalandı. İmza töreninde konuşan Davutoğlu, özetle şöyle konuştu:
“Bugün attığımız imzayla Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üssümüz devreye girmiş oluyor. Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz. Türkiye kendisine güvenen hiçbir dostu yalnız bırakmamıştır. Türkiye, kendisine güvenen hiçbir ülkenin yanında durmaktan geri durmamıştır. Katar, Türkiye’ye güvendi ve Türkiye Katar’a güvendi. Bugün dünya ölçeğinde bir iş birliği sergiliyoruz. Bu bağlamda savunma sanayi iş birliğimiz, bu askeri iş birliğimizi takviye eden, tahkim eden ana unsurlardan biri. Bunu da geliştireceğiz.”
İki ülke arasında 2014’te imzalanan ve TBMM’den Haziran ayında onaylanan anlaşma kapsamında kurulan askeri üssün tugay seviyesinde olacağı öğrenildi. Bir askeri tugay en az 3 bin, en fazla 5 bin askerden oluşuyor. Bu durumda teknik ve hukuki hazırlıklarının tamamlanmasının ardından faaliyete geçecek olan askeri üste en az 3 bin Türk askeri görev yapacak. Üssün komutanlığına da bir tuğgeneral atanacak. İki ülke ortak askeri operasyon ve tatbikatlarının daha genişletilmesi veya bölgede yaşanacak gelişmelere göre asker sayısının kademeli olarak artırılma ihtimali de bulunuyor. Üsteki askeri varlık çoğunlukla kara, hava ve doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinden oluşacak. 
Türkiye’nin; Kıbrıs, Kuzey Irak ve Başika olmak üzere 3 bölgede daha üssü bulunuyor.
Dünyanın en varlıklı ülkelerinden Katar, ABD’nin Orta Doğu’daki en büyük üssüne de ev sahipliği yapıyor. ABD üssünde 10 bin kadar askeri personel bulunuyor. Katar’da şu anda ülkenin silahlı kuvvetlerini eğitmek üzere 100 Türk askerli görev yapıyor.
İmzalar atıldı! Katar’da üs tamam