Birkan YILDIZ / ANKARA,() - EKMELEDDİN İhsanoğlu, Filistin konusunda 'Türkiye tarafsız olmalı' dediği yönündeki bir soruya; ''Ben hiçbir zaman Türkiye'nin Filistin konusunda tarafsız olmasını söylemedim...Zalimle mazlum arasında, gaddarla mağdur arasında tarafsız olamazsınız'' diye yanıt verdi.

CHP ve MHP dahil 5 siyasi partinin ortak Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin Büyükelçiliğini ziyaret etti. İhsanoğlu, ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İhsanoğlu, büyükelçiyle Gazze'deki son durumu görüştüklerini söyleyerek, ateşkes teklifi hakkında, Ramallah ve İsrail hükümetlerinin kabul ettiklerine dair bilgileri aldığını söyledi. Bu manzaranın 2-3 senede bir tekerrür ettiğini dile getiren İhsanoğlu, aldığı son bilgiye göre ölü sayısının 200'e yaklaştığını kaydetti. Gazze'nin ilk defa böyle büyük bir zulme maruz kalmadığını söyleyen İhsanoğlu; "2008'de, 2009'da da yasaklanmış silahlar kullanıldı. Ben o zaman genel sekreterdim. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin toplanmasını sağladım. Son olarak 2-3 gün önce BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı ateşkes kararı aslında eksik bir karardır. Çünkü ateşkesi talep ederken orantısız şiddet kullanımını kınanamıştır. Fakat her şeye rağmen dün gece ilan edilen insiyatif, bugün başarıyla başlatılması insanların Gazze'de nefes almalarını ve bu savaşın acı faturasının bir kısım yaralarını sarmasına da imkan verecektir. Bütün İslam dünyasını yardım etmeye davet ediyorum. Ülkemizde de bu konuda büyük yardımlar yaptığını, hükümetimizin de bir takım tedbirler aldığınu müşade ediyorum" diye konuştu.



Hamas'ın tavrını da değerlendiren İhsanoğlu; "Benim temennim Hamas'ın resmen, Filistin hükümetinin müspet tavrına paralel bir tavır göstermesidir. Ve uluslararası camiayla beraber çalışması ve günlük hayatı bu aziz günde barış içersinde devam ettirmesidir" dedi.



"BU KONUDA FİLİSTİN HALKLARININ MEŞRU TALEPLERİ TARAFSIZLIK DİYE BİR ŞEY SÖYLEMEDİM"



Türkiye'nin Filistin konusunda tarafsız kalması gerektiği yönündeki sözleri sorulan Ekmeleddin İhsanoğlu, şöyle yanıt verdi; "Ben hiçbir zaman Türkiye'nin Filistin konusunda tarafsız olmasını söylemedim, söyleyemem. Kimse de bana bunu söyletemez. Ama siz bir cümleyi cımbızla alıp yanyana koyarsanız... Benim tarafsızlık konusunda söylediğim, Ortadoğu'da Arap kardeşlerimiz arasındaki kavgalarla ilgiliydi. Türkiye, Filistin davasını 1948'den itibaren değişik hükümetlerin önemli katkıları olmuştur. Ve Türkiye hükümetleri barış süreci içersinde olmalıdır. Çünkü Ortadoğu'da barış demek herkes için barış demektir. Zalimle mazlum arasında, gaddarla mağdur arasında tarafsız olamazsınız. Biz hiçbir zaman bu konuda Filistin halklarının meşru talepleri tarafsızlık diye bir şey söylemedim. Ben 9 sene bu konuda çok büyük hizmetler yaptım. Gladstone Raporu, benim eserimdir. 2006'da Gazze'de Hamas'la Fetih arasındaki ateşkesi sağlayan benim. Filistin'in BM'de üye olması için 55 oyu toplayan yine ben oldum. Kudüs'e gidip, stratejik plan yaparak eğitim, mesken, sağlık sektörlerinde büyük projeleri yapan ve devletlerden para toplayıp imkan sağlayan yine benim. Bunu ben söylemiş olamam. Bu sıkıştırılmış bir cümle içinde, bazıları bir cımbızla alıp bazıları böyle yürütüyorlar. Bunu asla kabul etmem."



"TÜRKİYE'NİN CUMHURBAŞKANI ELBETTE FİLİSTİN'İ ZİYARET EDER"



İhsanoğlu, bir gazetecinin 'Gazze'ye gitmek gibi bir planınız var mıdır? sorusuna şöyle yanıt verdi; "Ben Gazze'ye çok defa gittim. Cenab-ı Allah bana o mübarek yerlere hizmet etme imkanı verdi. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın da elbette Filistin Devleti'yle münasebetlerini geliştirmesi gerekir. Ve Filistin Devleti'ni tanıyan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı elbette Filistin'i ziyaret eder. Dünyadaki bütün devletlere saygı sevgi içinde olan devletin başı, o temasları yapar ve ziyaret eder."



"DIŞ KONULARDA MUHALEFET TAVRI, MİLLİ SİYASETLERE UYGUN OLMALIDIR"



İhsanoğlu, Filistin konusunda hükümetin politikasını değerlendirerek; "Bu son hadiseden bahsediyoruz. Türkiye'nin Gazze halkına yapmakta olduğu yardımları çok takdirle karşılıyorum. Dış konularda muhalefet tavrı, milli siyasetlere uygun olmalıdır. Ama o siyasetlerin bazılarında hata varsa, o hataları da söylemek muhalefetin işidir" diye kaydetti.



"NİYE BİZİMKİLER KAÇIRILDI? "



Musul'da kaçırılan konsolosluk yetkililerin durumu hakkında açıklamalar yapan İhsanoğlu; "Bu gibi operasyonlar çok karışıktır. Bu operasyonların başarılı olması için bölgedeki bütün aktörlerle görüşmeniz lazım. O kaçıran taraflar da kanallarınızın açık olması lazım. Bu işler yapılır, söylenmez. Yapıldığı zamanda netice alınır. Çok hassas bir konu. Bunun sukunetle yürütülmesi lazım gelir. Her şeyden önce niye bunlar kaçırıldı? Bu bölgede diplomatları olan çok ülke var, niye bizimkiler kaçırıldı? Niye bize bu muamele reva görülüyor?" ifadelerini kullandı.



İhsanoğlu, halkta kendisine büyük bir ilgi olduğunu vurgulayarak; "Halk yeni bir ses duymak istiyor. Farklı bir üslup duymak istiyor" dedi. Bu arada Ekmeleddin İhsanoğlu, bir muhabirin Arapça sorusuna Arapça, başka bir muhabirin İngilizce sorusuna da yine İngilizce yanıt verdi.

FOTOĞRAFLI