CHP ve MHP tarafından Cumhurbaşkanlığı'na aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu, Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi'nde "Öfkeli, kibirli, tepeden bakan, kavga değil, çelebice insan haklarına saygılı Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliği hedefleyen bir anlayış içindeyiz. AB normalarımnda gücün tekelleşmesi yoktur. Biz de tevazu vardır" dedi. Sivas Katliamı'nıh 21'inci yıldönümüne değinen İhsanoğlu, "Gönül ister ki Anadolu’nun bereketli toprakları ölümlere, acılara zemin olmasın, bilakis birliğin ve beraberliğin ilelebet vatanı olsun" diye konuştu.
Geceyi Yozgat’ta geçiren Ekmeleddin İhsanoğlu, Nevşehir- Ankara Karayolu üzerinde bulunan Avuç Köyü girişinde, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, Çorum Milletvekili Turhan Köse, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Kartal Belediye Başkanı Altunok Öz, Avanos Belediye Başkanı CHP’li İsmet İnce, CHP Nevşehir İl Başkanı Mehmet Değirmenci, MHP Nevşehir İl Başkanı Göksel Taşçı ve çok sayıda kişi tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na Hacıbektaşlı kadınlar adına çiçek verildi. İhsanoğlu, ilçeye gelmeden önce belediye hoparlöründen de Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu’nun konuşmaya yapacağı yönünde anonslar yapıldı.
Hacıbektaş Cumhuriyet Meydanı’na gelen Ekmeleddin İhsanoğlu’na Dede Münir Ulusoy tarafından 12 imamı temsil eden 'Teslim Taşı’ verildi. Şahkulu Vakfı Dedesi Veli Akkor ise, Hz. Ali ve Hacı Bektaş’ın resimleri bulunan bir saat hediye etti. Garip Dede Derneği Dedesi Hüseyin Doğan da aslan ve ceylanı bir arada tutan Hacı Bektaş Veli’yi simgeleyen bir plaketi İhsanoğlu'na verdi.
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan önce kürsüye gelen Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, şöyle dedi:
"Barış, dostluk, hoşgörü, bilim ve kültürün merkezine hoşgeldiniz. Hacı Bektaş Veli’nin ve Atatürk’ün aydınlanma projesi; adaletten, kişinin kişiyi ötekileştirememesinden, kadın erkek eşitliğinden, yarin yanağından gayrı tüm insanların kardeşliğinden geçer. Demokrasiden, demokrasinin olmazsa olmazı laiklikten, din ve mezhep ayrılıklarına son vermekten geçer. Tüm bu özelliklerin ulusça birlik ve beraberlik içinde tam bağımsız Türkiye’nin sürdürülmesinden geçer. Biz inanıyoruz ki bu özelliklere kısa sürede ulusça ulaşacağız. Bu yolda ilerleyeceğinize inanarak, çalışmalarınızda başarılar dileriz."
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, coşkulu karşılama ardından Hacıbektaşlılar'a hitaben yaptığı konuşmada insanın yaratılmışların en şereflisi olduğunu vurgularken şöyle konuştu:
"Bu topraklar da medeniyet ile hoşgörünün menşeidir. Bu topraklar; insan sevgisini kendine rehber edinen Mevlana’ya, Yunus Emre’ye,Hacı Bektaş Veliye vatan olmuştur. Gönlü ister ki Anadolu’nun bereketli toprakları ölümlere acılara zemin olmasın. Birlik beraberliğin ilelebet vatanı olsun. Bundan 21 yıl önce bugün tek arzuları birlik ve beraberlik mesaj vermek olan canlarımızın katledilmesi yüreğimizde yaptığı acı bugün de tazeliğini korurken bir daha asla böylesine acıların yaşanmaması için tüm gayretimizle çalışacağımı belirtmek isterim. İbret alınacak bu faciada kaybettiğimiz canlarımızın her birini saygı ve rahmetle anıyorum. Bugün 'İncinsen de incitme' diyen yüce bir ulunun gönüller sultanının maneviyat önderinin Hünkar Hacı Bektaşi Veli’nin makamındayız. Bu hikmetlilerin derininde barındırdığı anlamı kavrayabilirsek Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Mevlana gibi gönül erenlerinin sözlerinden hayatlarından yeni anlamlar çıkarabilirsek bu topraklardan insanlığa yeni ve tazeleyici bir nefesin yayılması mümkün olabilir. Buraya gelmek çok önemli ve ilk vazife dün ata ocağına gittim sonra Hacı Bektaş’ın manevi huzurunda dua etmek sizlerle bir arada olmak için buraya geldim. Bu topraklardan değişik medeniyetler geçmiştir. Bu topraklar Türk Milleti'nin, Türkiye'nindir. Bu topraklarda Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhriyeti devleti yaşamıştır. 1000 yıllık beraberliğimizin köklerini bu topraklarda Hacı Bayram gibi Hacı Bektaş gibi Yunus Emre gibi manevi mimar ve fatihanlar sağlamıştır. Buraya gelmek benim görev anlayışımdır. İnsan eşref-i mahluktur. İnsan canı mukaddestir. Bunun dışındaki, olaylar insanlık düşmanlığıdır. Tolerans ve hoşgörü genlerimize işlemiştir."
İhsanoğlu, bir bütün olarak bu manevi bağ ve rabıtanın tezahürünü Hacı Bektaş Veli'nin huzurunda hissettiklerini ifade ederken, "Hacı Bektaş Veli’nin huzurunda bu vesile ile saygıyla eğiliyorum. Türkiye’ye demokrasi yeniden başlıyor. Bu dizayn meselesi değil yen iden yeter söz milletindir anlayışıdır. Öfkeli, kibirli, tepeden bakan, kavga değil, çelebice insan haklarına saygılı AB’ye tam üyeliği hedefleyen bir anlayış içindeyiz. AB normlarında gücün tekelleşmesi yoktur. Türkiye yeni bir safaha girdi. Yeni bir vesayet olmamalıdır Türkiye’nin yolu açılmalıdır. O nedenle sizin desteğinize ihtiyacımız vardır" dedi.
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu daha sonra Hacı Bektaş Veli Külliyesi’ne giderek yetkililerden bilgi aldı, Aleviler tarafından kutsal sayılan Aslanlı Çeşme'nin Arapça kitabesini okudu, elini yüzünü yıkadıktan sonra, "Oruçlu olmasam suyundan da içerdim" dedi. İhsanoğlu, daha sonra Hacı Bektaş Veli Türbesi'ne girerek sanduka başında dua etti. Buradan çilehaneye giderek Aşık Mahsuni Şerif’in mezarını ve Pir Sultan Anıtı’nı ziyaret etti, Aşık Mahsuni’nin mezarı başında Sivas’ta hayatını kaybeden tüm şehit aydınlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. İhsanoğlu, daha sonra şık Mahsuni’nin mezarına çiçek bıraktı.

FOTOĞRAFLI