Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı kabulüne ilişkin, "PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliklerini artıracaklarının altını çizdi. Aynı zamanda Türkiye'nin DAİŞ ile de mücadele eden bir ülke olduğunun farkında olduklarını söyledi." ifadelerini kullandı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Biden'ı kabulünün ardından gazetecilere görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

PKK İLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ ARTACAK

Biden'ın Türkiye'deki terör saldırılarına ilişkin taziyelerini dile getirdiğini belirten Kalın, "Bu noktada da hassaten PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliklerini artıracaklarının altını çizdi. Aynı zamanda Türkiye'nin DAİŞ ile de mücadele eden bir ülke olduğunun farkında olduklarını söyledi. Özellikle PKK'ya karşı istihbarat paylaşımı ve diğer alanlarda birlikte neler yapabiliriz, PKK'nın finansmanının önlenmesi konusunda da daha fazla ne yapabiliriz bununla ilgili desteklerini ifade ettiler." diye konuştu.

Suriye konusunun da görüşmede gündeme geldiğini aktaran Kalın, "Özellikle DAİŞ'e karşı yürütülen mücadele, Rakka, Mümbiç, Cerablus bu hat üzerinde neler yapabiliriz, bununla ilgili de hem istihbarat birimlerinin hem askerlerin yürüttüğü çalışmaların devam ettirilmesi konusu özellikle ifade edildi. Burada Rusya'nın çekilmesi meselesini ihtiyatla karşıladıklarını onlar da söylediler. Rusya'nın Esed rejimine olan desteğinin devam ettiğinin altını çizdiler." değerlendirmesini yaptı.

"SURİYE'DE BİR BÖLÜNMEYİ DESTEKLEMEYİZ"

Görüşmede Biden, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Amerikan yönetiminin tavrının net olduğunu, 
herhangi bir bölünmenin asla desteklenmediğini, kuzeyde bir Kürt devleti kurulması gibi bir düşüncelerinin de hiçbir şekilde olmadığını ifade etti.

Irak meselesinin de konuşulduğunu anlatan Kalın, şunları aktardı:

"Özelikle Cumhurbaşkanımız, Başika kampına geçen hafta DAİŞ'in yaptığı saldırı neticesinde bir üsteğmenimizin hayatını kaybettiğini ifade etti. Onlar da yine taziyelerini ifade ettiler ve bu kampla ilgili olarak da birlikte nasıl koordinasyonu daha fazla artırabiliriz diye bu konuyu da detaylı şekilde ele alma imkanımız oldu. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda ABD yönetiminin tavrının net olduğunu, herhangi bir bölünmenin asla desteklenmediğini, kuzeyde bir Kürt devleti kurulması gibi bir düşüncelerinin de hiçbir şekilde olmadığını ifade etti. Zaman zaman ABD kamuoyunda bunlar gündeme getiriliyor ama devletin, hükümetin böyle bir görüşünün asla olmadığı ifade edildi."