–HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkanı Sebahat Tuncel, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Baybay’ın cezaevinden çıkarak mecliste yemin ettiğini hatırlatarak, tutuklu BDP'li milletvekilleri ile belediye başkanlarının da serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.
HDP'nin Tekirdağ’ın Ergene İlçesinde bir düğün salonunda yapılan belediye başkan aday tanıtım töreninde konuşan Genel Başkan Sebahat Tuncel, Kürt sorunu ve tutuklu milletvekilleri hakkında konuştu. Abdullah Öcalan ile devletin diyalog kurmasını önemsediklerini söyleyen Tuncel, “Kürt sorununda önemli bir noktaya geldik. Diyolog süreci var. Devlet Kürt halkı önderi Abdullah Öcalan'la İmralı'da diyalog yaşıyor. Biz bu diyalogu çok önemsiyoruz. AKP hükümeti durmadan diyor ki 9 aydır cenazeler gelmiyor. Bunu kendi başarısı olarak görüyor. Evet, cenazeler gelmiyor gelmesine de. Ama bu başarı Kürt hareketinin, Kürt hareketi özgürlüğünün başarısıdır” dedi.
TUTUKLU VEKİLLER VE BELEDİYE BAŞKANLARI
Mustafa Balbay’ın cezaevinden tahliye olduğunu ve mecliste yemin ettiğini hatırlatan Tuncel, BDP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bırakılmasını istediklerini söyledi. Bu konuda henüz bir adım atılmadığını kaydeden Tuncel, “Mustafa Balbay’ın cezaevinden çıkarak yemin etmesi ve göreve başlaması çok önemli. Ama aynı şeyi biz diğer tutuklu vekiller için de bekliyorduk. Ama dört gün geçti aradan araya hafta sonu girdi halen BDP’nin milletvekilleri serbest bırakılmış değil. Savcı diyor ki ‘Efendim biz gerekçeli kararı görmek istiyoruz’. Gerekçeli karar da çıktı ama ona rağmen hala arkadaşlarımız bırakmış değiller. Tabi milletvekillerimizi bıraktıkları yetmeyecek içeride seçilmiş belediye başkanlarımız var, onların bırakılmasını istiyoruz. En azından adalette ve yargıda eşitlik ilkesi gereği adaleti sağlaması konusunda vekillerimizin derhal serbest bırakılması gerekirdi. Bu AKP’nin, Adalet Bakanının sorunudur. Yargı nasıl bir hale gelmiş ki İstanbul’da başka karar, Silviri’de başka karar, Urfa’da, Mardin de başka karar veriyor. Böyle bir şey olamaz” diye konuştu.
Açıklamalarının ardından Ergene İlçesi belediye başkan adayı Mimar İsmet Arif Yılmaz’ı tanıtan HDP Genel Başkan Sebahat Tuncel, partililerle halay çektikten sonra ilçeden ayrıldı.

MY(LK/AAA)(FOTOĞRAFLI)