Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA, () - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 'PKK'nın kaçırdığı çocuklar' diye bir kavram yerine 'Devlet teröründen kaçan çocuklar gerçeği' olduğunu öne sürdü.
TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Baluken, PKK'nın elindeki çocuklarla ilgili soru üzerine devlet şiddeti ve uygulanan terörden kaçan çocuklar gerçekliği olduğunu savundu. İdris Baluken, bu çocukları dağa götüren koşulları ciddi biçimde sorgulama ve bu koşulların ortadan kaldırılmasıyla ilgili hangi çalışmaları siyaset kurumunun hangi somut çalışmaları yaptığını sorgulamak gerektiğini söyledi. Baluken, şöyle konuştu:
"Hiçbir çocuğun silah altında olmasını, savaş koşullarında olmasını istemeyiz. Dağda kendi ailesinden kopmuş olan on binlerce gencimiz var, onların da ailelerinin beklentisi var. O gençlerin silahlı mücadelenin kendi doğal koşullarından, kendi özgür iradeleri ile farklı bir aşamaya gelmesi, demokratik siyasetin içinde hak ve özgürlük mücadelesi yürütmesiyle ilgili güçlü bir toplumsal talep var. Çözüm süreci değimiz sürecin amacı da bu, demokratik siyasetin önünü açalım, silahlar bırakılsın."
HDP'li Baluken, Başbakan Erdoğan'ın tehdit dili kullandığını öne sürerken çocuklarla ilgili ailelerle görüştüklerini anlattı. Baluken, şöyle devam etti:
"Kamuoyuna yansıtılan bilgilerin yüzde 90'ı yalandır. Orada zorla kaçırılan, zorlu tutulan herhangi bir çocuğun olmadığını, kendi iradesi dışında zorla bir yerde tutulan bir durumun olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu konuda daha önceki ziyaretlerimizde Kandil'deki yetkililerin çocuklarla ilgili geri göndermek istemelerine rağmen Türkiye'deki mevcut demokratikleşme zemininin sağlanmamasından, sokaktaki devlet terörünün devam etmesinden kaynaklı çocukların geri dönmeyi kabul etmedikleri yönünde ifade edilen bilgiler var."

(HT/İD)