HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Suriye'de iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin durumuna ilişkin hazırladığı soru öngerisini Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdi. HDP'li Ayhan'ın soruları arasında Suriyelilerin fuhuş olaylarını artırdığı ve Suriyeli genç kadınların kuma olarak erkeklere satıldığı iddialarının doğru olup olmadığı da yer aldı.
HDP'li İbrahim Ayhan, hazırladığı 11 soruyu içeren yazılı soru öngerisini, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdi. Suriye'deki iç savaştan kaçan Suriyeliler'in Türkiye'ye sığındığı ve yoğun olarak Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'ta bulunduğunu belirten Ayhan, "Çadır kentlerde yaşam zorluklarla geçmektedir. Bu sorunlar beraberinde ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam da ciddi sıkıntıları beraberinde getirmektedir" dedi. Ayhan, Suriyeliler'in durumuna ilişkin Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
* Suriye'de savaşın başladığı günden bu yana Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı kaçtır? * Bunlardan kaçı Şanlıurfa'da oluşturulan çadırkentlerde barınmaktadır? * Suriyeli sığınmacılar için bu güne kadar ayrılan kaynak ne kadardır ve bu kaynağın ne kadarı bütçeden karşılanmıştır? * Suriyeli sığınmacılar ucuz iş gücü olarak kullanılmakta mıdır ve bu durum çalışma alanında yeni sorunlar oluşturmakta mıdır? * Hiçbir geliri olmayan Suriyeli sığınmacılar için istihdam olanakları yaratmak için hükümet olarak herhangi bir çalışmanız var mıdır? * Suriyeli sığınmacılarla yerleşik halk kesim arasında zaman zaman yaşanan kaygıların nedenleri nelerdir? * Suriyeli sığınmacıların sosyal ve ekonomik yaşamı olumsuz etkilediği iddiaları hakkın da düşünceniz nedir? Suriyeli kadınların genç yaşta ikinci eş olarak erkeklere satıldığı iddiaları hakkında hükümetin bilgisi var mıdır, varsa bu trajediye son vermek için hükümetin herhangi bir çalışması var mıdır? * Suriyeli sığınmacıların bulunduğu alanlarda uyuşturucu satışı kullanımı ve fuhuş olaylarında artışın olduğu iddiaları doğru mudur, doğru ise bunun önüne geçmek adına ne gibi önleyici tedbirler alınmaktadır? * Çadır kentlerde ne gibi hizmetler verilmektedir? Çadır kentlerde ne tür sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler sunulmaktadır?

FOTOĞRAFLI