“HDP DIŞINDA AKP VE CHP’NİN TABANINDAN DA DESTEK ALIYORUZ”

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Bursa’nın Karacabey İlçesi’ndeki ziyaretin ardından

partisinin Yıldırım İlçesi Arabayatağı Mahallesi’ndeki mitinge katıldı. Miting öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yüksekdağ, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk başladığı günlerde Selahattin Demirtaş’a çok fazla şans tanınmadığını belirtti. Kampanyanın yarısına gelindiğinde Demirtaş etrafında yüksek bir enerji oluştuğunu kaydeden Yüksekdağ, “Ciddi bir halk desteği oluşmaya başladı. Bu zamana kadar gittiğimiz her yerde mevcut HDP tabanını değil. AKP’nin, CHP’nin tabanından, bu zamana kadar oy vermemiş, mevcut siyasi seçeneklere güvenmemiş insanlardan da çok ciddi destek olduğunu görüyoruz. Bu Türkiye’nin ne zamandır ihtiyaç duyduğu enerji alanına girdiğimizi gösteriyor. Eskitilmiş seçenekler üzerinden değil de yeni ve değişimi temsil eden bir siyasi seçeneğe sarılmanın heyecanı yaşanıyor. Halkın bu heyecanını ve beklentisini görüyoruz” dedi.

“BİZE KARŞI KÖRLER SAĞIRLAR YAKLAŞIMI SERGİLENİYOR”

Cumhurbaşkanı adaylarının medya kuruluşlarında eşit oranda gösterilmediği tartışmalarına da değinen Yüksekdağ, seçim kampanyasındaki eşitsizlik ve adaletsizliğin tarif edilemeyeceğini kaydetti. Tepkilerini açıkça dile getirdiklerini ifade eden Yüksekdağ, “Ancak körler ve sağırlar yaklaşımı bize sergileniyor. Özellikle hükümet cephesinden sadece görmemek duymamakla değil aynı zamanda tehdit, hakaret ve siyasi saldırı anlamına gelen yaklaşımlarla karşı karşıya kalıyoruz. Hükümet ve Tayyip Erdoğan bu arızaları düzeltmek yerine tam tersine arızaların üstünü agresif söylemlerle örtmeye çalışıyor. Demokrasinin inşa edilmeye çalışıldığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde anti demokratik uygulamalara dair yeni uygulamalar sunuyorlar” diye konuştu.

"BU KOŞULLARDA KAZANANLAR ‘ADİL BİR YARIŞ KAZANDIM’ DİYEMEZ"

TRT’nin yanlı yayın anlayışı gerçekleştirdiğini söyleyen Yüksekdağ, Başbakan’ın kamusal alandaki görevini bırakmamasını ve bağış kampanyalarını eleştirdi. Bunun dışında seçim kampanyaları sırasında şovanist saldırılara uğradıklarını belirten Yüksekdağ, “Ciddi fiziksel saldırılarla da karşı karşıya kaldık. Irkçılık ve düşmanlık körükleniyor. Böyle bir zemin içerisinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kimse bize ‘demokratik bir seçim’ olduğunu iddia edemez. Kimsede bu seçimi bu koşullarda kazanırsa ‘ben kazandım’ diyemez. Tayyip Erdoğan ya da Ekmeleddin İhsanoğlu’da kazanacaksa kazansın bu koşullar korunduğu sürece kimse göğsünü gere gere ‘adil bir yarıştan geçtim. Adil bir yarış kazandım’ diyemez. Bunu diyebilmek için biraz siyasi ahlak taşıması gerekir. Bu gün bunu göremiyoruz” dedi.

“ERDOĞAN'DA VİCDANIMIZI RAHATLATACAK BİR CUMHURBAŞKANI GÖREMİYORUZ”

Selahattin Demirtaş’ın makam beklentisi olmadığını vurgulayan Figen Yüksekdağ, "Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanlığı makamını halklaştıracağı sözünü verdi. Demirtaş Cumhurbaşkanı seçilirse buradaki herkes Çankaya’ya gidecek. O makamda bizim de sesimiz, irademiz olacak. Ama sonuçta Selahattin Demirtaş’ın kazanımı ile sonuçlanmasa bile bir Cumhurbaşkanı adayından her şeyden önce sadece vicdan bekleriz. İnsanlık, siyasi vicdan taşımasını bekleriz. Bu bizim umudumuz. Umudumuzu kıran çok faktör var. Şuan Demirtaş dışındaki adayların profiline baktığımızda. Erdoğan’ın fotoğrafına baktığımızda vicdanlarımızı rahatlatacak bir Cumhurbaşkanı göremiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI