CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi Askeri Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, verdi.

Yürütülen Balyoz davasına ilişkin mahkeme süreci sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin birçok subay ve komutanı haksız bir şekilde mahkum edildiğini ve mahkumiyete ilişkin kararların Yargıtay tarafından onandığını belirten Akif Hamzaçebi, "Mahkum edilen subay ve komutanların büyük bir çoğunluğu emekli olmayıp halen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mensubudur. Anılan subay ve komutanlar Askerî Ceza Kanununun 39'uncu maddesine dayanılarak şu anda bulundukları askerî cezaevlerinden Silivri'deki sivil cezaevine nakledilmek istenmektedir. Ancak bu kişilerin TSK ile ilişikleri henüz kesilmiş değildir. Kendilerinin TSK ile ilişikleri kesilinceye kadar askerî cezaevlerinde kalmaları gerekir" dedi. Akif Hamzaçebi, "Özel Yetkili Mahkemelerin vermiş olduğu mahkumiyet kararlarının doğru olmadığı, yargının güvenilirliğinin tartışıldığı ve yeniden yargılama seçeneğinin Türkiye'nin gündeminde olduğu bir süreçte bu subay ve komutanların TSK ile ilişikleri kesilinceye kadar askerî cezaevinde kalmalarının etik açıdan da doğru olduğunu düşünüyoruz. Konuya ilişkin olarak yasadaki tereddütleri gidermek üzere Askeri Ceza Kanununda değişiklik öngören bir kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığına verdim. Başta hükümet olmak üzere tüm siyasi partilere bir maddelik bu Kanun Teklifini önümüzdeki hafta yasalaştırmayı teklif ediyorum" dedi. KANUN TEKLİFİ

"15/06/1930 TARİHLİ VE 1632 SAYILI ASKERİ CEZA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1.- 15/06/1930 tarihli ve 1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 39uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli Devlet Memurları, uzman jandarma ve uzman erbaşlar hakkında verilen hürriyeti bağlayıcı diğer cezalar, Türk Silahlı Kuvvetlerinden veya Devlet memurluğundan çıkarmaya, ilişik kesmeye veya sözleşmenin feshine ilişkin idari işlemlerin tamamlanması ve hükümlüye tebliğini müteakip genel ceza evlerinde çektirilir.

Yürütme

MADDE 2.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yürürlük

MADDE 3.- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer." (MV)