Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 'HSYK) Yasası'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen henüz Resmi Gazetede yayınlanmadığı, Resmi Gazetede yayınlanır yayınlanmaz iptali için Anayasa Mahkemesine müracaat edeceklerini söyledi.

Hamzaçebi, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yasada toplam 12 maddede 15 düzenlemenin Anayasa'ya uygun olmadığı yönünde tespiti olduğu yönünde bir açıklama yaptığını ve bu açıklamanın ardından yasayı onaylamasının tutarlı bir davranış olmadığını belirten Hamzaçebi, “Mükerrer gazeteleri takip ediyoruz, onlarda da yayınlanan bir şey yok. Bizim Anayasa Mahkemesi'ne yapacağımız müracaatı geciktirmek için bir çaba olabilir diye düşünüyoruz. Bu yasa başlangıçtan itibaren Anayasa'ya aykırıydı. Anayasa Komisyonu'nda yapılan görüşmeler sırasında muhalefet milletvekilleri bu yasanın Anayasa'ya aykırı olduğu tespitini yaptılar. Buna rağmen iktidar partisi çoğunluk oyu ile bu yasayı geçirdi. Sayın Cumhurbaşkanı hükümetin Anayasa'ya aykırı politikasına ortak olmuştur. Adres olarak Anayasa Mahkemesi'ni gösteriyor, kendisi Anayasa Mahkemesine gitme yetkisine sahip, ama o yetkisini de kullanmıyor, adres olarak Anayasa Mahkemesini göstermesi çok ilginç" şeklinde konuştu.

HSYK yasasından sonra kabul edilmiş bir yasanın Resmi Gazetede yayınlandığını ancak HSYK yasasının yayınlanmadığını belirten Hamzaçebi, HSYK Yasası'nın yayınlanmaması ile ilgili zamanı hükümetin ayarladığını iddia etti. Hamzaçebi, "Mesai saatinde Resmi Gazetede yayınlandığı anda biz Anayasa Mahkemesi'ne başvurumu yaparız. Hükümet bunu geciktirerek atamaları planlıyor olabilir. Resmi Gazete yayınlandığı anda atamaların geri dönme imkanı yok. Ancak Anayasa Mahkemesi bu yasanın ağır yetki gaspı nedeniyle 'yok' hükmü olduğuna karar verirse, o yasaya ait yapılan bütün işlemlerin 'yok' olması sayılır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasıyla ilgili sorulan soruya ise Hamzaçebi, "Bir ülkenin Başbakanının böyle bir konuma düşmesini arzu etmem. Başbakan'ın böyle bir konuma düşmüş olmasından üzüntü duyarım. Bu bir ülke meselesidir, bir Başbakan'ın böyle olaylarla anılması kimseyi mutlu etmez. Yapılması gereken bunları örtbas etmeye çalışmak değil, bu iddiaların yargıya intikal etmesini sağlamaktır. Başbakan'a düşen görev bu iddiaların soruşturulmasının önünü açmaktır. Sonucu ne olursa olsun yargıya emanet etmek zorundayız. Bir şey gerçek ise bu gerçeğin üzerini kimse örtemez"açıklamasında bulundu.

(MV)