Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, basın açıklaması yaparak fezlekeleri değerlendiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i eleştirdi. Hamzaçebi, "Doğrusu siyasette saçlarını ağartmış ve halen Meclis Başkanı konumunda bulunan sayın Cemil Çiçek'in açıklamalarını büyük bir üzüntüyle izledim. Sayın Cemil Çiçek, gerçeğe ve hukuka aykırı ve kendi içinde çelişkili açıklamalar yapmıştır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Kendisinden önce basın toplantısı yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i eleştiren Hamzaçebi, “Sayın Meclis Başkanı Cemil Çiçek bir basın toplantısı yaptı. Dünkü fezleke tartışmalarıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Kendisini izledim. Doğrusu siyasette saçlarını ağartmış ve halen Meclis Başkanı konumunda bulunan sayın Cemil Çiçek'in açıklamalarını büyük bir üzüntüyle izledim. Sayın Cemil Çiçek gerçeğe ve hukuka aykırı, kendi içinde çelişkili açıklamalar yapmıştır. Suçluları koruma gayretinin sayın Cemil Çiçek tarafından da paylaşılmış olmasını hükümetin, başbakanın bu yöndeki isteğine Meclis Başkanı tarafından da destek verilmiş olmasını demokrasimiz adına, parlamentomuz adına büyük bir üzüntüyle karşılıyorum" dedi.

Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Cemil Çiçek'in açıklamaları şöyle, 'İlk defe Cumhuriyet Savcılarından TBMM'ye böyle bir fezleke geldi. Böylesi bir uygulamaya nedeniyle bizde ilk kez böyle bir uygulama yapıyoruz.' Öte taraftan da diyor ki 'Yaptığımız uygulama meclisin teamüllerine uygundur '. Savcılıktan bir fezleke ilk kez TBMM'ye geliyorsa teamüllere uygun olması söz konusu olamaz. Böylesi bir olay ilk kez TBMM'ye gelmiyor. Sayın Cemil Çiçek doğruyu söylemiyor. Bu 4 bakanla ilgili fezlekeler ilk olarak Cumhuriyet Savcılığından Adalet Bakanlığına gönderdi. 26 gün tutulduktan sonra Cumhuriyet Savcılığa iade etti. Savcılıkta doğrudan TBMM'ye gönderdi. Yani Cumhuriyet Savcılığının Adalet Bakanlığına gönderdiği fezlekeler Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından TBMM'ye gelebilirdi. Ama Adalet Bakanlığı'nın engellemesi nedeniyle böyle bir işlem gerçekleşmedi. 1980'li yıllarda doğrudan Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık yolunu takip ederek meclise ulaşan fezlekeler var.. Eğer şimdi Adalet Bakanlığı iade etmeseydi, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık üzerinden bu fezlekeler gelecekti."

Bir gazetecinin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 'Niçin CHP, soruşturma önergesini 17 Aralık'tan sonra vermedi' yönünde eleştirileri oldu, ne diyeceksiniz? sorusuna Hamzaçebi, "Elbette soruşturma önergesini her zaman vermek mümkündür. 17 Aralık soruşturmasıyla birlikte birbirinin peşi sıra kamuoyuna o kadar çok bilgi intikal etmeye başladı ki, biz fezlekelerin TBMM'ye intikal etmesini bekledik. Meclis soruşturması gibi ciddi bir müesseseyi, sadece basın gazete haberlerinden hareket ederek uygulamaya koymak doğru değildir. Ortada Cumhuriyet Savcısının düzenleyeceği bir fezleke varsa, doğru olan onu beklemektir. Yani bundan ne gibi bir çıkarsama da bulunuyorlar anlamadım. Niye o zaman vermediler, şimdi veriyorlar diyorlar. O zaman ben soruyorum. 28 Şubat 2014 tarihinde fezlekeler meclise geldiği halde neden alel acele meclisi 1 Martta kapattılar. Görüşülecek tasarılar vardı. Bunu örtbas etmek için meclisi tatile soktular. Kendisine güvenen insanlar dosyaları saklamazlar. Kendilerine güvenemiyorlar. Daha başlangıçta hareket ederken meclis soruşturma önergesinden rüşveti, sahte belgeyi düzenlemeyi çıkartıyorsanız kendinize güvenemiyorsunuzdur. Fezlekeler dün mecliste okunmadı. Okunmayacağı otaya çıkınca biz hazırlamış olduğumuz meclis soruşturma önergelerini TBMM Başkanlığına verdik. Öyle tek bir suç değil. Savcı ne demişse hepsini yazdık. Her bakan içinde ayrı ayrı verdik" diye cevapladı.

() (FK)