ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun bir mitingdeki konuşmasından dolayı ifadeye çağrılmış olabileceğini ifade eden Koç, "Anayasaya ve yasalara aykırı bu çağrıyı farklı boyutlarda ele almak gerekiyor. Akılları sıra sayın Kılıçdaroğlu'nu itibarsızlaştırmaya dönük bu tertip kimlerin talimatı ile devreye sokuluyor. Varlığını siyasi biyat edebiyatı ile garantiye almış sehven savcı olabilmiş bir kişi bu cesareti nereden almaktadır. Cüretkar ve küstah ifadelerle cevap verebilmektedir. Tam bu dönemin adamı. Bülent Tezcan HSYK'ya suç duyurusunda bulundu. Mutlaka bir disiplin boyutu olmalı" dedi.

Koç, "İktidar yerel seçimler sonucunda sandıkta aklandı düşüncesiyle, şımarıklığıyla çeşitli siyasi eylemleri devreye sokmaya başladı. AKP, yüzde 43,2'lik bir oy oranı hırsı ile aklı izamını aşacak şekilde ülkenin tek gündem belirleyicisi gayretini arkasındaki medya desteği ile sürdürüyor" dedi.

"SEHVEN SAVCI OLABİLMİŞ BİR KİŞİ BU CESARETİ NEREDEN ALMAKTADIR"

Kılıçdaroğlu'nun bir mitingdeki konuşmasından dolayı ifadeye çağrılmış olabileceğini ifade eden Koç, "Anayasaya ve yasalara aykırı bu çağrıyı farklı boyutlarda ele almak gerekiyor. Bu kişi doğrudan sayın Kılıçdaroğlu'nu ifadeye çağırarak hukukun tüm temel kurallarını hiçe sayıyor. Yine bu kişi, hükümetten AKP'den yana tavır sergilemekten çekinmemiş. Akılları sıra sayın Kılıçdaroğlu'nu itibarsızlaştırmaya dönük bu tertip kimlerin talimatı ile devreye sokuluyor. Şikayetçi kim? Şikayet konusu nedir? Varlığını siyasi biyat edebiyatı ile garantiye almış sehven savcı olabilmiş bir kişi bu cesareti nereden almaktadır. Cüretkar ve küstah ifadelerle cevap verebilmektedir. Bu girişim, özel yetkili savcı kepazeliğinden sonra, yargı vesayetinin, Macestelerinin savcısı uygulamasına bir örnek gösterilebilir. Bu durum Hüseyin Çelik tarafından eleştirilmiştir. Anacak bu yeterli değil. Yakından takipçisi olacağız. Şikayetçi olan kişi 17 Aralık sürecinin baş aktörlerinden birisi olduğu söyleniyor. Yani şu paraları sıfırla talimatını zor algılayarak gereğini yapmaya çalışan mahdum kişi. Zor algılayıp ailece bu süreci çalıştıran kişi. Şikayet eden bu. Tam bu dönemin adamı. Bülent Tezcan HSYK'ya suç duyurusunda bulundu. Mutlaka bir disiplin boyutu olmalı" diye konuştu.

"HIRSIZ MAHKEMEYE KADI OLMUŞ, MİLLET ADALET BEKLİYOR"

Koç, "Nasrettin Hoca fıkralarına gidiyoruz. 'Hırsız mahkemeye kadı olmuş, millet adalet bekliyor.' Başka diyecek söz kalmadı" dedi.

"ERDOĞAN, 'EY ALMAN CUMHURBAŞKANI SENİN DE KASETİN VAR. YAKINDA AÇIKLANIR' DEMEMİŞ"

Almanya cumhurbaşkanının eleştirilerine değinen Koç, "Bu tespitleri eleştirileri, sadece Almanya cumhurbaşkanı değil, Türkiye'de bizler de dile getiriyoruz. Eleştiri kültürünü taşıyamayan bir otoriter yönetim, heveslisinin çıkışları, akla ziyan sözleridir. Çok şükür ki şu nu dememiş, Recep Erdoğan, 'Ey Alman cumhurbaşkanı senin de kasetin var. Yakında açıklanır' diye bir tehditte bulunmamış. Daha bu aşamaya gelmemiş. Çünkü her tartıştığı kurumla ilgili bir kasetin olduğunu perde arkasından ifade eden bir kimlik Recep Tayyip Erdoğan. İç basını da geçtik dış basına yansıyanlar bundan sonra yansıyacak olanlar yurt dışında oldukça olumsuz bir dalga yaratacağı ortadadır" açıklamasında bulundu.

"ATAİST ALEVİLER, ALİSİZ ALEVİLİK KAFASINDA CANLANDIRDIĞI, AYRIMCI DIŞLAYICI NEFRET SÖYLEMİ"

Başbakan Erdoğan'ı sert sözlerle eleştiren Koç, "Recep Tayyip Erdoğan alevi yurttaşlarımızla ilgili bazı sözler, iç dünyasını ele veren kafasındaki saplantılarla orantılı, kabul edilemez düşüncelerdir. Ataist Aleviler, Alisiz Alevilik. Yıllardır kafasında canlandırdığı, ayrımcı dışlayıcı nefret söylemi içeren çirkin ifadelerdir. Sivas ile Maraş ile yüzleştik diyebilecek kadar yüzsüzleşmiştir. Hangi yüzleşme bu? Sivas sanıkları davası zaman aşımından düştüğü anda hayırlı olsun derken mi yüzleştin? Maraş anmalarını yasaklayarak mı yüzleştin? 14 yaşlındaki Berkin Elvan'ın bağrı yanık anasını meydanlarda yuhalatarak mı yüzleştin? Nasıl bir yüzsüzlük bu? Yüzleşebilmek için önce yüz, yürek lazım. Tertemiz bir adam olmak lazım. Senin anladığın dilde delikanlı olmak lazım. Binlerce koruma eşliğinde dolaşabilen, en yakın çevresinden bile korkan kendine güveni kalmamış, tarihle yüzleşme resti çekmesi inandırıcı değil. Sen cumhurbaşkanı hesapları içerisindesin. Cumhurbaşkanlığı seçimleri başkanlık sistemine geçiş gibi, tüm stratejik ittifak planları süreç olarak tarif ettikleri bu olayların içinde yer alıyor. Başka konularda aslan, kaplan. Bu konulara gelince enseyi karart sus konuşma. Pazarlık mı var? Senin askerin kaçırılıyor. Açık tehditler, şantaj yapılıyor. Çıt yok" ifadelerine yer verdi.

"GEZİ OLAYLARININ KORKUSU, DİKTATÖRÜN UYKUSUNU KAÇIRIYOR"



1 Mayıs kutlamalarına değinene Koç, geçen yıllarda Ak Parti iktidardayken 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlandığını herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirterek, "Peki bu sene ne oldu? Bu sene Gezi olaylarının korkusu, diktatörün uykusunu kaçırıyor. Meselenin özü bu. Emniyet teşkilatının gözünü karartmış, üst yöneticiler tarafından kendilerine verilecek kanunsuz şiddet uygulama emirleri karşısında dikkatli ve duyarlı davranmaları gerekmektedir. Gezi eylemlerinde çok kanunsuz eylem uygulanmadı sonuç ortada, bunların hesabı sorulacak? Rüşvet yolsuzlukta olduğu gibi" diye konuştu.

"EMNİYET TEŞKİLATINA KANUNSUZ EMİRLER VERİLECEK ORANTISIZ ŞİDDET UYGULAMALARI İÇİN"

1 Mayıs kutlamaları için sağduyu çağrısında bulunan Koç,"Emniyet teşkilatının gözünü karartmış, üst yöneticiler tarafından kendilerine verilecek kanunsuz şiddet uygulama emirleri karşısında dikkatli ve duyarlı davranmaları gerekmektedir.Kendilerine mutlaka baskı yapılacak. Kanunsuz emirler verilecek orantısız şiddet uygulamaları için. Çok titiz duyarlı ve dikkatli davranmaları gerekmektedir. Her türlü provokasyonlara karşı dikkatli olunmalı. Taksim konusunda AKP'nin korkuları ve çelişkileri ortada" dedi.

Mısırdaki olaylara değinen Koç, "İdamlar yöntem değildir. Siyasette idamlar olamaz. Uygulayan ülkeye barış getirmez. Başka kargaşalara neden olur. İç işlerine karışmak için değil barış ve istikrarı için söylüyoruz" dedi.

() (HT)