KAYSERİ, ()- MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) yönetmeliği ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, “Çıkardığınız yönetmeliğe eklenen ‘GDO Bulaşanı’ ile kimin veya kimlerin menfaati gözetilmektedir?” diye sordu.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, TBMM Başkanlığı’na Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. GDO yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri gündeme taşıyan Halaçoğlu, önergesinde şu ifadeleri kulandı:
“29.05.2014 tarih ve 29014 sayılı Resmi Gazete’de ‘Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayınlanarak; ‘ürünlerde yapılan analiz sonuçlarına göre yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durumun GDO bulaşanı olarak değerlendirileceği, GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünlerin onay amacına uygun olarak kullanılabileceği’ hususlarının ilgili yönetmeliğe eklendiği belirtilmiştir. Hükümetiniz ve Bakanlığınız döneminde, 18.03.2010 tarihinde kabul edilen 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu’nun 5'inci Maddesinin (d) fıkrasında ‘GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması’nın yasak olduğu belirtilmesine rağmen, yine Bakanlığınızca çıkartılan bir yönetmelikle hiçbir ayrım yapılmadan bu ürünlerde de GDO bulunmasına izin verilmesinden ne amaçlanmaktadır?
Kanunla getirilen yasakların yönetmelikle aşılmaya çalışılmasından ne hedeflenmektedir? Yönetmelikle getirilen yüzde 0,9’luk eşik değer nasıl hesaplanmıştır? 24.05.2014 tarihinde Bakanlığınız Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince bebek maması ithalatı yapan bir firma ile ilgili olarak yapılan açıklamada; ‘bebek mamalarının ithalat kontrolünde yapılan analizlerde GDO tespit edilmediği, ancak piyasa denetimlerinde GDO tespit edildiği ve ürünlerin toplatıldığı’ belirtilmiştir. Yapılan analizlerin sonuçlarındaki farklılıklar neden kaynaklanmaktadır? İkinci kez analiz yapılmasına neden gereksinim duyulmuştur? Bugüne kadar ithalatı yapılan kaç üründe ikinci bir analize gereksinim duyulmuş ve yapılmıştır? Bebek maması ithalatı yapan firmanın toplatılan ürünlerinde tespit edilen GDO oranı kaçtır? Yaklaşık 4 yıldır yürürlükte bulunan 5977 Sayılı Kanun ile ilgili yönetmeliğin insan sağlığını tehdit edecek şekilde değiştirilmesinin, 24.05.2014 tarihinde Bakanlığınızca yapılan duyuru ile toplatıldığı açıklanan ürünlerle bir ilgisi bulunmakta mıdır? Türkiye’de GDO analizlerini güvenilir bir şekilde yapabilecek kamu ve özel teşebbüse ait kaçar tane laboratuvar bulunmaktadır? Anılan yönetmelikle 13.08.2010 tarihli yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına (nn) bendi ile eklendiği ile belirtilen ‘GDO Bulaşanı’ ile kimin veya kimlerin menfaati gözetilmektedir."

CZ(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)