HAK ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), düzenlediği basın toplantısıyla 30 Mart Yerel Seçimleri için yarışacak olan İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölgesi'nin belediye başkan adaylarını tanıttı. Türkiye'nin en önemli sorunun Kürt zorunu olduğunu belirten HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, "Bu ülkenin en büyük sorunu Kürt sorundur. Ama bu güne kadar çözülmediği için çok büyük bedellere mal oldu. Bu sorunun kökten çözümü eşitlik temelinde olduğu zaman mümkündür. HAK-PAR'a göre bunun yolu eşitlik temelinde bir çözüm ve biz bunu federasyon olarak görüyoruz" dedi.

HAK-PAR'ın İç Anadolu,Marmara ve Ege Bölgesi Belediye Başkan adayları toplantısı Kızılay'daki bir otelde gerçekleşti. Tanıtım toplantısına HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay ile birlikte belediye başkan adaylarının da içinde bulunduğu 80'ye yakın kişi katıldı.

Burada, ilk olarak Kürtçe açılış konuşması yapan Burkay, ardından Türkçe konuşmasına devam etti. HAK-PAR'ın amaçlarını anlatan Burkay, “Partimizin seçimlerde neyi amaçladığından söz etmek istiyorum. Biz HAK-PAR olarak mümkün olduğunca en geniş alanda seçimlere katılıyoruz. Sadece büyükşehir belediye başkan adayları değil, il ve ilçe başkanları ve asıl olarak da belediye meclis üyeleri ile il genel meclisi için aday gösteriyoruz. Seçimlere katılmak doğal olarak her partinin önündeki temel görevlerden bir tanesidir. Bununla halka kendi görüşlerimizi ve programlarımızı anlatıyoruz. İktidara gelirsek veya yerel yönetimde iktidara gelirsen neler yapacağız onu anlatacağız.” dedi.

FEDERAL ÇÖZÜM ÖNERDİ

HAK-PAR olarak farklı bir parti olduklarını belirten Burkay, "Kürt sorunu, alevi sorunu demokratikleşme sorunu ve diğerleri en büyük sorun olan Kürt sorununu çözümüne ilişkin programımız bütün partilerden farklı. Biz eşitlik temelinde bir çözüm istiyoruz ve bunu federasyon olarak niteliyoruz. Kürt sorunu biliyorsunuz onlarca yıl hakka 200 yıldır sahnede olan bir sorun. Bu ülkenin en büyük sorunu. Ama bu güne kadar çözülmediği için çok büyük bedellere mal oldu. Bu sorunun kökten çözümü eşitlik temelinde olduğu zaman mümkündür. HAK-PAR'a göre bunun yolu eşitlik temelinde bir çözüm ve biz bunu federasyon olarak görüyoruz. Kürt halkı, Türk halkı ile barış içinde yaşayacaksa federal çözümdür. Bazıları bunu bölünme gibi niteliyor, bazıları ise Türk haklarının haklarına saldırı gibi yorumluyorlar. Bunlar doğru değildir" dedi.

Burkay'ın konuşmasının ardından İstanbul, Ankara, İzmir ile bazı il ve ilçelerin belediye başkan adayları tanıtıldı. Bazı adaylar ise tanıtım toplantısına katılmadığı için sadece isimleri okundu.