ANKARA, () - CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Türkiye'de araç lastiği yakarak çimento üretimi yapan fabrikalar olduğunu öne sürdü, “Çimento fabrikalarında araç lastiği yakılmasına izin veriliyor mu, araç lastiği yakma izni verilen çimento fabrikaları hangileridir?ö dedi.

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, teknoloji çağında ülkemizde halen araç lastiklerinin ve atıkların yakılarak çimento üretimi yapıldığını bunun da önemli kalıtsal hastalıklara neden olduğunu iddia etti.

Gürsel Tekin, TBMM Başkanlığı'na Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, çimento üretimi için kullanılacak ısının büyük bir bölümünün atık maddelerden ve ömrünü tamamlamış araç lastikleri yakılarak elde edildiğini ifade etti. Çimento fabrikalarında lastik yakılmasıyla birlikte, çalışanlarda son zamanlarda ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına ve lastik yakılan fabrikalara iki kilometre mesafede yaşayanlarda, kanser vakalarında büyük ölçüde artış gözlendiğine dikkat çeken CHP Genel Sekreteri Tekin öÜlkemizin dört bir yanında üretim yapan çimento fabrikalarında tehlikeli, zehirli atıkların, lastiklerin ve çeşitli katı atıkların yakılma işlemi sırasında çevreye verilen zararların önüne geçilmediği takdirde, çevre ve insan sağlığı açısından telafisi mümkün olmayacak sonuçlarla karşılaşacağımız çok açık bir gerçektir" ifadelerini kullandı.

Gürsel Tekin'in Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yazılı yanıtlamasını istediği sorular ise şöyle:

1) KYOTO Protokolü (1997 yılında Japonya'nın Kyoto şehrinde imzalanan iklim değişimlerini önlemeye yönelik düzenleme) tarafı olan Türkiye'de, çimento fabrikalarında araç lastiği yakılmasına izin verilmekte midir?

2) Ülkemizde araç lastiği yakma izni verilen kaç çimento fabrikası vardır?

3) Bu çimento fabrikaları hangileridir?

4) Lastik yakan çimento fabrikalarının, çevre ve insan sağlığına etkileri ve kanser vakalarında yaşanan artış konularında yapılan çalışmalar ile gelecek dönemde yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

5) Çimento fabrikalarında atık petrol ürünleri, araç lastiği ve motor yağı gibi çevreye zarar verdiği bilinen ürünlerin hala kullanılıyor olmasının nedeni nedir?