Ersin ERCAN- Ayhan ACAR- Cenk TOPCU/BARTIN, () - CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde paralel yapılanma olduğu yönündeki tartışmalarla ilgili, "Tabii ki yanlışlar, hatalar, çeşitli yapılanmalar, çeşitli faaliyetler hep olabilir büyük bir ülkede. Yanlışlar tabii ki görmezden gelinemez. Ama yanlışlarla mücadeleler hukuk çerçevesinde olur" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Zonguldak'ta konakladığı otelden ayrılarak karayoluyla Bartın'a geçti. Bartın Valiliği önünde toplanan halkı selamlayan Gül, konuşmasının ardından Vali Ali Çınar'ın makamına geçti. Gül, burada soruları cevaplandırdı. Gül, gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soruları üzerine, "Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili takvimin işlediğini söyledim. Bununla ilgili tartışmalar gayet tabii. Sayın Başbakan'la biz kendi aramızda bu konuları konuştuk. Onu söyliyeyim. Günü gelince de yapılacak açıklamaları duyarsınız" dedi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİ
Basın özgürlüğü ile ilgili soru üzerine Gül, "Basın özgürlüğü bir memleketin, demokratik ülkelerin en önemli niteliklerinden birisidir. Bu yöndeki eleştirileri hep dikkate almamızda fayda vardır, önemlidir. Çünkü Türkiye'nin üzerinde herhangi bir şekilde başarılarını gölgeletmememiz lazım" diye konuştu.
'YANLIŞLAR GÖRMEZDEN GELİNEMEZ'
Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde paralel bir yapılanma olduğu ve bunun da Yüksek Askeri Şura'da tasfiye edileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de şöyle dedi:
"Türkiye bir hukuk ülkesi. Tabii ki yanlışlar, hatalar, çeşitli yapılanmalar, çeşitli faaliyetler hep olabilir büyük bir ülkede. Nitekim telefon dinlemeleri, son dönemlerde ortaya çıkan hususlar. Bütün bunlarla mücadeleler hukuk devletinde, hukuk çerçevesi içerisinde olur. Milli Güvenlik Kurulu da tabii o da hukuka bağlı olan bir kurumdur. Hiç kimse hukukun, anayasanın, kanunların dışında değildir. Yanlışlar tabii ki görmezden gelinemez. Ama yanlışlarla mücadeleler hukuk çerçevesinde olur. Onun için gelişi güzel herhangi bir işlem, suçu olmayan insanlara böyle bir şey söz konusu olmaz. Ama yapılan yanlışlar varsa bu yanlışların üstünün kapatılmasını hiç kimsenin beklememesi gerekir."
Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisi için, "Erdoğan ne derse uyar" açıklamasını hatırlatılması üzerine de "Ben açıklamaları takip etmiyorum" demekle yetindi.
AMASRA'YA TERMİK SANTRAL
"Bartın'ın Amasra İlçesi'nde termik santral kurulmasını destekler misiniz?" sorusu üzerine de Gül, "Buralar cennet gibi yerler, güzel yerler. Bir taraftan kalkınma, bir taraftan çevrenin bütün güzelliğini koruma, aradaki dengelere iyi bakmamız lazım. Kategorik olarak şuna evet şuna hayır demek, benim bu makamda dosyaları tam bilmeden söylemem doğru olmaz. Ama ilke ve prensipleri ortaya çıkartıyorum. Bu çevreyi  korumak gerekir, buraları bozmamak gerekir. Ama bunun ötesinde enerji meselesi, kalkınma, bunlar hepimizin öncelikli meseleleridir. Hava kirliliğiyle ilgili tedbirler alınması lazım. Bir çok enerji sektöründe çok modern teknolojiler, filtreler, bunları problem olmaktan çıkartıyor" dedi.
Bartın'ın güzel bir şehir olduğunu vurgulayan Gül, "Buranın güzelliklerini bozmadan, burayı büyütmek gerekir. Allah'ın verdiği bu güzelilkleri insan eliyle bazı yerlerde çok bozmuşuz. Bartın henüz küçük, bozulmamış bir şehir. Şehir büyürken bunları dikkatli bir şekilde büyütmek, şehrin güzelliğini bozmadan yeni güzellikler katmak gerekir. El birliği içinde bunları yapacağız" diye konuştu.

EE(EE/AAA) (FOTOĞRAFLI)