CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, görev süresinin sona ermesinden sonra siyasete devam edip etmeyeceğinin, kendi aralarında yapacakları istişareden sonra belli olacağını söyledi. Irak ve Suriye'deki gelişmelerin herkesi üzdüğünü vurgulayan Gül, "Tüm önceliğimiz, ülkemizin güvenliğini sağlamak, oradaki bu olumsuz gelişmeleri Türkiye’ye yansıtmamak" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görev süresinde 81 ilin tamamını ziyaret etme kapsamında konakladığı Tekirdağ’da, kaldığı otelde sabah kahvaltısı ettikten sonra karayolu ile Kırklareli’ne hareket etti. Muratlı’dan geçişi sırasında Cumhurbaşkanı Gül’ün konvoyu vatandaşlar tarafından durduruldu. Araçtan inerek kendisini karşılayanlarla bir süre sohbet eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra saat 11.00'de Kırklareli’ne geldi. Görev süresinde 81'inci il ziyareti nedeniyle geldiği Kırklareli’de Vali Mustafa Yaman, Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu 55'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla tarafından valilik önünde karşılandı. Polis tören mangasını selamlayan Gül, Tevfik Fikret Yatılı Bölge Ortaokulu Roman öğrenciler darbuka ritim grubu gösterisini izledi.
BÜTÜN İLLERİ ZİYARET ETTİM
Valilik önünde bulunan binaların Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafının yer aldığı Türk bayrakları ile süslenen alanda kurulan platforma çıkarak, kendisini karşılayan halka seslenen Cumhurbaşkanı Gül, "Hepinize muhabbetlerimi, sevgilerimi sunuyorum. Bu gösteriyi yapan çocukların gözlerinden öpüyorum" diyerek başladığı konuşmasında şöyle dedi:
"Daha önce Kırklareli’ne siyasette yaptığım yıllarda geldim ama Cumhurbaşkanınız olarak ilk kez geliyorum. Bu güne kısmet oldu. Öğrendiğm kadarı ile uzun yıllar Cumhurbaşkanı gerçekleşmemiş. Cumhurbaşkanı seçildiğim ilk günlerde bütün illerimizi gezmeyi aklıma koymuştum. Fırsat buldukça da doğuda batıda kuzeyde güneyde bütün illerimizin hepsini ziyaret ettim. Bugün belki Kırklareli son oldu. Daha önce gelme imkanı birkaç kez vardı. Ama bazı sebeplerden ertelemek zorunda kaldık 81'inci ilimiz olarak bütün Türkiye’yi en son olarak size gelmiş oldum. 81 ili gezmiş oldum. Kırklareli ile burada tamamlamış olduk. Bundan dolayı memnun oluyorum."
GELECEK İYİ OLACAK
Kırklareli’nin doğal güzellikleri ile sadece Türkiye’nin değil yabancıların da ilgisini çektiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu güzelliği muhafaza etmek gerekir. Şehrinizin ve ülkemizin kıymetini muhakkak bilin. Bütün vatandaşlara seslenirken altını çiziyorum. Birbirinizi sevecek ve sayacaksınız. Türkiye’yi daha mutlu yapmak için en gelişmiş ülkelerin ötesine taşımak için el birliği gece gündüz hepimiz çalışacağız. Burası huzurlu bir şehrimiz, dostluğu, arkadaşlığı, komşuluğu güçlü bir şehir bunun söyle devam etmesini arzu ediyorum. Geleceğin iyi olacağını, geleceğin hepimize, çocuklarımıza çok daha güzellikler getireceğine emin olmanızı istiyorum” dedi.
GÜL İÇİN HATIRA ORMANI 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra valilik makamına geçerek Vali Mustafa Yaman'dan ilin sorunları hakkında brifing aldı. Vali Yaman, Cumhurbaşkanı Gül'e hediye olarak adına hatıra ormanı kurduklarını söyledi. Bunun üzerine Gül, 'Bana güzel bir hediye verdiniz. Kırklareli zaten ormanlık şimdi dahada yeşil olacak' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
BÜYÜK KARMAŞA VAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özellikle Irak ve Suriye’deki gelişmelerin, herkesi çok üzdüğünü kaydederek, “Çünkü orada çok büyük yıkımlar, acılar söz konusu. Çok büyük boşluklar, vakum oluşturdukça da tabiî ki radikal örgütler tarih öncesine uzanan boyutlarıyla bölge de maalesef yerini almış vaziyette. Gerek mezhep, kavga, iç savaş şekline de dönüşmeye başladı. Bunlar çok üzücü şeyler, hele hele bir komşumuz olan bir ülkede, nüfusu Müslüman olan bir ülkede, bazı akrabalarımız olan topluluklar, Türkmenler olmak üzere değerli komşumuzda hepsi bizim akrabamızdır. Orada olup bitenlere baktığımız tabi ki biz de çok üzülüyoruz. Böyle bir durumun ortaya çıkmaması için Türkiye olarak çok çalışmalarda bulunduk. Ama maalesef bugün çok büyük bir karmaşa var. Birbiriyle çarpışan gruplar var. Kimin kim olduğu artık bilinmeyecek şekilde. O açından dikkatle yaklaşmak gerekiyor" dedi. Gül, Türkiye’yi bu gelişmelerden korumak, bunun dışında tutmak, birinci önceliğimiz olduğunu anlattı.
GÜVENLİK SORUNU YAŞATIYOR
Komşularımızda bir ateş olunca, buradaki komşularını da ısıttığının altını çizen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sözlerini söyle sürdürdü:
”Tabi, dolayısıyla etkiliyor, güvenlik problemleri çıkarıyor. Tüm önceliğimiz, ülkemizin güvenliğini sağlamak, oradaki bu olumsuz gelişmeleri Türkiye’ye yansıtmamak. Bununla ilgili yetkililer, emniyet güçleri, istihbarat, tabiî ki siyasi, diplomatlar, Dışişleri, herkes yoğun bir çalışma içerisinde. Söylediğim çerçeve içerisinde hareket ediyoruz. Zaman zaman terör örgütleri ortaya çıkıyor, zaman zaman radikal örgütler ortaya çıkıyor. Bütün bunlarla uğraşmak ve bunların yayılmasını önlemek sadece bizim değil, bütün uluslararası camianın görevidir."
BİR ELMANIN İKİ YARISI
Mısır ve Türkiye’nin tarih boyunca dost olan ülkeler olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Akdeniz’in iki kıyısındayız biz. Adeta bir elmanın iki yarısı gibiyiz. Maalesef Mısır’da olan bitenler üzücü. Çok sayıda insanın şu an hapishanelerde olması, orada seçilmiş hükümlerin bir darbe ile görevlerinin sona ermesi. Bütün bunlar Mısır gibi dost bir ülkede yaşandı ama şüphesiz ki bunların böyle devam etmemesi gerekir. Hatırlarsanız 20-30 yıl önce bizim memleketimizde de bu tip şeyler oldu. En kısa süre içerisinde demokrasiye geçmeyi biz becerdik. Biz Türkiye olarak zayiatsız bir şekilde geçerek. Kardeş Mısır’ın da en kısa zamanda gerçek anlamda bir demokrasiye geçmesini arzu ederiz. Bu konuda yardımcı olmak herkesin görevidir. Bu çerçeve içerisinde siyasi tutuklularının, bu hallerinin sona ermesi bir an önce onların hayata katılması, normalleşme sürecinin hızlandırılmasını isteriz. Bunu teşvik ediyoruz. Mısır halkı ve Türk halkı daime kardeştir. Bu kardeşliği güçlü bir şekilde devam edecek” diye konuştu.
ÖNCELİK SAĞ SALİM TÜRKİYE’YE GETİRMEK
Türkiye’nin hedefinin öncelikle Musul’daki Başkonsolosluk görevlilerini sağ salim Türkiye’ye getirmek olduğunu ve bunun için herkesin teyakkuz halde her türlü çalışma yaptığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Çok önemli öncelik ise şu an iki ateş arasında kalan oradaki Türkmen kardeşlerimizin durumudur. Türkiye daima dışarıdaki soydaşlarının geleceğini kendisine dert edinir. Daima dışarıdaki soydaşlarının güvenliğini, mutluluğunu düşünür ve onun içinde elinden geleni yapar. Şüphesiz ki Irak’taki Türkmenler, Irak Devleti’nin en sadık vatandaşlarıdır. Ama bizlerin de akrabalarını, bizlerin de soydaşlarımızın, onların iki ateş arasında kalıp, zarar görmesini hiçbir zaman istemeyiz. Bunun böyle olmaması için de Türkiye olarak elimizden geleni yaparız, yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin görev süresinin sonunda siyasete dönüp dönmeyeceğine ilişkin soruya ise, "Siyasete dönecek miyim konusunu dün konuşmuştuk. Tabiî ki istişare edeceğiz ve hep beraber neler yapacağımızı göreceksiniz" diye yanıt verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra Kırklareli Belediyesi'ne geçti. Belediyeye gelişinde CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül'e Başkan Kesimoğlu tarafından brifing verildi. Gül'ün hediye kabul etmemesi üzerine Başkan Kesimoğlu, Cumhurbaşkanının adına 39 fidan dikileceğini açıkladı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Yerel yönetimlede imar önemlidir. Şehirlerin korunması için imara dikkat etmek gerekir. Ben başkanı Ankara'dan da tanıyorum. Tecrübesi ile bu şehre büyük katkılar yapacağına inanıyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI