CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Kayseri'de yaptığı açıklamada, "Irak’la biliyorsunuz biraz ilişkilerimizde soğukluk vardı. Bunun giderilmesini istedik. Bu soğukluğu hem biz, hem de Iraklılar fark etti.Türkiye ile Irak arasında çıkar çatışması yok. Irak’ın siyasi ve toprak bütünlüğüne önem vermişizdir. Toprak bütünlüğüne sahip çıkmışızdır. Irak’la yeni bir dönem başlıyor. Bundan mutluluk duyuyorum’’ dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünissa Gül ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Ankara'dan özel uçakla Kayseri Erkilet Havalimanı'na geldi. Burada merasim mangası ve protokol tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kayseri valiliğini ziyaret etti. Valilik girişindevatandaşlar tarafından coşkuyla karşılanan Cumhurbaşkanı Gül'e bir kadın, "Cezaevindeki çocuklarımızın durumlarına el atın’’ diye bağırdı. Valilik şeref defterini imzalayan ve Vali Orhan Düzgün’den brifing alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerine memleketi Kayseri’de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı. Gül, "Birkaç gün burada olacağım. Şehrimizin güzelliğiyle, gelişmesiyle, ekonomisiyle gurur duyuyorum. Türkiye’de olağanüstü gelişme var. Türkiye’deki siyasi istikrar sayesinde, Türkiye’nin tüm şehirlerinde kalkınma hamlesi görülmektedir. Önümüzdeki günlerde Cumhuriyetin 90'ıncı yıldönümünü kutlayacağız. Cumhuriyetin giderek yerleşmesi, demokratikleşmesi son yıllardaki en büyük hamlesi olmuştur. Cumhuriyet, demokrasiyle birleşmeyince sorunlar olur. Adı cumhuriyet olan ülkelerde bunlara rastlıyoruz. Türkiye için cumhuriyet en önemli kazanımdır. Köklü reformlar, cumhuriyetimizle birleşecek. Bundan hep gurur duyuyoruz’’ dedi.
TÜRKİYE MAHREMİYETİNİ KORUR
Cumhurbaşkanı Gül, valilikteki ziyaret sırasında bir gazetecinin ABD’nin yasa dışı olarak Almanya ve Fransa gibi bazı AB ülkelerini dinlediği yolundaki soruyu, "Teknolojinin ne kadar geliştiğini biliyoruz. Teknolojinin bu kadar gelişmesine liderlik eden enformasyon teknolojisidir. Yeri geldiğinde, bunu devlet hizmetlerinde kullanıyorlar. Bundan kimsenin şüphesi yoktur. Buna karşın teknolojik tedbirler alınıyor. Skandallar çıkıyor. BM Genel Kurulunda da bu konuyla ilgili bazı liderler çok büyük şikayetlerde bulundular. Avrupa’da çıkan ve kamuoyunu ilgilendiren bu konuyla igili Türkiye olarak, her türlü tedbirlerini alırız. Devletimiz kendi mahremiyetini korur. Tedbirlerimizi ilgili kurumlarımız dikkatli şekilde alır’’ diye yanıtladı.
IRAK’LA İLGİLİ YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Cumhurbaşkanı Irak Dışişleri Bakanı Zebari ile dün yaptığı görüşmesinin sorulmasını da şöyle anlattı:
"Irak’la biliyorsunuz biraz ilişkilerimizde soğukluk vardı. Bunun giderilmesinini istedik. Bu soğukluğu hem biz, hem de Iraklılar fark etti. TBMM’deki konuşmamda Irak’ın önemine değinmiştim. Irak tarafı da bunun farkındaydı. Türkiye ile Irak arasında çıkar çatışması yok. Irak’ın siyasi ve toprak bütünlüğüne önem vermişizdir. Toprak bütünlüğüne sahip çıkmışızdır. Irak’da etnik ve mezhep ayrılıkları vardır. Biz, hepsine eşit mesafedeyiz ve hepsini kucaklıyoruz. Bir ülkeyi kucaklarken, o ülkedeki her kesimi, yani hepsini kucaklayacaksınız. Buna önem veriyoruz. Türk ekonomisi için Irak önemli bir ülke. Irak’ın kalkınmasına Türk özel sektörünün nasıl katkı yapacağı bellidir. Irak’la yeni bir dönem başlıyor. Bundan mutluluk duyuyorum.’’
Başbakan Recep Tayyyip Erdoğan ile her hafta mutat görüşmeler yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu görüşmenin dün ailece yapılmasını soran gazetecilere, "Genellikle Perşembe günü sayın başbakanla görüşmelerimiz olur. Bunu dün farklı yaptık. Zaman zaman biz aileler olarak bir araya geliriz. Bunu herkes bilir. Dün de sağolsunlar böyle bir ziyaretleri oldu. İkimiz kendi aramızdaki konular görüştük. Ayrıca da ailece nasıl eski dostluğumuz muhabbetimiz varsa o da, aile ortamında gerçekleşti’’ demekle yetindi.
Bir gazetecinin kendisinin Cumhurbaşkanlığını bırakıp başbakan olacağı yolundaki sorusuna ise "Bunlar sonra konuşulacak konular’’ diye yanıt verdi