TANER YILDIZ: "BURADAKİ KUSUR KESİNLİKLE TARTIŞILMAZ"

Konuya ilişkin konuşan Yıldız, madenlerdeki denetimlerin farklı bir boyut kazanacağını belirterek, "Bu kaza ile ilgili son derece temkinli konuştum. Kazanın nereden çıktığı adli ve idari soruşturmayla birlikte olacak. 70'e yakın kalem üzerinde çok farklı denetimlerle birlikte geliyoruz. Bir maden kazasının çok ciddi bir haber niteliği vardır" dedi.

Yıldız, "Hepimizin derinden yaralandığı bir maden kazası. Eğer bir afet, doğal afet değil de tabi afet değilse, orada kusur vardır. Oradaki afet bir doğal afet ise, oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur, kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla ilgili yapacağımız çalışmaya itimat etmenizi, inanmanızı özellikle isterim. Çünkü burada insani, siyasi, idari, adli, hukuki, teknik denetimler ve bir çok yönden bu konunun irdelenmesi lazım. Enine boyuna irdeleneceğinden hiç birimizin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Manisa Soma'daki maden ocağında meydana gelen kaza Meclis, gündeminde tartışılıyor. AK Parti, CHP ve HDP'nin Soma'daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasını içeren önergeleri, Genel Kurul'da görüşülüyor. Önergelerin görüşülmesinin ardından Araştırma Komisyonu kurulmasının kabul edilmesi bekleniyor.

Önerge tartışmaları öncesinde, CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun vefatı nedeniyle Genel Kurul'da 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

"HAKKIMI İSTİYORUM" DEDİĞİ CÜMLELERİ SIKÇA HİSSEDECEĞİZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun vefatına kalpten üzüldük. Onun sesini her zaman hissedeceğiz. 'Hakkımı istiyorum. Malatya'nın hakkını istiyorum' dediği cümleleri sıkça hissedeceğiz. Allah'tan rahmet diliyorum kendisine" dedi.

"TÜRKİYE MADENCİLİK SEKTÖRÜNDEKİ EN ÖNEMLİ KAZALARDAN BİR TANESİYDİ"

Soma'daki maden ocağı kazasında hayatını kaybedenlerden duyduğu üzüntüyü dile getiren Yıldız, "Büyük bir acı yaşadık Soma'da. Bir kaza oldu. Türkiye madencilik sektöründeki en önemli kazalardan bir tanesiydi. Bu kazada başından sonuna kadar, bütün araç gereçlerle birlikte oradaydık. Yaklaşık olarak 2600 kişiyle birlikte Bu kriz yönetilmeye çalışıldı. Söz konusu madenin uzunluğu yaklaşık 4 buçuk kilometre. En derin yeri en eksi kodu 450. Olayın cereyan ettiği yer 150 metre kadar daha derindeydi" diye konuştu.

"KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ BÜTÜN OCAĞI KAPLADI"

Kazaya ilişkin bilgi veren Yıldız, "Kaza ocağa temiz hava taşıyan ana galeride meydana geldiği için karbon monoksit zehirlenmesi aslında bütün ocağı kapladı. Temiz hava yangın sonucunda kirlenerek, üretim yerlerine ulaştı ve çalışanları etkisi altına aldı" dedi.

"BURADAKİ KUSUR, KESİNLİKLE TARTIŞILMAZ"

Maden ocağındaki arama kurtarma çalışmaları konusunda ayrıntılı bilgi veren Yıldız, "Toplamda, 2743 personelle, 258 kara aracı ve 9 hava aracı ile beraber Soma'da bu çalışmalar devam etti. Çok büyük bir kriz. Çok büyük bir sıkıntı. Derin bir üzüntü. Hepimizin derinden yaralandığı bir maden kazası. Eğer bir afet, doğal afet değil de tabi afet değilse, orada kusur vardır. Oradaki afet bir doğal afet ise, oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur, kesinlikle tartışılmaz. Bunun paydaşları kim ve hangi kuruluş olursa olsun bununla ilgili yapacağımız çalışmaya itimat etmenizi, inanmanızı özellikle isterim. Çünkü burada insani, siyasi, idari, adli, hukuki, teknik denetimler ve bir çok yönden bu konunun irdelenmesi lazım. Enine boyuna irdeleneceğinden hiç birimizin şüphesi olmasın" açıklamasında bulundu.

"ÜRETİM FAALİYETLERİ O OCAKTA DURDU"

Madendeki üretimin durduğunu söyleyen Yıldız, "Üretim faaliyetleri o ocakta durdu. Oranın maden ocağı son derece canlı bir işletme. Maden ocağı bıraktığınız gibi kalabilen bir işletme değil. Maden ocakları metan gazı, karbonmonoksit üretebilen, için için yanabilen, bir kısım yerleri suların da basabileceği don derce dinamik ve canlı bir varlık gibi" dedi.

"BURADAKİ KÖMÜRÜN ANA MERKEZİNDE KIZIŞMA VAR"

Yıldız, "Zonguldak'taki kömürün ana odağında metan varken, buradaki kömürün ana merkezinde kızışma var. Kömürün için için yanması var. Tavanı insan dolaşımı gibi, temiz hava ile kirli havanın karıştığı çok ince bir çizgi ile yürüdüğü bir alan vardır. Buradaki ne büyük sıkıntı temiz hava yoluna karbonmonoksit blokunun gelmesidir. Üretiminin durdurulması ile ocağın kapatılması ayrı şeylerdir" ifadelerini kullandı.

"BU KAZAYI ÇOK ÖNEMLİ BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜYORUZ"

Yıldız, "Bu işin odağında, rödavans ile alakalı işletmecilik yapan özel sektör vardır. Ama sorumluluk olarak hem hukuki hem insani olarak tek başına değildir. Ruhsat sahibinden, Enerji bakanlığı, çalışma bakanlığının da içinde bulunduğu bir sorumluluk. Biz bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz. Önümüzdeki madencilik alanına, Şimdiye kadar yaptığımız denetimlere, soruşturmalara ayrı bir boyut getirmek durumundayız" diye konuştu.

"BU KAZA OLDUĞUNA GÖRE MUTLAKA DAHA FARKLI BİR ŞEY VAR"

Yıldız, "Şimdiye kadar yapılan soruşturmaların ötesinde ayrı bir boyut getirmeliyiz. Kimse istemez böyle bir kaza olmasını ama olmuşsa, Arkadaşlarım sayfalarca denetim raporu verdiler bana. Bu kaza olduğuna göre mutlaka daha farklı bir şey var" dedi.

"70'E YAKIN KALEM ÜZERİNDE ÇOK FARKLI DENETİMLERLE GELİYORUZ"

Madenlerdeki denetimlerin farklı bir boyut kazanacağını belirten Yıldız, "Bu kaza ile ilgili son derece temkinli konuştum. Kazanın nereden çıktığı adli ve idari soruşturmayla birlikte olacak. 70'e yakın kalem üzerinde çok farklı denetimlerle birlikte geliyoruz. Bir maden kazasının çok ciddi bir haber niteliği vardır. Her birimizi etkileyen ve kalbinin Soma'da attığı bir hafta geçirdik. Ama bizim bunula alakalı yaptığımız, denetimlerin, çalışmaların üzerine başka şeyler de eklememiz gerekiyor. Sözleşmelerin cezai sorumluluklarla alakalı bağlantısı adalet tarafından takip edilmektedir. Burada sayın başbakanımızın da açıkladığı gibi şehit yakınlarıyla ilgili çalışmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı bir heyet götürecek" açıklamasında bulundu.

"SOSYAL MEDYADA SÖYLEMEKTEN MAHCUP OLACAĞI ŞEYLER İFADE EDİLMİŞTİR"

Yıldız, "Bu işleri yaparken, sosyal medyada geçen ve her birimizin söylemekte dahi mahcup olacağı bazı konular işlenmiştir. Detayına girmiyorum" dedi.

"AHİRET VE DÜNYA VEBALİNİ KİMSE ÜSTLENMEZ ÜSTLENMEMESİ DE LAZIM"

Madencilik konusunda dünyadaki örneklerin incelendiğini belirten Yıldız, "Dünyadaki örnekler de inceleniyor. Atladığımız bir şey var mı bütün bunların her birisi enine boyuna sergilenecek. 301 canımızı kaybettik. Bununla alakalı ahiret ve dünya vebalini kimse üstlenmez. Üstlenmemesi de lazım. Bu vebali onların yaklaşık olarak 500 tane de çocuğu var. Onların çocuklarının eğitimiyle alakalı sonuna kadar takipçi olacağımızı hatırlatmak isterim" diye konuştu.

"HER YIL YAKLAŞIK OLARAK, 102 MİLYON TON KÖMÜR KULLANIYORUZ"

Yıldız, "Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak, 102 milyon ton kömür kullanıyoruz. Bunun 80 milyon tonu Türkiye'de üretilen madenlerden kaynaklanıyor" dedi.

"GÜNEY AFRİKA'DAN 80-82 DOLAR PARA VERİP İSTEDİĞİNİZ LİMANA KÖMÜR GETİRİYORLAR"

Meclis araştırma komisyonuna, şeffaf olarak bütün bilgilerin verileceğini belirten Yıldız, "Güney Afrika'dan bugün 80-82 dolar para verip istediğiniz limana kömür getiriyorlar. Yerin 4 metre altından kömür çıkarabiliyorlar. Bizde 600-650 metrelerden çıkıyor. Kömürümüz şu anda bulduğumuz gibidir. Bu kazadan özellikle Soma kazası yalnızca Türkiye'ni ne büyük maden kazası değil, Dünyada ne yazık ki literatüre giren bu konuda bizim hızlıca giderebileceğimiz bir kazasızlık ortamını oluşturabileceğimiz noktaya gelmiş bulunuyoruz. Ben bu esnada Meclis araştırma komisyonunda katkı koyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. Şeffaf olarak bütün bilgileri kendileri ile paylaşacağımızı peşinen söylüyorum" ifadelerine yer verdi.

() (FK/HT) (FOTOĞRAFLI)