Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - AĞRI Belediye Başkanı seçilen Sırrı Sakık'ın Kazım Karabekir ile ilgili yaptığı açıklama TBMM Genel Kurulu'na taşındı. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Sakık'a tepki göstererek, "Kürtlerin sözde temsilcisi olduğu iddiasında olan bir milletvekili ve belediye başkanı onun ismini caddelerden kaldırmaya teşebbüs gafletinde bulunmaktan geri durmamaktadır" dedi. Bu sözlere HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile TBMM bahçesinde basın toplantısı düzenleyen Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu, saat 14.00'da TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde başladı. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Ağrı Belediye Başkanının sokaklardan isimlerini kaldıracağını beyan ettiği Kazım Karabekir Paşa hakkında gündem dışı söz aldı.







Kazım Karabekir Paşa'nın hayatı boyunca vatanı, milleti ve devleti uğruna mücadelelerle dolu bir hayat yaşamış mümtaz bir şahsiyet olduğunu belirten AK Parti Manisa Mliletvekili Selçuk Özdağ, “Bu sebepledir ki milletimizin gönlünde ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Kısa bir süre önce yapılan yerel seçimlerin ardından Ağrı Belediye Başkanı çok talihsiz bir açıklama yapmış ve Ağrı'da bulunan, Kazım Karabekir Paşa da dahil olmak üzere, askeri yer isimlerinin değiştirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Oysa, bugün orada rahatça yaşayabiliyorlarsa bunu başta Kazım Karabekir Paşa olmak üzere, milli mücadele kahramanlarına borçlu oldukları gerçeğini görmezden gelmektedirler. Böyle bir isim değişikliğini akıllarına getirenler herhalde Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal gibi milli mücadele kahramanlarını Cemal Gürsel, Kenan Evren gibi diğer darbecilerle karıştırmaktadırlar veya Türk milletinin değerlerine, ortak paydalarına ve geçmişine olan kinlerini bu vesile ile dışa vurmaktadırlar. Ayrıca, bu isim değişikliğini dile getirenlerin, Sevr ile topraklarımızda kurulması öngörülen Ermenistan devletinin Kazım Karabekir Paşa ve askerlerinin kahramanlıkları ile engellendiğini bilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Kazım Karabekir'i dün yok sayanlar ve kitabını yasaklayan yasakçı resmi tarihçilerle Sırrı Sakık'ın ve aynı çizgide buluştukları görülmektedir. Bu da Sırrı Sakık'ın son 12 demokratik çizgiden hiç nasiplenmediğini ve hala 1930'ların resmi tarihçiliğini siyasi Kürtçülük adına sürdürerek tarih dışı kaldığını göstermektedir" dedi.

Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karabekir Paşa, İngilizlerin bütün oyunlarına rağmen, bölgedeki Kürt aşiretleriyle mektuplaşarak onları Kurtuluş Savaşına inandıran, böylece hem Birinci Dünya Savaşında ve hemen arkasından Kurtuluş Savaşında doğuda yaşayan Kürtler de dahil bütün Müslüman ahalinin canını, ırzını ve özgürlüğünü sağlayan büyük bir vatan kahramanıdır. Ama ne kadar acıdır ki, Kürtlerin sözde temsilcisi olduğu iddiasında olan bir milletvekili ve belediye başkanı onun ismini caddelerden kaldırmaya teşebbüs gafletinde bulunmaktan geri durmamaktadır. Sembollerin, simgelerin bir toprak parçasının vatan kılınmasında büyük önemi vardır. Onun için toplumlar yaşadıkları coğrafyaya kendilerine aidiyet karinesi olacak sembolleri nakşederler. Bu, bazen tarihi bir kahraman, bazen bir mabet, bazen bir şehitlik, bazen de tarihi bir hatıradır. Bu semboller üzerinden hem geçmişle bir bağ kurulur hem de milletin ebediliği fikri hafızalara yerleştirilir. İşgal gören ülkelerde işgalcilerin yaptığı ilk iş bu tarihi hatıraları yıkmaktır. Balkanlarda ecdada ait yüzlerce sanat eseri, cami, kervansaray veya kümbetin yok edilmesinin sebebi budur. Şimdi, aynı köksüzleştirme ve vatanı hiçbir kutsiyeti olmayan coğrafyaya çevirme gayretinin burada da yapılmaya çalışıldığını esefle müşahede ediyoruz. Karabekir, hem cumhuriyetin hem milletimizin sembol isimlerinden biridir. Bu tip isimlerin silinmesi vatanın tapu kaydının silinmesidir, Türklüğün bu bölgelerde silinmesidir. Sakık'ın bu yöndeki beyanı da sadece bir kişiyi bir toprak parçasının künyesinden söküp atmak değil, bu milletin aidiyetinin söküp atılmasıdır. AK Parti olarak buna asla müsamaha ve müsaade etmeyeceğiz."

Sataşma olduğunu belirten HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan söz aldı. Özdağ'a tepki gösteren Buldan, “Sayın Sırrı Sakık Kürt halkının sözde değil, özde temsilcisidir, bunu bilmenizi isteriz. Sayın Sırrı Sakık'ın, Kürt halkının özde temsilcisi olduğunu herkes zaten biliyor ama siz sözde bir temsilci olarak bakıyorsanız "O sizin bakış açınız deriz. Sayın Sırrı Sakık, Belediye Başkanı seçildiği gün yapmış olduğu bir açıklamadan dolayı ne yazık ki yandaş medyanın çarpıtmasından dolayı bir linçe maruz kaldı. Sayın Sırrı Sakık, Kazım Karabekir'in şahsına dair bir şey söylememiştir. Orada, 30'larda yaşanan militarizmi açığa çıkarmak olduğunu ifade etmiştir ve Sayın Sırrı Sakık, Kazım Karabekir Caddesi'nin kaldırılmasına dair halkla birlikte bir karar alınacağını ifade etmiştir. Eğer Ağrı halkı, Kazım Karabekir Caddesi'nin kaldırılmasına dair bir karar alırsa burada sizin hiçbir söz söylemeye hakkınız yoktur. Oradaki caddelerin, anıtların, militarizmi ifade eden, çağrıştıran ne varsa her şeyin halkla birlikte karar alınarak kaldırılmasına ancak oranın halkı ve seçilmiş belediye başkanları verir. Burada sizin Sayın Sırrı Sakık'ı deşifre eden, küçük düşüren açıklamalarınız, konuşmalarınız ne yazık ki hoş karşılanmamıştır, bunu bilmenizi isteriz. Sayın Sırrı Sakık buna dair açıklamasını yapmıştır, Kazım Karabekir'in şahsına dair bir şey olmadığını, orada 1930'larda yaşanan militarizmi açığa çıkarmak için bu kelimeyi kullandığını ifade etmiştir. Kazım Karabekir Caddesi'nin kaldırılmasına dair de halk böyle bir karar verirse, kaldırılmasına dair bir karar verirse burada halkın iradesi esas alınacaktır. Bunun bilinmesini istiyoruz" dedi.

TBMM bahçesinde basın toplantısı düzenleyen Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ise, şunları söyledi: "Benim adımı anarak sözde bir temsilci olduğumu söyledi. Ben sözde bir temsilci değilim. 3 ay içerisinde iki kez devletin bütün imkanlarına rağmen yoktan seçimleri var eden bir politikacıdan bahsediyor sayın vekil. Kendileri atanmıştır,ben halkın iradesiyle 25 yıldır eksiksiz bu demokratik siyasette varım. 1 Haziran seçimlerinde de nasıl bir sonuç aldığımızı halk gördü. 30 Mart'ta da gördü. Biz sözde değil, özde halkın vekiliyiz.Biz Kazım Karabekir ile ilgili açıklamalarımız şu. Ben miting günü şöyle bir konuşma yapmıştım. 1930'larda Ağrı isyanını bastırmak için giden uçaklar orada 9-12 uçak düşürülmüştü. Bu uçakların pilotları Kürtleri bombalamıştır. O tarihte pilotların anıtı Ağrı'nın göbeğine dikilmiş 1930'lardaki anıt olarak yapılmıştır. Ağrı halkı her gün uyandığında o pilotların anıtıyla karşı karşıyadır. Biz göreve geldiğimizde eğer yetki alanımızda olursa bu anıtları kaldıracağımızı söylemiştik. Bir gazeteci arkadaşımız, burada Fevzi çakmak ve Kazım Karabekir'in isimleri de var caddelerde diye sormuştu. Bende bu konuda militarizmi çağrıştıracak sokak ve cadde isimleri varsa Ağrı halkı ile birlikte bunları konuşup, tartışıp ona göre karar vereceğimizi söylemiştik. Ne yazıkik ki bizim asıl hedefimizin o anıt olduğunu bilmelerine rağmen Ağrı yenilgisini içlerine sindirmeyenler Kazım Karabekir üzerinden bize saldırmaya çalışıyorlar" dedi.

(FOTOĞRAFLI)