ANKARA, () - G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu, Twitter'ın mahkeme kararıyla kapatılması ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, " Twitter'a dönük kök kazıma operasyonunun akıl tutulma dışında bir açıklaması yok. Bu, ancak bir çaresizliğin yansıması olabilir" ifadelerine yer verildi.

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "Başbakan Erdoğan basın, ifade ve iletişim özgürlüğü konusundaki karnesini “twitter yasağı’ ile taçlandırdı! Onun kişisel karnesi, aynı zamanda partisi AKP'nin, Hükümet'in ve ne yazık ki Türkiye'nin de özgürlükler karnesidir. O yüzden, bizler bu ülkenin gazetecileri olarak, göstermekten utandığımız bir karneyi taşımayı reddediyoruz. Internete, sosyal paylaşım ağlarına ve Twitter'a dönük yasakçılığın ardında yatan gerekçenin iktidarın yoksuzluklarının, hırsızlıkların, çirkinliklerin bu mecra üzerinden yayılması olduğu kimse için sır değil. Başbakan'ın bir miting meydanında 'kökünü kazıyacağız' açıklamasının hemen ardından twitter'ın karartılmasıyla, gerçekten de 'uluslararası camia' ve de 'herkes' Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü gördü! Görülen Başbakan'ın gücüdür ve o güce dönük ilk tanımlama da 'ödleklik' oldu.

"Bizler, bu ülkenin gazetecileri olarak, Başbakan'ın iletişim özgürlüğü ile bizzat ve yakından ilgilendiğini çok iyi biliyoruz! O ilgi zaman zaman 'Alo Fatih' mesafesinde, zaman zaman miting meydanlarında isim vererek gazetecileri hedef gösterme şeklinde, zaman zaman da patronlardan yazarları kulağından tutup atmalarını istemek olarak kendini gösterdi. Yetmedi; medya patronları ağlatıldı, yayın yönetmenleri azarlandı, havuzlar kurulup manşetlerini doğrudan kendisinin atacağı medyalar yaratıldı."

"Başbakan ve iktidarının mesleğimize karşı hiç kimseyi umursamadan gösterdiği yakın ilginin en somut kanıtı cezaevindeki gazetecilerdir. Sansürün her biçimini şiddetle reddettiğimiz gibi; Twitter'ı, Facebook'u, interneti yasaklamak gibi bu son, çaresiz ve zavallı halini de reddediyoruz. Twitter'a dönük kök kazıma operasyonunun akıl tutulma dışında bir açıklaması yok. Bu, ancak bir çaresizliğin yansıması olabilir. Twitter kullanıcıları, 2008'de YouTube yasağını anımsatan gazetecilere 'Ben giriyorum, siz de girin' diyen Başbakan'dan daha az becerikli değiller. Dünyadaki örneklerine işaret ederek anımsatmak isteriz ki, internete ve sosyal paylaşım ağlarına dönük kök kazıma operasyonlarının kazıyıcıların kazınmasından başka bir sonucu olmuyor. Günün sonunda kaybeden hep sansür ve sansürcüler, kazanan özgürlük oluyor!"



G-9 GAZETECİ ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)

Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD)

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği T(FMD)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

() (MV)