MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde billboard'larda yer alan Kürtçe ve Türkçe bayram mesajı nedeniyle partiden kesin ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, 12 meclis üyesiyle birlikte MHP'den istifa etti. Başkan Saatcı, "Devlet Bey buyurmuş fermanı, ferman Devlet Bey'inse, Fethiye bizimdir" dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlediği toplantıda, partisinden istifa ettiğini açıkladı. Toplantıya, Başkan Saatcı'nın eşi Nesrin Saatcı, oğlu Fatih Saatcı, MHP'li belediye meclis üyeleri ve belediye birim amirleri de katıldı. Behçet Saatcı, kesin ihraç istemiyle sevk edildiği MHP Disiplin Kurulu'nda savunma yapmadan partisinden istifa ettiğini açıkladı.
3 dönem üst üste Fethiye Belediye Başkanlığı görevini yürüten Behçet Saatcı'nın ardından başkan yardımcıları Mehmet Yılmaz Cesur ve Metin Talaş ile birlikte MHP'li belediye meclis üyeleri Alaattin Yıldırım, Besir Pehlivan, Mustafa Şenol, Naci Uysal, Nurkaya Gündoğdu, Sadık Çetkin, Sıdıka Dilek Dinçer, Şevki Çakal, Ümit Ersoy ve Yıldırım Özdemir de partiden istifa etti.
'KENDİ İPİMİZİ, KENDİMİZ ÇEKERİZ'
40 yıldır mensubu olmaktan şeref duyduğu MHP'den yönetim tarafından yapılan yargısız infaz nedeniyle savunma yapmadan istifa ettiğini belirten Saatcı, "Biz ipimizi kendimiz çekeriz. O zevki başkalarına bırakmayız. O yüzden savunma bile yapmadan istifamı veriyorum. Zaten anlamışsınızdır, hem disipline sevk ediliyoruz, hem de karar çıkmadan bize kapı gösterilip, gideceğimiz adres de belirtiliyor. Parti içi demokrasi bu olsa gerek. Tamam gönderdiniz de hiç değilse müsaade edin, gideceğimiz yere biz karar verelim" diye konuştu.
'BİZ MHP'DE EV SAHİBİYİZ'
Başka partilerde üst düzey görev yaptıktan sonra MHP'de baş tacı olanların yanında, Ülkücülerin ihraçla cezalandırılmasının kabul edilemez bir uygulama olduğunu söyleyen Başkan Saatcı, "Biz MHP'de ev sahibiyiz. Başarısız olanlar gidecek. 6 seçimdir gerçekleşmeyen başarının bu defa olacağını beklemek hayalden öteye geçemez. Bu hareketin hafızası bu haksızlık ve zulme karşı sessiz kalanları da unutmayacaktır. Bu böyle biline. Hayat bize, hiçbir şeye çok sevinmemeyi ve çok üzülmemeyi öğretti. Hayatımızın çeşitli zamanlarında, çok daha büyük sıkıntılar yaşadık. Er geç hak yerini bulacak, hak haklıya teslim edilecek, bu komediyi sahneye koyanlar utanacaktır" diye konuştu.
'BAŞARI NASIL GELECEK'
'Seçim kazanacağı kesin olan adayların, kendi öz evlatlarının, bozuk para gibi harcandığı ortamda başarı nasıl gelecektir?' diye soran Behçet Saatcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Biz, bu günlere aritmetik hesaplamalar yaparak gelmedik. Her seçim sonu parti rozetimizi cebimize koyup, 15 yıldır toplumun her kesiminin hizmetkârı olmayı kendimize şiar edindik. Bizi bugün partimizden ihraç edebilirsiniz. Ancak gönüllerden ihraç edemedikçe, 'Beşkazalılar'dan (Halk arasında Fethiye'ye verilen isim) alacağınız muhakkak bir ders vardır. Bana her konuda kayıtsız şartsız destek veren aile fertlerime, her zaman yanımda olan meclis üyesi arkadaşlarıma, belediye çalışanı arkadaşlarıma teşekkür eder, Fethiyeliler'le olan ve olacak birlikteliğimizin engellenemeyeceğini bir kere daha teyit ederim. Camiamdan, şu anki yönetimin hiçkimsenin anlamadığı, daha doğrusu, anlayıp da anlamadığı tutumundan dolayı ayrılıyorum. Bu süre içinde, hiç bir kırıklık yaşamadan duruşumuzu muhafaza etmeye çalıştık. Özellikle ihracımla ilgili düğmeye basıldığı andan itibaren, bize destek veren, başta büyük Fethiye ailem olmak üzere, ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, her kesimden herkese, gösterdikleri sahiplenmeden dolayı teşekkür ediyorum. Özellikle kendi camiamızın şu an faal görevde olmayanların vermiş olduğu destek, bize ayrı bir güç verdi."
'FERMAN DEVLET BEY'İNSE, FETHİYE BİZİMDİR'
Konuşmasının son bölümünde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye göndermede bulunan Behçet Saatcı, "Devlet Bey buyurmuş fermanı, ferman Devlet Bey'inse, Fethiye bizimdir" dedi.
'İHRAÇ TALEBİ ÇOK GÜLÜNÇ'
Başkan Saatcı, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başka bir siyasi partiyle görüşüp görüşmediği sorulan Saatcı, henüz resmi bir görüşme yapmadığını söyledi. Daha önceden genel merkezle ters düşüp düşmediği sorulan Saatcı, yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin Genel Merkez'e mektup yazdığı için tepki çekmiş olabileceğini aktardı. İhraç talebinin çok gülünç olduğunun altını çizen Saatcı, bu talebin hiç yakışık almadığını dile getirdi. 40 yıllık Ülkücü olduğunu anlatan Behçet Saatcı, "Dünün hesabını vermeyenler beni yargılayamaz. Bu karar bumerang gibi elbet geri dönecek" dedi.
Daha sonra söz alan belediye meclis üyeleri Mehmet Yılmaz Cesur, Metin Talaş ve Nurkaya Gündoğdu, ihraç talebini hazmedemediklerini belirterek, bu nedenle partiden istifa ettiklerini kaydetti.
İSTİFA SÜRECİ
Fethiye Belediyesi tarafından geçen Ramazan Bayramı'nda cadde ve sokaklardaki billboardlara asılan 'Ülke bütünlüğümüzün bozulmaması ve içimizdeki insan sevgisinin kuvvetlenmesi dileklerimizle, iyi bayramlar' ifadelerinin yer aldığı bayram mesajı, 10 Ekim'de Kurban Bayramı için bu kez 'Türkçe' ve 'Kürtçe' karışık yazıldı. Afişte 'Ülke bitûnîyme bozulmaması ve hezkırına insana dı hûndure me kuvvetlenmesi dılxaziya meye. Qurban Bayramımız piroz be' ifadeleri yer aldı. Türkçe ve Kürtçe bayram mesajının hemen alt kısmında ise 'Anladınız değil mi? Bu yüzden, Tek Millet, Tek Vatan, Tek Dil, Tek Bayrak, Tek Devlet!' notuna yer verildi. İlanın ardından Belediye Başkanı Behçet Saatcı, MHP Genel Merkezi tarafından kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Ülkü Ocakları üyesi bir grup Fethiye Belediyesi önüne siyah çelenk bıraktı.