CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, kredilerde ve kredi kartı taksitlerinde sınırlamaları içeren düzenlemenin IMF reçetesi olduğunu ifade etti. Kredi kartı taksitlerinin azaltılmasına ve tüketici kredilerinin sınırlandırılmasına yönelik tedbirlerin, bu tedbiriler alınmadan önce kamuoyuna duyurulduğunu ve bu şekilde vatandaşın yılın son ayında tüketimi hızlandıracağını ifade eden Öztrak, "Bu düzenlemeleri tüketimi kısmak için yapmıyor muydunuz? Aksine senenin son ayında tüketimi yine patlatacaksınız" diye konuştu.

Türk sanayicisinin İsveç'ten sonra dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığını, tüm ülkelerde sanayide kullanılan elektriğin maliyeti düşerken Türkiye'de yüzde 6.5 yükseldiğini belirten Öztrak, "Enerji Bakanı elçiliklerde kokteyllerde milletvekillerinin üzerine yürümesini biliyor da bakalım bu rakamlara ne diyecek?" ifadelerini kullandı.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Faik Öztrak, Türkiye'de kullanılan kredilerin milli gelire oranının 2009'dan 2013'ün üçüncü çeyreğine kadar 20 puan birden artarak neredeyse milli gelirin yüzde 70'ine yaklaştığını, Türkiye'nin bu artışla birinci olduğunu, bankalara borcun artış hızının gelirdeki artışı ikiye katladığını ifade etti. Açıklanan son TCMB Finansal İstikrar raporuna dikkat çeken Öztrak, hane halkının harcanabilir geliri son bir yılda yüzde 9,7 artarken, borcunun yüzde 24 arttığını, faiz ödemelerinin ise yüzde 22 arttığını kaydederek, AKP iktidara geldiği dönemde, ailelerin borcunun harcanabilir gelire oranının yüzde 5 iken şimdi bu oranın yüzde 55'e çıktığını ifade etti. Öztrak, "Borca batmışız, milletin borca batırmışlar. Bu ülkede bir faiz lobisi varsa o da bu politikaları uygulayıp milleti borca batıran, milletin ödediği faizi, gelirinin 3 katından daha hızlı artıran AKP iktidarıdır" dedi.

SAHNENİN ÖNÜNDE ASLAN, ARKASINDA EL PENÇE DİVAN

Basın toplantısında, IMF'nin 4. madde değerlendirme açıklamasını da değerlendiren Öztrak, IMF'nin ailelerin borçlarının çok arttığına dikkat çekip, bunun önlenmesi için makro ihtiyati tedbirler alınmasını istediğini, bunun bir gün öncesinde BDDK'nın kredilerle ve kartlarla ilgili borçlanmayı azaltıcı tedbirler alacağını açıkladığını vurguladı. Benzer şekilde, IMF'nin aynı açıklamada, "Para politikası çerçeveni daha normal ve anlaşılır hale getirö mesajı verdiğini, Merkez Bankası'nın da faizlerini örtülü olarak artırdığını kaydeden Öztrak, "IMF'ye krediyi geri ödediniz de neden IMF reçetelerini uygulamaya devam ediyorsunuz? Sahnenin önünde aslan kesiliyorlar, sahnenin arkasında el pençe divan duruyorlar" diye konuştu.

KREDİ KARTINA SINIRLAMA DERKEN ARALIKTA TÜKETİMİ PATLATACAKLAR

BDDK, Merkez Bankası gibi ekonomi yönetimiyle ilgili kurumların IMF ile Başbakan arasında sıkıştığını bu yüzden her şeyi '-miş gibi' yaptığı ifade eden Öztrak, "BDDK Başkanı söz konusu krediler ve kartlar hakkında düzenlemelerle ilgili olarak Aralık ayında bunu halledeceğiz demiş. Siz eğer kredi kartı taksitlerini azaltacağım, tüketici kredilerine sınırlayıcı uygulama yapacağım ama ben bunu bir-iki ay sonra yapacağım derseniz bu, 'Ey Millet! Bir an önce kredini al, tüket, ben bu kredi şartlarını zorlaştırınca bunu yapamayacaksın' demek anlamına gelir. E, siz bu düzenlemeleri tüketimi kısmak için yapmıyor muydunuz? Aksine senenin son ayında tüketimi yine patlatacaklar. Sonra da dünya konjonktürü yeniden izin verir de yine eski politikalara devam edebilir miyiz arayışına girecekler. Yapılmaya çalışılan bu" dedi.

SİZ '-MİŞ GİBİ' YAPARKEN FATURAYI ÖNÜNÜZE KOYARLAR

Ekim ayı dış ticaret rakamlarına da değinen Öztrak, kredi destekli tüketimi ateşleme politikalarının artık dış ticaret rakamlarına çok daha hızlı yansıdığına, ihracatın ithalatı karşılama oranının düştüğüne dikkat çekerek, "Bu yanlış politikaların sonucu bu. Bunu size devam ettirmezler. Siz '-miş gibi' yapmaya devam ederken, bir noktada faturayı önünüze koyarlar. Tepe taklak ederler" dedi.

BAKAN MİLLETVEKİLLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜMEYİ BIRAKSIN BU RAKAMLARA CEVAP VERSİN

Türkiye'deki ve dünyadaki enerji fiyatlarını da değerlendiren Öztrak, Dünya Enerji Ajansı'nın 2013 yılıyla ilgili araştırmasına göre Türk sanayicisinin İsveç'ten sonra dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığını, Türkiye'nin 2013 yılında ihracat ve ithalattaki tüm rakiplerinin sanayide kullandığı akaryakıtın maliyeti düşerken Türkiye'deki sanayicinin enerji maliyetinin dolar cinsinden yüzde 2 arttığını, tüm ülkelerde sanayide kullanılan elektriğin maliyeti düşerken Türkiye'de dolar cinsinden yüzde 6.5 yükseldiğini belirterek, "Enerji Bakanı elçiliklerde kokteyllerde milletvekillerinin üzerine yürümesini biliyor da bakalım bu rakamlara ne diyecek?" dedi.

Öztrak, bu enerji maliyetleriyle Türkiye'nin dünyayla rekabetinin mümkün olmadığını söyledi.

BOYDAK'A VERGİ DENETİMİ: HÜKÜMET BÖYLE YAPARSA KİMSE YATIRIM YAPMAZ

Basında yer alan haberlere göre bugün Boydak grubuna vergi denetmenlerinin gittiğini belirten Öztrak, Boydak grubunun daha önce yaptığı bir açıklamada, Koç grubuna yönelik denetimleri eleştirdiğini hatırlatarak, "Koç'a verilen desteğin faturası Boydak üzerine denetmen göndermek, bunu da basına sızdırmak suretiyle kesiliyorsa bu iktidar döneminde bu ülkede artık kimse yatırım yapmaz. Malının canının güvencesi yoksa kim, neden kalkıp yatırım yapsın?" dedi.

ÇİFTÇİYİ FAİZDEN KURTARACAK BANKA 36 MİLYAR KAR ETMİŞ

Başbakan'ın Ziraat Bankası'nın kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmaya da değinen Öztrak, seçimlerden önce kamu bankalarını özelleştirme hesabı yapanların şimdi Ziraat Bankası'nı ülkeyi faiz lobisinden kurtarmanın aracı olarak gösterdiğini belirterek, "Başbakan diyor ki: '2002 sonunda Ziraat'ın görev zararı 16 milyar liraydı. Biz geldik son 10 yılda 36 milyar TL kar etti.' Bir taraftan da Ziraat Bankası'nı kâr amacıyla değil tarımı desteklemek amacıyla kurduğunu söylüyor. Çiftçiyi faizcinin elinden kurtarmak için kullandığını iddia ettiğin banka 36 milyar TL kar etmiş" ifadelerini kullandı.

HARUN'KEN BİLDİĞİ HESABI KARUN OLUNCA UNUTTU

Bir taraftan pırlanta ithalinden verginin kaldırılması konuşulurken simidin 1.40 TL'ye çıktığını belirten Öztrak, Başbakan'ın 2002 seçimlerinden önce yaptığı çay-simit hesaplarını hatırlatarak şunları söyledi:  "Harun'ken bu hesapları bilirlerdi, Karun olunca unuttular. 2002 seçimlerinde yaptığı konuşmanın içine bugünkü rakamları yerleştiriyorum. Şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor: 'Bir simit 1 lira 40 kuruş, bir bardak çay da bir lira; etti 2 lira 40 kuruş. Bir ailede 4 çocuk olduğunu varsayarsak, anne-babayla birlikte eder 6 kişi. 6 çarpı 2 lira 40 kuruş, etti 14 lira 40 kuruş bir öğün yemeğin maliyeti. Günde 3 öğünden eder 43 lira 20 kuruş, bunu bir ayla yani 30 güne çarparsak eder 1.296 lira. Net asgari ücret 803 TL. Bir simitle bir çayı benim vatandaşıma bu iktidar çok görüyor."

MİLLET KARNINI DOYURAMIYOR, İKTİDAR BAŞARI HİKAYESİ ANLATIYOR-

Orhan Veli'nin 'Bu düzen böyle mi gidecek? / Pireler filleri yutacak; /Yedi nüfuslu haneye, /Üç buçuk tayın yetecek' şiirini hatırlatan Öztrak, "Ülkenin durumu bu, simit çayla karnımızı doyuramayacak hale geldik, iktidar büyük başarı hikayeleri anlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MALİYE BAKANI BENDE PARA YOK DİYOR

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Öztrak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in personel alımlarında öğretmenlere öncelik verilebileceğine dair açıklamalarının hatırlatılması ve hükümetin kapatılacak dershanelerin öğretmenleriyle ilgili düzenleme sinyallerinin sorulması üzerine, "Maliye Bakanı uzun zamandır ilk kez net konuşmuş. Bu kadar öğretmeni kadroya almanın maliyet vardır. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri yapısal bütçe açığıdır. Dershane işine hesapsız kitapsız girdikleri gibi öğretmenlerin ne yapılacağı konusunda da hesap kitap ortada yok. Maliye Bakanı şimdi diyor ki, 'Bende para yok, ya vergileri artıracağız ya borçlanacağız ya da başka yere adam almayacağız' diyor. Bu konuyla ilgili hesap kitabın yapılmadığı belli" dedi.

MGK BELGESİ: NE KADAR DİK DURDUKLARINI GÖRMÜŞ OLDUK

Bir soru üzerine kamuoyunda tartışmalara neden olan 2004 tarihli MGK belgesini de değerlendiren Öztrak, "En son kamuoyuna sızan bir belge var. Orada imzası olan birçok asker içeride ama diğerleri dışarıda. Sonra grup toplantılarında bağırıyorlar, 'Dik dur, eğilme, bu millet seninle' diye. Nasıl dik durdukları ortada" dedi.

YSK KARARI: BU MİLLET HAKSIZLIĞA EVET DEMEZ

Öztrak, YSK'nın “Bakanların istifa etmeden Belediye Başkanı adayı olabileceğineö dair kararının sorulması üzerine de şunları söyledi: "Bugün Başbakan'ın bazı bakanların adaylığını açıklaması bekleniyor. YSK dün açıklamasını yaptı, duyurdu. Bir aday kırmızı plakalı bakan arabasıyla, arkasında devletin desteğiyle seçime girecek, öbürleri arkalarında bir şey olmadan yarışacak. Ben biliyorum, bu millet bu haksızlığa evet demez. Orada bakan olarak caka satıp oy isteyenlerden bunun hesabını soracaktır."   (MV)