Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - Eski Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden ocağını işleten firmanın  İstanbul Maslak'taki 'Spine Tower' adlı gökdelenin imar kurallarına aykırı olup olmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye sordu. Günay TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, "Soma Holding'in Maslak'taki inşaat alanını edindiği tarihte bölgedeki imar koşulları nedir? İnşaatın imar kurallarına aykırı olarak, arazinin en yüksek yerinden kot aldığı, böylece yer üstündeki 47 kata ek olarak yer altında da fazladan 9 kat imkanı sağlandığı doğru mudur?" diye sordu.
İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, İstanbul Maslak'ta Soma Holding'e ait 'Spine Tower' adlı ve Türkiye'nin en yüksek yapılarından olduğu söylenen gökdelenin, imar kurallarına aykırı olarak inşa edildiğine dair basında çok sayıda haber yer aldığını hatırlattı. Günay, şu sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi:
-Soma Holding'in Maslak'taki inşaat alanını edindiği tarihte, bölgedeki imar koşulları nedir?
-Soma Holding bu alanı sahiplendikten sonra, imar koşullarında hangi tarihlerde, kaç kez ve ne gibi değişiklikler yapılmıştır?
-Yapılan değişikliklerle kamuya açık olması gereken yeşil alan fiilen inşaat alanına katılmış, yeşil alan oranı azalırken, brüt parsel üzerinden emsal verilerek inşaat alanı artırılmış ve böylece olağan imar koşullarına aykırı ve abartılı yapılaşmanın önü açılmış mıdır?
-Yapılara verilen yükseklik izinleri çevredeki alan ve yol genişlikleri ile orantılı olması gerekirken, bu oranlar gözetilmeden Spine Tower'a sınırsız yükseklik (h) izni nasıl verilmiştir?
-İnşaatın, imar kurallarına aykırı olarak, arazinin en yüksek yerinden kot aldığı, böylece yer üstündeki 47 kata ek olarak yer altında da fazladan 9 kat imkanı sağlandığı doğru mudur?
-Spine Tower'ın inşaat alanı ile ilgili imar planı değişiklikleri ve proje onayları hangi Belediyelerce gerçekleştirilmiştir?
-Basında yer alan -ve bazı Belediye Meclis Üyelerinin suç duyurusunda da bulunduğu- bütün bu konular Bakanlığınızca inceleme konusu yapılmış mıdır? Yapılmışsa, bu incelemenin sonuçları nedir ve aykırılıklarla ilgili bir yaptırım uygulanacak mıdır?"

FK(HT/COŞ)