Turgay İPEK- Nursima KESKİN- Taner ÖZDEMİR- Zafer KUMRU- Servet ARSLAN- Asef ULAŞ/AĞRI, () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 1 Haziran'da yenilenecek belediye başkanlık seçimi için gittiği Ağrı'da, kendisine Pensilvanya'dan ulaşan son bilgileri vatandaşlarla paylaştı. Erdoğan, "Benimle ilgili güzel bir film hazırlıyormuş, ailemle ilgili. Bu film için bana uygun bir artist bulamamışlar, çocuğuma benzer bir artist bulamamışlar. Halbuki Hollywood'a falan gitmelerine gerek yok. Kendi içlerinde bunu başaracak artistler var. Fakat bu tuzakların hiçbiri tutmuyor, tutmayacak" dedi.
Eşi Emine Erdoğan ile birlikte Dörtyol Kavşağı'nda yaklaşık 20 bin kişinin karşısına çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mitingi izlemeye gelenleri "Siz Ağrı Dağı kadar büyüksünüz" dedi. Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı ve keskin nişancıların önemli noktalara yerleştirildiği mitingde Erdoğan, 'hizmete mi yoksa ideolojiye mi oy verileceğini' sorguladı. 30 Mart yerel seçimleri sırasında Ağrı'da sonuçların bir kez sayıldığını anımsatan Erdoğan, 12- 13 defa sayıldığı yolundaki iddiaları yalanladı.
BDP'nin millete yalan söylediğini savunan Erdoğan, bu partinin 'kirli siyaset' yaptığını ileri sürdü.
"DEMOKRASİYE İNANÇLARI YOK"
BDP'nin meydanları terörize ettiğini iddia eden Erdoğan, bunların tehditlerle oy almanın yoluna girdiklerini belirtti. İkide bir partinin ismini değiştirdiklerini anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Her şeyden önce bu zihniyetin demokrasiye inancı yok. Sandığa inancı yok. Düşünce özgürlüğüne saygısı yok. Bunlar bugüne kadar ancak tehditlerle oy almanın yoluna gittiler. Daha yeni şurada Doğubayazıt'ta 6 vatandaşımızı kaçırdılar. Burası bizim Bitlis milletvekilimizin ailesine ait olan bir işletme. Tehdide başladılar, ardından Bitlis'e gitmesi yönünde tehditler yağdırmaya başladılar. Bu tehditlerle bir yere varamayız. Doğubayız'ta bizim dışımızda onların hizmeti var mı? Yahu şu Ağrı'da ne yapılmışsa biz yaptık. Siyaset yalanla yapılmaz. İftirayla yapılmaz siyaset. Her yolu meşru mübah görerek yapılmaz. İlkelerle yapılır, belli sınırlar dahilinde yapılır. Dürüstlükle yapılır, şeffaf yapılır. Yalanlara karşı hepiniz dikkatli olun, uyanık olun. Güvenilmez insanlar haber getirdiğinde bunlara itimat etmeyin. Seçim sırasında yalan söyleyenlerin Ağrı'da yönetime gelseler ne tür çirkinlikler yapacaklarını sizlerin takdirine bırakıyorum. Bunlar yalana doymuyorlar. '15 bin polis gönderildi' diyorlar. nerede bu polisler gösterin biz de görelim. Hepsi a'dan z'ye yalan. 30 Mart'tan sonra Ağrı'da 2 bin gencin askere götürüldüğünü söylüyorlar. Hem komik, hem de yalan. Mesele Sırrı Sakık meselesi değil. Sırrı Sakık fanidir bugün vardır yarın yoktur. Mesele mensubu olduğu zihniyettir. Tayyip Erdoğan da fanidir. Doğubayazıt pislikten geçilmiyor affedersin. Belediyecilik diye bir anlayışları yok. Orada hala BDP var, niye tehditler. Hanım kardeşlerimizi evlere kilitliyorlar, çok enteresan. Sandığa göndermiyorlar. Biliyorlar ki hanım kardeşlerimiz sandığa giderse o sandıkta Ak Parti çıkacak. Hanımlar bu tür engelleri aşacak inanıyorum. Hanım kardeşlerimden pazar günü ayrı bir sıçrama bekliyorum. Unutmayın kale içerden fethedilir."
"O ÇATI UÇTU"
Fethullah Gülen cemaatine bağlı ablalara sözü getiren Erdoğan, yaptıkları hizmetlerden örnekler verdi, "Eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri. Biz eserle konuşuyoruz. Siyaset omurgalı duruş gerektirir. Dürüst ilkeli duruş gerektirir" dedi.
Katılanların 'Dik dur eğilme Ağrı seninle', 'Ağrı seninle gurur duyuyor' sloganları attığı mitingde hanımlara 'maşallahınız var' derken erkeklerin 'canlı' olmalarını istedi. 30 Mart'ta yüzde 45.5 oy aldıklarını savunan Erdoğan, milletin kimini dürüst olduğunu kimin yalanla yol yürüdüğünü çok iyi bildiğini ifade etti. Seçimler sonrası yaptığı dış gezilerden söz eden Erdoğan, Soma'da meydana gelen faciaya devletin bütün imkanları ile müdahale ettiklerini anlattı. Erdoğan şöyle devam etti:
"CHP'ye bakıyorsunuz yerinde sayıyor. Pensilvanya ile işbirliği yaptı onun faturasını ödüyor şimdi. MHP'ye bakıyorsunuz Ak Parti karşısında genel başkan, emekli siyasetçileri ziyarete başladılar. Neymiş 'çatı' kuruyorlarmış ve bir çatı kurarak da cumhurbaşkanı seçiyorlarmış. O çatı 30 Mart'ta uçtu gitti. Bunların oturdukları binanın damı yok damı. Bu millet kendi başkanını, inandığı insanı gayet iyi biliyor. İnşallah kısa bir süre içinde Haziran ayı içinde inşallah adayımızı açıklayacağız. İstişare yapıyoruz, ardından ismimizi, adımızı açıklayacağız. Dün meclis başkanımızı ziyaret ettik ve bunları devam ettireceğiz. STK'ları ziyaret edeceğiz Oraların da kanaatini alacağız. Kamuoyu araştırmaları yapıyoruz. Halkımın isteği doğrultusunda kararımızı vereceğiz. Karşımızda kim görünüyor BDP. (Yuhhh) Sizden meydanda yuhalamaktan çok sandıkta netice istiyorum. Hanım kardeşlerim şurada 3 gün kapı kapı dolaşmaya var mıyız?"
"ÇOCUKLAR GETİRİLMEZSE B VE C PLANLARINI UYGULARIZ"
Diyarbakır'da çocukları kaçırılan anne- babaların oturma eylemi yaptığına işaret eden Erdoğan, çocukları kimlerin kaçırdığını herkesin bildiğini anımsattı. Grup toplantısında BDP ve HDP'ye seslendiğini, çocukları getirmelerini istediğini, çünkü bunların adresleri iyi bildiğini savunan Erdoğan, çocukların getirilmemesi halinde B ve C planlarını uygulayacaklarını tekrarladı.
Doğubayazıt'ta 6 işçinin kaçırıldığını, bölücü örgütün onlar için de 'vergi' istediğini anlatan Erdoğan, PKK'lıların mafya, eşkıya olduğunu söyledi. Örgütün haraç istediğini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böyle bir şeye yanaşmayacaksınız, dedim. Bu mücadele bir onur mücadelesidir. Haysiyet mücadelesidir. Devlet aldığı vergiyi okul, yol, hastaneye harcıyor. Sen insanları öldürmeye harcıyorsun. Onun için bu durum önemli. Çözüm süreci dedik. Kültürel imkanlar verdik. Ve asimilasyon politikalarını Ak Parti ayaklar altına aldı. Kürt vatandaşları kardeşlerimiz diye bağrına basan ilk başbakan Tayyip Erdoğan oldu. Bizde ayrım yok. Yaradılanı yaradandan ötürü severiz. BDP- HDP siyasi Kürtçülük yapıyor. Öbür tarafta siyasi Türkçülük yapıyor MHP. Biz 77 milyonu kucaklıyoruz. Onun için BDP yüzde 6 alıyor. MHP 14-15'te kalıyor. CHP de kumsalların partisi. O kumsallarda dolaşıyor 27- 28 alıyor. Diyarbakır'da oturan annelerin kaçırılan yavruları için CHP'nin MHP'nin BDP'nin sesi çıkıyor mu? Yandaş medyanın sesi çıkıyor mu? Galatasaray Lisesi'nde oturanlara sesi çıkıyordu. Bakın Diyarbakır'da anneler babalar gidip BDP'ye, Diyarbakır Belediyesine 'Çocuğumuzu getir' diyorlar. 'Benim çocuğumu dağa kaçırıyorsunuz kendi çocuğunuzu Amerika'da İngiltere'de okutuyorsunuz' diyorlar. Gençlerin yaşaması için annelerin yavrularına kavuşması için mücadele veriyoruz. Artık akan kan dursun diye mücadele veriyoruz. Ağrı'da, ilçelerinde bir yıldır acı haberler gelmiyor. Kepenkler kapanmıyor. Anne babalar kıvranmıyor. Siz de bu çözüm sürecine sahip çıkınız. Bu huzur ve güvelik sürecinin sabote edilmesine sizler müsaade etmeyeceksiniz. Kan, şiddet ve kaostan beslenenler bu süreci bozmak isteyenler. İnanıyorum ki siz buna izin vermeyeceksiniz."
"PENSİLVANYA FİLMİ YETİŞTİRECEKMİŞ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son aldığı bir haberi mitinge katılan vatandaşlarla paylaştı. Erdoğan, bu konuda şunları söyledi:
"Pensilvanya benimle ilgil güzel bir film hazırlıyormuş, ailemle ilgili. Bu film için bana uygun bir artist bulamamışlar, çocuğuma benzer bir artist bulamamışlar. Halbuki Hollywood'a falan gitmelerine gerek yok. Kendi içlerinde bunu başaracak artistler var. Fakat bu tuzakların hiçbiri tutmuyor, tutmayacak. Hesap şu: Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesine bu filmi yetiştireceklermiş. 17 Aralık, dediler tutmadı. 25 Aralık, tutmadı. 30 Mart dediler tutmadı. Şimdi 10 Ağustos diyorlar o zaman da tutmayacak Allah'ın izniyle. 30 Mart öncesinde kardeşliğimiz hedef aldılar. Pensilvanya'ya kaçmış olan zat çözüm sürecini sabote etmek için elinden geleni yaptı. Bir kısım medya adeta terör başlasın, yeniden kan aksın diye her türlü tahriki yaptı. Hatta bazı yazar müsveddeleri, gitti terör örgütüne 'Terör yeniden başlasın' diye akıl verdi. Ağrılı kardeşlerim bu oyuna gelmesin. Ahmedi Hani'nin şehri Ağrı'da çözüm sürecine destek bekliyoruz. Ağrı dağı kadar büyük bir netice bekliyoruz."
KÜRTÇE TÜRKÇE TÜRKÜ ÇALINDI
Seçimlerde halkın çekinmeden, korkmadan sandıklara giderek demokratik haklarını kullanmalarını öğütleyen Erdoğan, "Pazar günü milletvekili arkadaşlarımız da o heyecanı sizinle beraber paylaşacak. Sandıklara sahip çıkacağız, kuş uçurtmayacağız" diye konuştu.
Miting bittikten sonra da 'Gönül verdik hepimiz/ Asırlardır kardeşiz' sözleriyle başlayan şarkı ilk önce Kürtçe, sonrasında Türkçe çalındı. Başbakan Erdoğan mitinge katılanlara poşu, Emine Erdoğan ise kırmızı karanfil dağıttı.
SAKIK, SELFİE YAPTI
Öte yandan BDP'li 100 kişi, Başbakan Erdoğan'ın Ağrı mitingi nedeniyle yolların kapanmasına tepki gösterdi. Miting alanı dışından Başbakan Erdoğan'a 'yuh' çeken BDP'lilere çevik kuvvet polisleri müdahele etti.
Mitingi izleyen BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık 'selfie' çekilerek BDP Seçim Ağrı hesabından twitterden paylaştı. Fotoğrafta "Başbakan Ağrı Dağı gibi heybetli ve sağlam duruşlu Sırrı Sakık'ın karşısında çaresiz bir yenilgiye hazırlanıyor" denildi.
NK(KS/ESM) (FOTOĞRAFLI)