Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP milletvekillerinin TBMM’deki dokunulmazlık görüşmelerinde arbedeye yol açmasına yönelik, “Oradan terör örgütünün marşını söyleyerek çıkan sözüm ona milletvekillerinin de onları birer kahraman edasıyla haberlerine taşıyan medya kuruluşlarının da iplerinin nereye uzandığı malumdur” dedi. Beştepe Külliyesi’nde gerçekleşen 25. Muhtarlar Buluşması’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, makamların insanlara hizmet için bir araç olduğunu belirterek, “Muhtar, belediye başkanı da olsanız milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı da olsanız kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır. Kendi ideolojik saplantıları, kendi çıkarları için hizmet makamlarını işgal edenler Türkiye’nin birikimini arttırmak şöyle dursun mevcudu da heba etmişlerdir. Mahallesinin, köyünün, köylüsünün tam desteğini elde eden bir muhtarı nasıl kimse yıkamazsa seçimle gelinen diğer hizmet makamındakilerin tamamı da aynı güce ve güvene sahiptir. Önemli olan bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi, ne yapmanız gerektiğini ve hedeflerinizi unutmamanızdır” diye konuştu.
KENDİMİZ ÇÖZÜM BULMALIYIZ
Türkiye’nin savunma sanayinde geldiği noktayı hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Bağımlılıktan kurtulduğunuz anda caydırıcı olursunuz. Türkiye kendi sorunlarını, kendi çözmek zorunda. Hangi işimizin çözümünü başka birilerine havale ettiysek o iş bizim ayağımıza bağ olmuştur. Türkiye’nin çok daha önceden yapması gereken uçak gemisinin inşasının ilk örneğine ancak bugün başladık” dedi. ATAK helikopterinin 12 tanesinin şu an semalarda olduğuna işaret eden Erdoğan, “ALTAY tankının seri üretimine de başlanmak üzere. Kendi milli tüfeğimizin imalatına başladık. Şu anda özel sektörümüz silahlı insansız hava aracı üretti üretiyor. Dışa bağlılığımızı yüzde 80’den yüzde 40’a indirdik. Hedef bunu âdeta sıfıra indirmektir” diye konuştu.
ÖRGÜTÜN ARKASI KARANLIK 
Erdoğan terörle mücadelede gelinen noktayı da, “Karşımızdaki terör örgütü sadece eli silahlı 5-10 bin militandan oluşmuyor. Bu örgütü asıl yaşatan arkasındaki karanlık destektir” dedi. HDP’li vekillerin TBMM’de yaptıklarını sert şekilde eleştiren Erdoğan şunları kaydetti: “Mecliste ‘sözde milletvekilleri’ olarak oturumları ne hale getirdiklerini izlediniz. Komisyonda neler yaptıklarını, sıraların üzerinden nasıl atladıklarını gördünüz. Oraları işgal kuvvetleri gibi işgal etme girişimlerinde bulundular. Komisyon başkanı isteseydi, oraya ne medyayı ne de danışmanları sokardı. Sadece üyelerle bu toplantıları yapabilirdi. Ama onlara özgürlük adına böyle bir alan açtı. Onlar maalesef bu fırsatı usulüne uygun şekilde kullanmadılar. Gerçekten çok çok üzücü bir tabloyu orada sergilediler. Bu millet buna layık değil. Bunlar da bu milletin temsilcisi olmaya layık değil.”
TERÖR OYUNU YENİDEN DEVREDE
Türkiye’ye karşı terör oyununun yeniden devreye sokulduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, “Ülkemizi geri kalmışlıkla terbiye etmeye kalktılar, yine sonuç alamadılar. Şimdi yeni bir oyunu devreye sokuyorlar, terörle canımızı yakıyorlar. 3 fitneden kurtulmamız lazım. Birincisi ırkçılık, ikincisi terör, üçüncüsü mezhepçiliktir. Bizi birbirimize bağlayan bağ İslâm’dır. Elhamdülillah Müslümanız. Bizim en büyük gururumuz budur” şeklinde konuştu.  Kilis’e yönelik füze atışlarına da atıfta bulunan Erdoğan, “Her saldırıya misliyle karşılık verilmiştir, verilmektedir. Türkiye’nin topraklarına, vatandaşlarına yönelik hiçbir saldırıyı karşılıksız bırakmayacağız. DAEŞ en büyük zayiatı, Kilis’e yönelik saldırılarına karşı yapılan operasyonlarda vermiştir” dedi. Erdoğan yeni anayasa ve başkanlık sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, İstanbul’a yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışının 29 Ekim öncesine, Körfez Geçişi-Osmangazi Köprüsünün açılışının da 26 Ağustos’a yetiştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı, bu yıl içerisinde de Avrasya Tüneli’nin açılışının yapılacağının da müjdesini verdi.
Erdoğan: Makamlar millete  hizmet için vardır