Murat KİBRİTOĞLU- Mehmet EZER- Ramazan ÇELİK - Salih ÜÇTEPE -Çağlar ÖZTÜRK/HATAY, () - CUMHURBAŞKANI adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırındaki ilimiz Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'daki mitingde, CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için 'ithal aday' dedi.
Seçim kampanyasını bugün Hatay mitingiyle sürdüren Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile birlikte kente geldi. Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Celalettin Lekesiz ve kent protokolü tarafından karşılandı. Hatay Valiliği'ni ziyaret eden Erdoğan, ardından İtfaiye Meydanı'ndaki miting alanına geçti.
Sıcak havaya karşın yaklaşık 10 bin kişinin doldurduğu miting meydanına vatandaşları serinletmek amacıyla içinde gülsuyu olan iki tanker getirildi. Mitingin başlamasına dakikalar kala görevliler kalabalığın üzerine gülsuyu sıktı. Ayrıca bazı görevliler de miting alanındakilere şişelerle su dağıttı. Meydanda yer alan bazı kadınlar baygınlık geçirdi. Sağlık ekipleri, kalabalığın arasından bayılanları sedye ile taşıyarak, ambulanslarda müdahale etti.
Miting meydanında olağanüstü güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Yüksek binaların çatıları ve balkonlarına konuşlandırılan keskin nişancı özel harekat polisleri, dürbünlü tüfeklerle çevreyi gözetledi.
Başbakan Erdoğan çok sayıda Filistin bayrakları ve Arapça yazılı dövizlerin de taşındığı meydanda kürsüye çıkmadan önce Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ancak seçimi kaybeden eski Adalet Bakanı ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin konuştu.
ARAP KENTLERİNE SELAM GÖNDERDİ
Erdoğan, konuşmasına başlarken Suriye, Lübnan ve Filistin'deki kentlerin adını sayarak selam gönderdi. Ardından, CHP'li Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirerek "CHP kuraklıktır, pisliktir, susuzluktur" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı seçimine değinen Erdoğan, muhalefetin '10 Ağustos geçse de şu işten kurtulsak' dediğini öne sürerek, Ekmeleddin İhsanoğlu için 'ithal aday' dedi. 9 partinin bu adayı desteklediğinin söylendiğini bildiren Erdoğan, "Bu partilerden 7'sinin oy toplamı yüzde 1'i bile bulmuyor. 40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta çıkmaz" derken, ağırlıklı olarak MHP seçmenlerine seslendi, bu partinin çatı adayı belirlemesini eleştirdi.
"SURİYELİLER EVLERİNE DÖNECEK"
Ortadoğu'daki çatışmalarda taraf olmadıklarını belirten Erdoğan, bombalardan kaçanlara 3.5 yıldır kapılarımızı açtığımızı, bazı illerde bunun sorunlar yarattığını bildiğini de söylerken "Er veya geç Suriyeli misafirlerimiz evlerine döneceklerdir. Ensar olmanın gereği budur" dedi.
Filistin'deki gelişmeleri anlatırken de ülkelerin yöneticileri duyarsız kalsa da o ülkelerdeki halklarının protestolar yaptığına değinerek örnekler verdi. İsrail parlamentosundaki kadın milletvekilinin 'Bütün Filistinli kadınları öldürmeli' şeklindeki sözlerine dikkat çeken Başbakan Erdoğan dünya kadın örgütlerinin ses çıkarmamasını eleştirdi, "Türkiye'dekiler nerede? Yoksa Kılıçdaroğlu'ndan, Bahçeli'den izin alamıyor musunuz?"diye sordu.
Müslüman ülkelerin Gazze'de olup bitenlere seyirci kalmasına tepkisini dile getiren Erdoğan, "Yok Şıa, yok Sünni. Ben Şıanın ileri gelenlerine hep söylerim. Bırakın dedim şu Şıalığı şu Sünniliği. Biz Müslümanız. O zaman bu ölümler niye?" dedi.
FETHULLAH GÜLEN'E YÜKLENDİ
Erdoğan, Fethullah Gülen'in Gazze için mesaj yayınlamasını gündeme getirirken, "Pensilvanya'daki zat Gazze için taziye yayınlamış. İsrail'i kınayan tek kelimesi var mı? Yok. İpini elinde tutan efendisine elbette söz söyleyemez" dedi.
Erdoğan, Salı günü saat 11.00'de TBMM'de yapacağı grup konuşmasını herkesin dinlemesini istedi, bazı görüntüler göstereceğini, bunların Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü dönemine ait olduğunu açıkladı. Erdoğan yarın ortak yayında söyleşiye çıkacağı iki televizyonun adlarını vererek, vatandaşların bunu izlemesini istedi.
FOTOĞRAFLI