BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasının ardından 2'nci mitingini Erzurum'da yaptı, muhalefete ve 'Pensilvanya' olarak nitelendirdiği Fethullan Gülen'e yüklendi. Erdoğan, "Ey, CHP, MHP, HDP siz hangi yüzle inanmadığınız halkımızdan adayınız için oy isteyeceksiniz? Halkı aldattılar her zaman. CHP, MHP, Pensilvanya ihanet şebekesi. Vagon gibi CHP'nin peşine takıldılar gidiyorlar. Kendi adayları, iradeleri yok" dedi. Diğer adaylara da değinen Erdoğan, "Bir cumhurbaşkanı adayına soruyorlar; 'Siz yollarla ilgilenecek misiniz?' O aday da diyor ki 'Ben cumhurbaşkanıyım benim yollarla ne işim var?' Allah Allah. Cumhurbaşkanının yolla, metroyla, tünellerle işi olmaz mı? Bunlar monşer. Monşerlerin bu tür şeylerle işi olmaz. Biz hizmetkarız. Bizim yollarla işimiz olacak" diye konuştu.
Başbakan Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Samsun'dan sonra ikinci miting için özel uçakla saat 16.23'te Erzurum'a geldi. Havalimanından kente gelişi sırasında 25 atlı ciritçi tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, saat 17.12'de İstasyon Meydanı'na gelerek kürsüye çıktı. Miting alanına dolduran 30 bin kişinin 'Erzurum seninle gurur duyuyor' sloganı eşliğinde katılımcıları selamlayan Erdoğan, "Var olansın Dadaş, çok hayırlar göresin Dadaş. Allah sizlerden, hepinizden razı olsun. Rabbim bu mübarek ayda Ramazan-ı Şerif'te tutuğunuz orucu yaptığınız ibadeti kabul etsin" diye konuştu.
Yerel seçimden önce geçen 21 Mart'ta yaptığı mitingdeki konuşmalarını anımsatan Erdoğan, "Ne demiştim? Dadaş sen burada olduğun müddetçe bu ülkeye hiçbir şey olmaz. Dadaş sen böyle yiğit böyle mert durduğun müddetçe namahrem eli bu ülkeye uzamanaz. Erzurum'da yer Allhuekber, gök Allahuekber. Erzurum'da dağ Allahuekber'dir. İşte 21 Mart'ta bu meydanda Erzurum 'Allahuekber' dedi. Sonra da gitti 30 Mart'ta son sözünü sandıkta söyledi. Kendisine yakışanı yaptı Erzurum. Yüzde 59 oy oranıyla rekor seviyede iradesine, hukümetine, ülkesine ve milletine sahip çıktı. Sadece bizlere destek vermekle kalmadınız 30 Mart'ta siz sandıkta ilgili yerlere çok anlamlı bir ders verdiniz. Milli irade hırsızlarına ders verdiniz. Ülkemize ihanet eden şebekelere ders verdiniz. İhanet şebekeleriyle iş tutan CHP ve MHP'ye büyük ders verdiniz. Bir kez daha Erzurum'u yürekten kutluyorum" dedi.
'HALKIMIZLA ÇIKTIK YOLA, BİRLİKTE YÜRÜDÜK'
Sözleri sıkça alkışlar ve sloganlarla kesilen Erdoğan, şimdi yeni bir seçime hazırlandıklarını anlattı. 10 Ağustos'ta bir kez daha sandığa gidileceğini ve ilk kez halkın cumhurbaşkanını doğrudan seçeceğini anımsatan Başbakan Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:
"Aracılar, vekiller olmayacak. Vekiller değil asıllar seçecek. Anayasayı değiştirdik ve 10 Ağustos'ta ilk kez bu seçimi gerçekleştireceğiz . 2007'de 10'uncu cumhurbaşkanını görev süresi dolunca ilk tur oylamanın ardından '367' diye hukuk cinayeti işlediler. Kim yaptı bunu? CHP. CHP'nin yandaşı emekli hukukçular yaptı. Bazı yüksek makamlar hukuk cinayetine destek verdi. Yani AK Parti'ye cumhurbaşkanı seçtirmek istemediler. Önce genel seçim kararı aldık. 'Madem siz seçtirmiyorsunuz biz de halka gideriz' dedik. 22 Temmuz'da halkımız bize yüzde 47 oyla destek verdik. Aynı anda anayasayı değiştirmek için adım attık ve 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' dedik. Sorduk. Siz de yüzde 69 oyla 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' dediniz. Ey, CHP, MHP, HDP siz hangi yüzle halkın karşısına gelip inanmadığınız halkımızdan adayınız için oy isteyeceksiniz. Halkı aldattılar her zaman. Fakat biz mutluyuz. Niye? Biz halkımızla çıktık bu yola. Birlikte yürüdük. İşte o büyük değişiklik 10 Ağustos'ta tecelli edecek. Sizler seçeceksiniz cumhurbaşkanını. Baskı, tehdit altında kalmadan hür iradenizle devletin zirvesinde kimin olacağını siz beliryeceksiniz."
'SAMSUN'UN SİZLERE SELAMI VAR'
Türkiye Cumhuriyetinde şimdiye kadar 11 cumhurbaşkanının görev yaptığını, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birkaç istisna dışında büyük meseleler yaşandığına dikkati çeken Erdoğan, bundan ekonominin etkilendiğini, toplumsal barışın bozulduğunu, demokrasinin yaralandığını belirtti.
Bu duruma son verdikleri için milletin sandığa giderek 12'nci cumhurbaşkanını seçeceğini vurgulayan Erdoğan'ın sözleri 'Dik dur eğilme Erzurum seninle' sloganı ile kesildi. Tarihi bin yıllar öncesine dayanan milletin mensuplarına, bu milletin basiretine inanılmadığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Merhum Adnan Menderes bu zihniyete isyan ederek iş başına geldi. Milletin sevgilisi oldu. Merhum Turgut Özal da bu zihniyete karşı geldi milletin sevgilisi oldu. Millet neyi seçtiyse CHP darbeci zihniyet onun karşısında oldu. 2007 yılında bizim cumhurbaşkanımızı engellemek isteyen kim CHP ve yandaşları. Biz cumhurbaşkanını halk seçsin dediğimizde CHP ve yandaşları itiraz etti. Şimdi utanmadan sıkılmadan halktan oy istiyor MHP, HDP ile birlikte. Kardeşlerim sesleniyorum sizlere, 10 Ağustos'ta sandıkta bunlara gereken dersi vermeye var mıyız? Samsun'dan geliyorum Gazi Mustafa Kemal, kurtuluş mücadelesini Samsun'dan başlattı. Samsun'un sizlere selamı var. Şimdi de o kongrenin, mücadelenin en önemli ayağı Erzurum'dayız. İstiklal, İstikbal mücadelemizin en önemli ayağı Erzurum'dayız. Sizin tarihi misyonunuz ne emrediyorsa sizler onu yapacaksınız. İnanıyorum bunlara pirim vermeyeceksiniz."
'VAGON GİBİ CHP'NİN PEŞİNE TAKILDILAR'
Pensilvanya'ya da en güzel cevabı milletin vereceğine inandığını söyleyen Erdoğan, milli güveniliğe ihanet edenlere sandığın en güzel dersi vereceğini bildirdi. "CHP ile MHP arasında fark kaldı mı?" diye soran Erdoğan, 1999-2000 yılları arasında MHP Genel Başkanı'nın ANAP ve DSP'nin oyuncağı haline getirdiğini, 5 yıllığına seçilmişken 3.5 yıl kalıp gittiğini söyledi.  O zaman ki iktidarın Sakarya, Gölcük depreminin altında kaldığını öne süren Erdoğan, "Bingöl, Simav, Van depremlerinden üstünlük sağlayarak çıktık" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu MHP'nin başındaki zat aynen CHP'nin başındaki zat gibi Erdoğan'a küfretmekle oy alacağını sanıyor. Bizim kitabımızda yok. Onun için CHP'ye MHP'ye gönül verenlere sesleniyorum; Kem söz sahibinindir. Bunu biliyorsunuz. Bunların peşinde mi olacaksınız yoksa bu ülkeye hizmet edenlerin peşinde mi? CHP, MHP, Pensilvanya ihanet şebekesi. Vagon gibi CHP'nin peşine takıldılar gidiyorlar. Kendi adayları, iradeleri yok. Dadaşlar biz bu yola kefenimizi giyerek çıktık. Türkiye'yi muassır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarıyoruz, çıkaracağız. Öyle bir çalışmayla modern dünya neye sahipse benim Dadaş'ımın yavrusu da ona sahip olacak. 10 milyon tablet bilgisayar ihalesi var. Artık tablet bilgisayarın girmediği ev kalmayacak."
'MONŞER' BENZETMESİ
İcraatlarını anlatan Erdoğan, "Fatih Sultan Mehmet'in karadan gemileri yürüten ruhu neyse biz de o ruhla yürütüyoruz. Biz de denizin altında Marmaray'ı yürüttük yürütüyoruz. Onlar bizim ilham kaynağımız. Yavuz Sultan Selim köprüsünü yapıyoruz. Ortasından hızlı tren geçecek. Bu bir aşk melesi, bu bir sevdadır sevda. Dadaşlar Ferhat olamazsanız dağları delemezsiniz. Biz Ferhatız siz de Şirin. İnşallah Ferhat Şirin'e kavuşacak" diye konuştu.
10 Ağustos'a 34 gün kaldığını söyleyen Erdoğan, "Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Yani bu Ramazan'a rağmen. Bugün güneş yok sıcak yok. Adeta saba yeli eser gibi rüzgar esiyor. İnşallah bu da zaferin bir yeli olur" dedi.
Cumharbaşkanı adayları ilgili de konuşan Erdoğan, CHP ve MHP'nin 'çatı aday' olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili isim vermeden bazı eleştirilerde bulundu. Erdoğan şunları söyledi:
"Bir cumhurbaşkanı adayına soruyorlar; 'Siz yollarla ilgilenecek misiniz?' O aday da diyor ki 'Ben cumhurbaşkanıyım benim yollarla ne işim var?' Allah Allah. Cumhurbaşkanının yolla, metroyla, tünellerle işi olmaz mı? Bunlar monşer. Monşerlerin bu tür şeylerle işi olmaz. Biz hizmetkarız. Bizim yollarla işimiz olacak. 12 senede 17 bin kilometre yolu nasıl yaptıysak bundan sonrada yolların yapımına cumhurbaşkanınız olarak devam edeceğiz. Açılışlarda başbakan ve bakanlarımızla birlikte olacağız. Biz istirahate çekilmiyoruz, mola vermiyoruz. Tam tersine millete hizmet için inşallah üst makama doğru ilerliyoruz. Türkiye'nin de Erzurum'da her meselesi yeni dönemde bizim meselemiz olacak. Halkın hizmetindedir cumhurbaşkanı. 12 yıl nasıl hizmet ettiysek, cumhurbaşkanlığı makamında da sizlere hizmet etmeyi sürdüreceğiz. AK Parti olarak 12 yılda Erzurum'da 11 milyar eski rakamlar 11 katrilyon harcadık."
Yeni dönemde ulusal güvenliği tehdit eden Pensilvanya ile mücadelenin güçlü bir şekilde devam edeceğini vurgu yapan Erdoğan, başbakan ve bakanların bu işin sonuna kadar takipçisi olacaklarını bildirdi.
'ALLAH BİZİ HAK YOLUNDAN, MİLLETE HİZMET YOLUNDAN AYIRMASIN'
Paralel yapıya müsamaha gösterilmeyeceğine işaret eden Erdoğan, hem MHP, hem HDP'nin tahriklerden sabotajlardan beslendiğini ileri sürdü. Bunların tahriklerine aldanmayacaklarını kaydeden Erdoğan, çözüm sürecini ilerleteceklerini belirtti. Kürtçülük ve Türkçülüğü 'ayırımcılık' olarak nitelendiren Erdoğan, şunları söyledi:
"Birbirimizi sadece Allah için sevelim. Biz yola çıkarken '77 milyon tek millet, tek bayrak' dedik. İkinci bir bayrağı asla kabul etmiyoruz. Rengi şehidimizi kanı. Hilal bağımsızlığımızın ifadesi. HDP'nin kongrelerine bakıyorsunuz Türk bayrağını asmaktan kaçınıyor. Erzurum'daki kardeşlerime seslenmek istiyorum. Bu kongrelerde bayrağımızı oraya asmaktan kaçınanların peşinde olmayın. Biz bu bayrakla yürüdük. Türk de Kürt de Arap da benim kardeşim. Bizim dinimiz, inancımız bunu emrediyor. Onun için öyleyiz. Bununla da kalmıyoruz. Tek vatan dedik. Tayyip Erdoğan için İstanbul neyse Erzurum da odur. Sinop neyse Hatay da odur. Onun için 81 ilin tamamında varız. Hakkari'ye havaalanı yapıyoruz şimdi. Salonlardan salonlara koşan değil şantiyelerden şantiyelere koşan bir cumhurbaşkanı göreceksiniz. Halka hizmet hakka hizmettir. Bizim kutlu yolculuğumuz bir hizmet yolculuğudur. Erzurum'u farklı bir şekilde değiştireceğiz. Doğunun incisi olacak. Hak her zaman tecelli eder. Sonunda gireceğimiz yer toprak. Oradan geldik oraya gideğiz. Ve oraya giderken musalla taşında hoca efendi 'cumhurbaşkanı niyetine, başbakan, bakan, milyarder niyetine' demeyecek. 'Er kişi, hatun kişi niyetine' diyecek. Alıp götürecekler mezara. 2- 2.5 metrekarelik çukura koyacaklar. Yakınların bile ayrılır gider. Eğer vefası varsa arada sırada bir kabir ziyaretine gelir. Mesele neymiş; Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş. Milli irade, milli güç, hedef 2023. 10 Ağustos'ta bir ilk yaşanacak. 10 Ağustos'ta sandıklarda tarih yazılacak. Her birinizin sandığa gitmesini bu büyük olaya şahitlik etmesini istiyoruz. Yarın çocuklarınıza gelecek nesillere anlatacak bir hikayeniz, bir hatıranız olacak. 'Türkiye'de ilk Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gittim, oy kullandım. Yeni Türkiye'nin inşasına ben de katkıda bulundum' diyeceksiniz. Herkesin sandıklara sahip çıkmasını rica ediyorum. Allah bizi hak yolundan, millete hizmet yolundan ayırmasın."

FOTOĞRAFLI