Emre BAYLAN- Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 146'ncı kuruluş yıldönümü töreninde "Edepsizlik ediyorsun" diyerek tepki gösterdiği Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'na eleştirilerini sürdürdü. Erdoğan, "Bu törenlerin her yıl ihtilalci zihniyet tarafından siyasetçiye ayar verme ayinlerine dönüşmesinden çok rahatsızız. Bundan böyle bunların konuşacağı yere hiçbir zaman katılmam. Ne adli yıl açılışına ne diğerlerine" dedi.
Başbakan Erdoğan, partisinin Afyonkarahisar'da gerçekleştirdiği 22'nci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanış konuşmasına Anneler Günü'nü kutlayarak başladı. Başbakan Erdoğan, "Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm annelerin salondaki annelerin Anneler Günü'nü tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını, Allah'tan uzun ömürler kendilerine niyaz ederek kendilerini selamlıyorum" dedi.
AFYON GÜNDEMİ
Başbakan Erdoğan, partisinin Afyonkarahisar'da gerçekleştirdiği toplantının gündeminin Türkiye ekonomisi, çözüm süreci, 30 Mart seçimlerinin sonuçları, AK Parti teşkilatının yapısı, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 'ulusal güvenliği tehdit' olarak gösterdiği paralel yapı ve diğer illegal örgütlerle mücadele olduğunu kaydetti. Bu kapsamda genel başkan yardımcılarının, bakanların faaliyet alanlarıyla ilgili sunumlar yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, toplantının ikinci gününde ise 30 kişinin söz alarak bu sunumlarla ilgili sorular sorduklarını kaydetti.
'TUTUNAMAYANLAR'A GÖNDERME
Erdoğan, son 200 yıl boyunca bu toprakların asli unsurları olarak işaret ettiği milletin, yoksulların, okuyamayanların, kendisini ifade edemeyenlerin, çıkış yolları bulamayanların, fırsatları imkanları olamayanların, milli ve manevi değerlerine sıkı sıkıya bağlı olanların sistematik tahrik ve aşağılanma, ötelenmeye maruz kaldığını söyledi. "Yazar Oğuz Atay onları, yani bizi 'Tutunamayanlar' olarak tarif etmişti" diyen Başbakan Erdoğan, "Elit bir zümre Türk, Kürt, Alevi, Sünni demeden, doğulu- batılı demeden halk yığınlarına karşı sürekli bir kibir sergilemişti" dedi.
'KÜSTAHÇA BİZİ TERBİYE ETMEYE KALKTILAR'
Türkiye'de 77 milyonun ayrımsız şekilde bu toprakların birinci sınıf vatandaşı olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"3 Kasım 2002 seçimleri bu kibir abidelerini milletten ağır bir cevap aldığı tarih olmuştur. O kibir abideleri 12 yıl boyunca defalarca yolumuza çıktılar. Bir mürebbiye edasıyla bizlere ve millete parmaklarını sallayarak, küstahça bizi terbiye etmeye kalktılar. Tepeden baktılar, tepeden konuştular. Kendilerini müstesna konumda gördüler. Ülkede çoğunluğun oyunu alamıyor ya 'Biz azınlıkta kaldık diyorlar' şimdi de azınlık olarak 'Çoğunluğa biz tahakküm etmeliyiz' diyorlar. Kendilerini ülkenin asıl sahibi adettiler. Ülkenin asıl sahiplerini hiç fırsat tanımadılar. Kararları onlar vermek istedi, onlar ülkeye istikamet çizmek istedi. Demokrasiye rağmen, seçimlere, sandık sonuçlarına rağmen kendilerini imtiyazlı gören bu kesimler kibirlerinden bir milim geri adım atmadılar."
'HERKES BİLSİN BU ÜLKEDE VARIZ'
Son 12 yıldır bu kibri kırmaya ve millete özgüven kazandırmaya çalıştıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, “Bunu da yaptık. Herkes bilsin ki biz bu ülkede varız, ülkenin sahipleri, bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız" dedi. Türkiye'de artık ihtilaller döneminin, seçkin bir zümrenin parmağını sallayarak kendilerine ve millete kibirle ders verme dönemlerinin artık kapandığını belirten Başbakan Erdoğan, “Birileri kürsülere çıkıp konuşurken kendilerini Yassıada mahkemelerinin savcısı, bizi de Yassıada mahkemelerinde sanık gibi görüyor" dedi.
'YASSIADA GÜNLERİ GEÇTİ'
Artık Yassıada'da olduğu gibi başbakanlara, bakanlara hesap soracak, hukuk katili hukukçulara kimsenin eyvallahı olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Herkes haddini, konumunu, sınırını, hududunu bilecek. Siz babalarınızın, dedelerinizin çarpık istikametinde yürümek isteyebilirsiniz. Babalarınız, dedeleriniz gibi siyasete parmak sallamak isteyebilirsiniz. Ama biz ecdadımızın kutlu ve şanlı izinden yürüyoruz. Hiç kusura bakmayın, biz bu istikameti asla değiştirmeyeceğiz. Yassıada günleri geçti. Sizin karşınızda merhum Menderes'in akıbetiyle korkutulan, korkan, sinen, pısırık başbakanlar, bakanlar da yok."
METİN FEYZİOĞLU'NA YÜKLENDİ
Danıştay'ın 146'ncı kuruluş yıldönümü etkinliğinde başkanın 25 dakikalık konuşma yaptığını belirten Başbakan Erdoğan, "Gerçekten herkesin saygı duyacağı bir konuşmayı yapıyor. Gerek yasama, yürütmeyle ilgili gerekse yargıyla ilgili değerlendirmelerini geniş bir açıdan takdim ediyor" diye konuştu. TBB Başkanı Feyzioğlu'na, konuşma hakkı ve yetkisi ne içtüzükte ne de tüzükte bulunmadığı halde bir gelenek olduğu için söz verildiğini aktaran Erdoğan, "Adli yılda, Yargıtay'da da bu konuşmalar yapılır ya. Oralarda yıllar yılı buna benzer şeyler maalesef hep oldu, daha sonra gitmedik. Danıştay'da bundan dolayı söz veriliyor" dedi.
Feyzioğlu'nun Danıştay kürsüsünde konuşması karşısında kimsenin savunma hakkı da bulunmadığını belirten Başbakan Erdoğan, olaya ilişkin şunları anlattı:
"Hukukçusun, orada konuşmanı yapacaksın ama karşına gelen devlet ricaline orada her türlü saygısızlığı yapacaksın, hakareti yapacaksın. Baro Başkanı çıkıyor, sayın Danıştay Başkanı'nın 25 dakika konuşma yaptığı yerde, kendisine de 15 dakika bilemedin 20 dakika konuşması söylenmiş, 1 saat konuşma yapıyor. Devlet protokolünde böyle bir şey olamaz. Sen misafir olarak geliyorsun, orada konuşma hakkın da yok, çıkıyorsun 1 saat zehir zemberek konuşma yapıyorsun. Ve seçilmişlere işte o hücrelerine sinmiş kibirle parmak sallamaya yelteniyor. İnsanda en başta nezaket olur. Devlet protokolünün karşısında nasıl konuşulacağını, ne kadar konuşulacağını, ne konuşulacağı insan bir kendisine dert eder, bunu düşünür. CHP kurultayının kürsüsünden değil Danıştay kürsüsünden konuşuyorsun. Belki haberiniz olmayabilir ama tek parti CHP dönemi kapanalı, Çarşamba itibariyle, 14 Mayıs itibariyle 64 yıl olacak. Danıştay salonunda mıyız yoksa CHP kurultayında mıyız, şaşırdım. Bir yüksek mahkemenin kuruluş yıldönümünde memleketin son 100 yıldaki bütün gündem konularını tek tek hatırlatıyor, her gündem maddesi üzerinden siyasete, siyasetçiye hiza vermeye çalışıyor."
'KİMSİN SEN YA'
Konuşmasında hiç ismini vermediği Metin Feyzioğlu'nun engellilerden, basın özgürlüğüne, çevre sorunlarına, sokak olaylarına ve Van depremine ilişkin pek çok gündemi konuşmasına sığdırdığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Orada insan nasıl olacak da buna tahammül edecek. Avrupa Birliği'nden de ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN'dan da bahsediyor. Yav, sen kim ASELSAN kim, kimsin sen ya? HSYK yasasına da değiniyor. Tövbe tövbe" dedi.
Konuşmasında Metin Feyzioğlu'nu, yakın zamanda gösterilerde hayatını kaybedenler üzerinden istismar yapmaya çalışmakla itham eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"İstanbul'daki olayı anlatıyor. İsim vermeme gerek yok. İstanbul'da yatıyorlar kalkıyorlar Berkin Elvan. O da o gün onu zikrediyor. Yüzünde maskesi, sapanı, cebinde patlayıcılar. Ama bakıyorsun malum medyada ekmek almaya giderken. Ekmek almaya maskeyle, sapanla, patlayıcılarla mı gidilir? Bu nasıl bir iştir. Herşey ortada ama aynı olayların olduğu günde kalkıp da terör örgütü Okmeydanı'nda gelip Burakcan'ı orada şehit ederken o Burakcan'ı bu Baro Başkanı zikretmiyor. Burakcan'dan niye bahsetmiyor musun? Çünkü o teröre kılıf bulmamıştı. Çünkü Burak istismara elverişli değildi."
ÜÇ GENCİN İDAM KARARINDA DEDE BABASININ İMZASI VAR
Baro Başkanı Feyzioğlu'nun yine aynı konuşmasında 1960 darbesinden, Nazım Hikmet'ten ve 'üç gencin asılmasından' bahsettiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Yav, Nazım Hikmet'e vatandaşlığını iade eden kim, bizim iktidarımız. Ne zaman kalktınız da bir teşekkür ettiniz?" dedi. Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bütün bu acıları çektiren, bu idam kararları veren kim? Bu konuşanın dede babası da o imzaların içinde. O üç tane idamla ilgili Turan Feyzioğlu'nun orada ismi var. O zamanki heyetin içinde o da var. Sen önce bunun hesabını ver. Türkiye'ye bu büyük acıları yaşatan genel başkanı olmaya heveslendiğin parti yani CHP'dir. 27 Mayıs olurken bunlar zihniyetleriyle oradaydılar. Menderes idam edilirken bunlar zihniyetleriyle, partileriyle, dede babalarıyla oradaydılar."
CHP RUHU HEP İKTİDARDAYDI
Feyzioğlu'nu 'Ne söylersen yanıma kar kalacak' anlayışla hareket etmekle itham eden Başbakan Erdoğan, "Mekanı boş buldu konuşuyor. Buna bir yere kadar buna tahammül edilir. Bunlar hukuk siyasallaşırken de oradaydılar. Hiç orada değillermiş gibi pişkince sıyrılmaya çalışıyorlar. Hiç kaçamazlar. 'Biz orada değildik' diyemezler. Dede babalarıyla, zihniyetleriyle, değişmez CHP ruhuyla hep oradaydılar" diye konuştu.
'ÇOK RAHATSISIZ'
Dün Danıştay'da 'tek bir şahsın değil bir zihniyetin değişmez ruh halinin' ortaya çıktığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
“Her yıldönümlerinde nezaketle, anlayışla, hoşgörüyle kutlamalara katılıyoruz. Ama birileri bunu fırsat olarak görüp, kürsüleri siyasetçiye fırça çekebileceği imkan olarak görüyor. Siz kimsiniz ya, siz kimsiniz, siyasetçiye ayar verme cüretini kendinde görüyorsunuz. Seçilmişlere kibirlerle parmak sallamaya hiçbir zaman hakkınız yok. Bunların dede babalarının alışkanlığıydı. Bitti, o artık mazi oldu. Biz 5 yılda bir milletin huzuruna çıkacağız, hatalarımızın doğrularımızın hesabını millet vereceğiz. Ama bu beyefendiler ömür boyu koltuklarından millete ve milletin temsilcilerine tepeden bakacak. Siyasetin alanının daraltılması özlemi içinde olanlara fırsat tanımayız. Bu törenlerin her yıl ihtilalci zihniyet tarafından siyasetçiye ayar verme ayinlerine dönüşmesinden de çok rahatsızız. Bunu da önümüzdeki günlerde konuşacak ve bir usule bağlayacağız. Bundan böyle bunların konuşacağı yere hiçbir zaman katılmam. Ne adli yıl açılışına ne diğerlerine. Bir baro başkanı CHP'ye genel başkan olma sevdasıyla kürsüyü istismar edemez."

EB(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)