CUMHURBAŞKANI adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Türkeyi'nin geride kaldığını belirterek, başörtü yasağına değindi. Erdoğan, ''Bize ayrımcılık yapıyor diyenler, benim başörtülü bacımın, başından başörtüsü çıkarttılar. Eğitim hakkını elinden aldılar. Şimdi muhafazakar denilen Ekmeleddin bunların adayı. Ey yavrum. Tencere, kapak meselesi, aynı bunlar. Kardeşlerim bunlarla bir yere varılmaz''dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin son mitingi için özel uçakla eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile saat 15.10 sıralarında Konya'ya gelen Erdoğan, havalimanında kalabalık bir heyet tarafından karşılandı. Erdoğan'ı karşılayanlar arasında Konya Valisi Muammer Erol, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da bulundu Burada partililer Erdoğan'a, resminin bulunduğu poster hediye etti.
ERDOĞAN'I BİSİKLETÇİLER KARŞILADI
Erdoğan seçim otobüsüyle kent merkezine girişinde ise Bisiklet Platformunu tarafından aralarında milli sporcularında bulunduğu yaklaşık 100 bisikletçi karşıladı. Bisiklet Federasyonu İl Temsilcisi Tevfik Erdoğdu, Başbakan Erdoğan'a, önünde Cumhurbaşkanlığı'nın amblemi arkasında Recep Tayyip Erdoğan yazısı ve Erdoğan'ın seçim logosunun bulunduğu uluslararası şampiyonalarda yarışçıların giydiği sarı renkli mayo formayı hediye etti.
Erdoğan da otobüsten bisikletçilere hediye dağıttı.
BÜYÜK KALABALIK TOPLANDI
Erdoğan'ın miting yaptığı Konya Kent Meydanı'nda büyük bir kalabalık toplandı. Bunaltıcı sıcakta fenalaşanlara sağlık görevlileri müdahale etti.
Miting alanında geniş güvenlik önlemi alınırken, polis havadan da helikopterle sürekli kontrol etti.
Miting alanında kürsüye ilk olarak Konyalı olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu çıktı. Ardından kürsüye gelen Erdoğan, ''Nefes aldığım müddetçe rabbim bizi size yol arkadaşı olmaktan ayırmasın''dedi. Erdoğan, şunları söyledi:
''Bizi tahkir edenler, bizim ezanlarımızı susturanlar unutuldu. Şu Konya’nın camilerini ahır yapanlar, yıkanlar gitti. Esamesi var mı? Bizim inançlarımızı, bizim değerlerimizi, kültürümüzü, tahkir edenler gitti kaybetti. Artık millet kazandı. 77 milyon bu aziz millet, artık yönetime el koydu, iradesine, ülkesine sahip çıktı. Bu ülke artık 77 milyonun bizim ülkemiz, ayrım yok. Hep birlikte, beraber, bu ülkenin sahibiyiz. Bu ülkenin istikametini artık o birileri vermeyecek, 77 milyon verecek. Burada artık ezen ve ezilenler yok. Burada seçkinler yok, biz hepimiz 77 milyon buradayız. Vatanımıza, milletimize, bayrağımıza kardeşliğimize sahip çıkıyoruz.''
Sandık görevlilerini uyaran Erdoğan, ''Sandık tutanakları almadan ayrılmayın. Her türlü hileye sizler o tutanaklarla cevap vereceksiniz '' dedi.
BAĞIŞLARLA, MUHALEFETE CEVAP
Cumhurbaşkanlığı kampanyası için kendisine yapılan bağışı da açıklayan Erdoğan, ''Şu ana kadar 1.5 milyon kardeşimiz bağışta bulundu. Sağolun. 57 milyon bağışta bulunuldu. Şu ana kadar bu bağışı yapan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. 1 lira da olsa 10 lira da bunun yatırılması, işte muhalefete vereceğimiz cevap" dedi.
Bugün yaptığı mitingin belki Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı olarak belki de son mitingi olacağını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstedik ki kapanışın duasını Konya yapsın. Açılışın duasını Konya yapsın. Yarın inşallah yeni bir Türkiye kuruluyor. Yeniden güçlü bir Türkiye küllerinden doğuyor. 3 kasım 2002'de sizler, hükümet görevini, milletin partisine devretmiştiniz. Yarın da inşallah milletin doğrudan seçtiği cumhurbaşkanı seçiliyor. Artık vesayete, statükoya son veriyor. İlk defa millet kendi başkanını seçiyor. Bu referandum karanını Meclis'te aldığımızda CHP'si, MHP'si, BDP'si hepsi karşıydı ve Meclis'te bulunmadı. Biz kararı çıkardık. Millet gitti ne dedi, yüzde 69 evet dedi. Şimdi CHP, MHP, BDP, hangi yüzle milletin karşısına çıkıyor. Bunlarda yüz yok ki, onun için iki tanesi yüz olmadığından sipariş adayla çıktılar. Bir monşer buldular, onunla çıkıldı. Yarın çok önemli. Birilerinin de sayfası kapanacak. Konya bu sayfayı kapatmaya var mı? Zaten burada iyi bir yüzde bulamadılar.''
"BAŞÖRTÜLÜ KARDEŞLERİM ZULME UĞRADI"
Eksi Türkiye'nin geride bırakıldığını, kutuplaşmanın, kamplaşmanın, korku siyasetinin son kullanma tarihinin dolduğu görüşünü savunan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Etnik köken, yaşam tarzı, bunların üzerinden siyaset hükmünü yitirmiştir. Milletin derdini, talebini, arzusunu reddeden devlet anlayışı geride kalmıştır. Kültürleri, değerleri yok sayan millete egemenliğini kaybetmiştir. Şu başörtülü kardeşlerim ne zulme uğradılar. Bize ayrımcılık yapıyor diyenler, benim başörtülü bacımın, başından başörtüsü çıkarttılar. Eğitim hakkını elinden aldılar. Hani siz özgürlükten yanaydınız. Dürüst olun. iz özgürlüğü bile nasıl tanımlıyorsanız öyle yaptı. Bu ülkede ayrımcılık yaptı. Başörtülü bir tarafa, başı açık bir tarafa. Başı açıklara siz okuyabilirsiniz dediler. Başı örtülü kardeşlerime siz ancak hizmetçi olabilirsiniz dediler. Şimdi muhafazakar denilen Ekmeleddin bunların adayı. Ey yavrum. Tencere, kapak meselesi, aynı bunlar. Kardeşlerim bunlarla bir yere varılmaz.''.
Başörtülülerin artık üniversitelere girebildiğini ifade eden Erdoğan, alandaki genç kızlara da da en iyi üniversiteyi kazanmaları konusunda uyarıda bulunarak, ''Bizi mahcup etmeyin''dedi.
CHP,MHP VE HDP'NİN BAŞÖRTÜLÜ MİLLETVEKİLİ NİYE YOK
Meclis'teki başörtüsü sorunun çözüldüğünü belirten Erdoğan, ''Şu an Meclis'te 4 başörtülü bacımız var mı? Ak Parti bunu uygulamaya koydu mu? Niye CHP, MHP, HDP koyamıyor. Bunlar istismarcı. Ama önümüzdeki seçimlerde şaşırmayın. BDP böyle bir belediye başkanı çıkardı. Çünkü öyle gerekiyordu. Mevlana'nın değişiyle 'Ya olduğun gibi görün, ya göründüğü gibi ol' işte bunu yapmaya mecburlar'' dedi.
Seçilme yaşını 30'dan, 25'e indirdiğini belirten Erdoğan, ''MHP'li bir milletvekili güya profesör. Yanına gençleri aldı. Meclisi çoluk çocukla mı bırakacağız. Yav sen ne biçim profesörsün? Biz 25'e indirdik. Ama yetmez. Şimdi 18'e indireceğiz. Niye, 21 yaşında bir karanlık çağı kapatıp, bir aydınlık çağı açan Fatihi torunlarıyız. Biz bunu yapmayacağız da kim yapacak. MHP'ye gönül veren ülkücü gençlere sesleniyorum. Kimin peşinden gittiğinizin tekrar iyice bir muhasebesini yapın. CHP'ye gönül veren gençlere sesleniyorum kimin peşinden gittiğini'' diye konuştu.
"ERMENİ, RUM, EZİDİ ONLAR BİZİM KARDEŞLERİMİZ"
Bundan sonra farklı bir Türkiye olacağını, birilerinin gündem dayatamayacağını, nifak sokamayacağını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hangi dinden, inançtan olursa, Ermeni, Rum, Ezidi, kim olursa olsun, onlarda bizim vatandaşımız. Kimse dilinden dolayı aşağılanamaz. Bütün etnik unsurlar biz ne diyoruz 'yaratılanı, yaratandan ötürü severiz' beni yaradan Allah, Kürdü, Lazı, Arap'ı, Çerkez'i yaratmış. Hiç kimsenin derisinin renginden, mezhebinden, inancından dolayı müdahale edilemez. Biz bugüne kadar kimin yediğine içtiğine karıştık. Şimdi şu topluluğun içinde başı açığı var, başı kapalıda. Bu ayrım bizde yok. O ayrım CHP, MHP ve HDP'de var. Bir siyasi parti siyasi Kürtçülük yapıyor. Öbürü siyasi Türkçülük yapıyor. CHP ben kumsalların partisiyim diyor. Sen kumsalar da oynamaya devam et. Ama biz her yerde varız. 77 milyonu kucaklıyoruz.''

FOTOĞRAFLI