CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, internet ile ilgili düzenlemeyi içeren yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürüp götürmeyecekleri yönündeki soruya, "Bu yasa anayasaya aykırılık içeriyor. Elbette, büyük bir ihtimalle götüreceğiz" dedi.

Altay, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. MİT'le ilgili yasa teklifini değerlendiren Altay, "Polis devletinden istihbarat devletine, otoriterlikten diktatörlüğe geçiş yapılıyor.Söz konusu zırhların HSYK, MİT, internet ve özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemelerle elde edilmeye çalışılıyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ı eleştiren Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: "TBMM'yi de kirli çamaşırlarını yıkayan çamaşır makinesi gibi görüyor. Zırhlar TBMM'den geçiyor, Çankaya'da onaylanıyor. Bu zırhlardan biri olan internetle ilgili yasa dün Çankaya'da onaylandı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu onayı yolsuzluğu örtbas gayretine katkı vermektir. Sayın Cumhurbaşkanı açıkça kusur işlemekte, anayasayı ihlal etmektedir. Cumhurbaşkanlığı'nda işler artık şifai yapılmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı açıkça kusur olduğunu ortaya koyduğu bir yasayı onaylayıp, yürütme organının üyesini çağırıp, ev ödevi gibi eline teklif tutuşturup, 'Bu yasayı anayasaya biraz daha az aykırı hale getirin' diyemez. Sayın Cumhurbaşkanı'nı hassasiyete, ettiği yemine uymaya davet ediyorum. Bir yasanın yanlışlığını ortaya koyacaksınız ve bunu onaylayacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bundan daha büyük saygısızlık yapılamaz. Sayın Cumhurbaşkanı bilmeli ki onun görevi ile ilgili muhatabı Meclis'tir, Ulaştırma Bakanı değil. Sayın Cumhurbaşkanı'nın artık yansız, objektif olduğu konusunda ciddi kaygılarımız var."

Yapılan düzenlemelerle Türkiye'de yaşayan her bireyin ya TİB'e ya da MİT'e zimmetleneceğini öne süren Altay, "MİT'e bir yargı muafiyeti gelecek. Başbakan bu yasayla, hesap verebilirlik ilkesini ortadan kaldıracak. Herkes sokakta yürürken 'Acaba MİT benimle ilgili ne düşünüyor, ne yapacak?' diyecek. Başbakan'ın özel örgütü olacak. Polis devletinden istihbarat devletine, otoriterlikten diktatörlüğe geçiş yapılıyor" dedi. (MV/FK)