DİYARBAKIR'ın Hazro İlçesi'nde BDP'den Belediye Başkanı seçilen başörtülü Güler Özavcı Doğu, önceliğinin kadınlar olacağını söyledi. Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde BDP'den seçilen Türkiye'nin en genç Belediye Başkanı 25 yaşındaki Rezzan Zoğurli, geçmişte çatışma, şiddet ve uyuşturucu ile gündeme gelen Lice İlçesi'nin imajını değiştireceklerini söyledi.
Yerel seçimlerinde belediye başkanlıklarına oturan kadın belediye başkanları, ilginç yaşam hikayeleri ile dikkat çekti. Türkiye'nin baş örtülü kadın belediye başkanlarından BDP'li Güler Özavcı Doğu, Diyarbakır'ın Hazro İlçesi'nin ilk Belediye Başkanı oldu. 28 Şubat mağduru olduğunu belirten Doğu, 1997 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi'ne girdiğini ve 28 Şubat sürecinin başlaması ile baş örtüsünün önce sınıf, sonra okul ve daha sonra kampüste yasaklandığını söyledi. Doğu, "Önce uyarı, kınama, 1 aylık ve 6 aylık uzaklaştırma cezası aldım. Bu nedenle okulumu 1 yıl uzatmalı bitirmek zorunda kaldım" dedi.
Başkan seçildiği ilçenin çok muhafazakar ve feodal bir yer olduğunu söyleyen Doğu, Hazro'nun yurtseverlik anlamında çok bedel ödediğini, önceliği kadınlara vereceklerini bildirirken, "İlçe ve belediye yönetimlerinde, meclislerde kadınların yer alması önceliğimiz olacak. İlçenin en büyük sorunu sudur. Hazro'da çalışmalara başladığımız zaman kadınlar gelmedi biz onlara gittik. Kapı kapı gezdik, tanıştık ve sorunlarını almak istedik. Tek sorunları su ve yol prablemi var" diye konuştu.
"İLK DEFA BAŞÖRTÜSÜNÜN AVANTAJINI YAŞIYORUM"
Hazro Belediye Başkanı Güler Özavcı Doğu, hayatında ilk defa başörtülü olmanın avantajını yaşadığını, başörtülü kadınların baş örtüsünden dolayı bugüne kadar hep arka planda kaldıklarını söyledi. Doğu, şöyle konuştu:
"Müthiş bir kabulleniş oldu. Hatta biz köylere seçim çalışmasına giderken başörtülü olunca bizi AKP'li zanediyorlardı. 'Her baş örtülü AKP'li, her dindar AKP'lidir' gibi bir imajı var. Biz 'BDP'den geliyoruz, BDP'deniz' dediğimiz zaman müthiş bir kabulleniş ve sevinç ile karşılaştık. Seçim çalışmalarımızda muhafazakar yönüyle daha bir kabulleniş oldu. Çalışmalarımızı halk ile beraber çok güzel yürüttük. Ak Partili kadınlardan da oy aldım. Çünkü, birebir beni gördüklerinde 'sana vereceğiz' denildi. Yüzde 70 oranında aldık burada. Ama sırf başörtülü kimliğimizden dolayı kadınlar ve özellikle annelerimiz sana oy vereceğiz dediler."
TÜRKİYE'NİN EN GENÇ BAŞKANI REKOR OY İLE SEÇİLDİ
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde BDP'den seçilen Belediye Başkanı Rezzan Zoğurli, 25 yaşı ile Türkiye'nin en genç belediye başkanı olurken, yüzde 91 oy oranıyla rekor kırdı. PKK'nın 1978 yılında kurulduğu Lice'nin Fis Ovası'nda doğan ve 8 kardeşi Dicle Üniversitesi İletişim Fatültesi Radyo Televizyon Programcılığı 2'nci sınıf öğrencisi Rezzan Zoğurli, Türkiye'de hem de BDP'nin kazandığı bölgede rekor kırarak yüzde 91 ile başkan seçildiğini söyledi. Türkiye gündemine bugüne kadar çatışma, yakmalar ve uyuşturucu ile hep gündeme gelen Lice'de belediye başkanlığı yapmanın büyük bir sorumluluk olduğunu söyleyen Zoğurli, şöyle konuştu:
"Lice ile ilgili büyük bir sorumluluğu üzerime aldığımın farkındaydım. 35 yıl yaşananlar sizin bütün yaşamınıza yansıyor. Yaşanan şiddet ortamından çok uzakta değil, bire bir yaşayanlardanız. O yüzden bire bir insanları anlayacak düzeyde gençlerimiz var. O sorumluluğu alabileceğimize inanıyorum. Bu süreçte büyük bir emek ve büyük çaba göstermeniz gerekiyor. Biraz genç olabilirim, Belediyecilikten biraz uzak olabilirim ama yaşadıklardımız, görndüklerimiz bizim için bir deneyimdir. Sorunların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum. Halkın talepleri çok fazla. Belediye bir kurumumuz olacaktır ama, halkın taleplerini, beklentilerini, ihtiyaçlarını yerinde görerek bu işi yapacağız. Hangisine öncelik vereceğiz öyle karar vereceğiz."
"KADINLARIN HER ALANDA EĞİTİM ALMASI GEREKİR"
Zoğurli, seçim öncesinide gençlerin kendisine desteği olduğunu, uyuşturucu sorununa çözüm için çalışmaları güçlü yürüteceklerini ifade ederken, Lice'nin tarihi ve değerleri ile analmasını sağlayacaklarını vurguladı. Zoğurli, "Erken yaşta evlilik sorunu var. Kadınların eğitim aldığı bir alana işi yayarak kadın kurumlarını oluşturacağız. Kadınların her alanda eğitim alması gerekir. Bilinçsiz bir kadının ölçüleri olmaz. Eğitimsiz hiç bir insan hiç bir şey yapamaz. Kadınların eğitimi çok önemlidir. Lice'nin olumsuz imajını değiştirmeye yönelik ciddi çabalarımız olacak" dedi.
Türkiye'nin en genç belediye başkanı olan Rezzan Zoğurli, bölgede bugüne kadar görülen çatışma ve şiddet sarmalı nedeniyle 13 akrabasının yaşamını yitirdiğini ekledi.

SS,FA(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)