Gülay ÖZEK/VAN, () - VAN Edremit Belediye Başkanı BDP'li Sevil Çetin, projelerini halkla birlikte hazırlayacaklarını söyledi. İlçenin ilk kadın başkanı olan Çetin, "Yani her yer mor olmayacak ama heryerde mor hissedilecek. Kent erkekleşmeye gidiyor. Kentte kadın, erkek, genç yaşlı, çocuk, engelli herkes yaşıyor" dedi.
BDP'nin kadın kotasını uyguladığı yerlerden beri olan Van'ın Edremit İlçesi'nde BDP'den seçim yarışına giren sosyolog 35 yaşındaki Sevil Çetin başkanlık koltuğuna oturdu. Yıllarca siyaset yaptığını söyleyen Çetin, bu dönem bir ilke imza atıp, kadınlarla sözleştiklerini anlattı. Kadınların caddelerde rahat nefes alıp yürüyebilmeleri gerektiğini anlatan Çetin, "Kenti dizayn ederken 'Orada kadınlar da yaşıyor' demek lazım. O açıdan yoldan tutun da bütün yaşam alanlarında kadının sözü ve kararının olabilmesi gerektiğini söylüyoruz. Yani her yer mor olmayacak ama heryerde mor hissedilecek. Kent erkekleşmeye gidiyor. Kentte kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk, engelli herkes yaşıyor. Bu kentin asıl potansiyeli olan kadın söz sahibi olacak" diye konuştu.
KADINLAR PROJELERİYLE GELİYORLAR
Seçim sürecinde kadınlardan projede aldıklarını belirten Çetin, "Seçim çalışmalarımızda kadınlar bize projeleriyle geliyorlardı. Bizim özgür kadın masamız var. Kadın verilerinin toplandığı yer olacak. Köylerde birebir temaslarımız oldu. Onların bizden talepleri tandır evleriydi mesela. Biz seçim çalışmalarımızda insanların talepleri, bize ışık oldu. Örneğin kadınların ençok dile getirdiği şeylerden biri de spor alanları oldu. Çalışmalarımız çok yönlü olacak" dedi.
Kendisine 'Başkan bey' gibi söylemlerin olduğunu da gülerek anlatan Çetin, eş başkanlık sistemininde herkesin benimsediğini söyledi. Kadınların oran olarak erkeklerden fazla olduğunu belirten Çetin, "Bizim koltuklarla işimiz yok. Bir yerlere rengimizi yansıtalım derdimizde yok. Biz duygularımızla oraya güzel şeyler katabileceğimize inanıyoruz. Dün bir taziye evine kadınlarla hep birlikte gittik. Düşünsene taziye evlerinede artık kadınlar gidebiliyor. Erkeklerin mekanları diye belirledikleri yerler aslında kadınlarında herkesin mekanı" dedi. Seçim çalışmalarında ailesinin Hakkari'deki çalışmalarda yer aldığınıda da anlatan Çetin, kardeşlerininde Van'daki farklı bölgelerde çalışma yürüttüklerini söyledi.

GÖ(FE/SS) (FOTOĞRAFLI)