AVRUPA Birliği Reform İzleme Grubunun Erzurum'daki toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in saldırılarını durdurmak için ABD Dışişleri Bakanı ile iki kez telefonda görüştüğünü söyledi. Davutoğlu, "Gazze'de hastanaler de dahil olmak üzere stoklar neredeyse tamamen tükenmiş durumda. Bu da tam bir alarm haberidir. Sadece İsrail saldırıları değil, bu saldırılarda yaralı olarak kurtulmuş olanların kaldırıldığı hastanelerin jenaratörleri dahil çalıştıracak enerji kalmamaştır" dedi.

Reform İzleme Grubunun (RİG) 30'uncu toplantısı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın ev sahipliğinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AB Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımı ile gerçekleşti. Efkan Ala, Polat Renaissance Hotel'de yapılan açılış konuşmasında şunları söyledi:

"23 Temmuz 1919 tarihinde toplanan Erzurum Kongresi'nin 95. yıldönümünde, Cumhuriyetin ilanından sonra en büyük çağdaşlaşma projemiz olarak gördüğümüz Avrupa Birliği sürecinde gerçekleştirdiğimiz reformları değerlendirmek, 30'uncu RİG toplantısını ayrıca önemli kılmıştır.

Komşularımız istikrarsızlık ve krizlerle mücadele ederken hükümetimiz Avrupa Birliği üyeliği yolunda reformlara hız kesmeden devam etmekte ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hayat standardını yükseltecek düzenlemelere imza atmaktadır. İtalya'nın 2014 yılının ikinci yarısında üstlendiği AB Dönem Başkanlığı'nın Türkiye'nin katılım sürecine güçlü bir ivme kazandıracağı inancındayız. İtalya bu yöndeki güçlü iradesini dönem başkanlığını üstlenir üstlenmez ortaya koymuştur. Hükümetimiz, ülkemizin adeta kanayan bir yarası haline gelmiş terör problemini kökünden çözmek adına devrim niteliğindeki reformları kararlılıkla hayata geçirmektedir. Bu kapsamda son olarak Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun 10 Temmuz 2014 tarihinde TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve 16 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 6 maddeden oluşan söz konusu Kanun ile terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için atılacak adımlar yasal güvenceye kavuşmaktadır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmeyi hedefleyen yargı reformlarımızı sürdüreceğiz." GAZZE'DEN ALARM HABERLERİ GELİYOR

Toplantı bitiminde bir gazetecinin "Gazze'de yapılan saldırılara AB'nin tavrı nasıl? Son günlerde Avrupa halklarının protestoları bir hayli arttı. Fransa bu anlamda caydırı kanunlar, cezalar uyguluyor. Bunlar için neler söyleyeceksiniz?" sorusunu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası örgütler gibi Avrupa Birliğinin tepkisini de 'cılız' olarak nitelendirildi. Savaş halinde bile saldırılmaması gereken masum kadınlarla çocuklarla ilgili ayrıca bir araştırma yapmaya gerek kalmayacağını savunan Davutoğlu, her gün uluslararası medyada yer alan görüntülerin bunu kanıtladığını bildirdi. Akdeniz havzasındaki her gelişmenin Avrupa Birliği'ni etkileyeceğine işaret eden Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Ankara ziyareti sonrası çok yoğun bir şekilde 'ateş kes' çabası içine girdiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı ile dün akşamdan bu yana iki kez görüştüğüne işaret eden Davutoğlu, Katar Dıişleri Bakanı ve Hamas yetkilileri ile de sürekli temas halinde olduğunu anlattı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ama alandaki durum gittikçe kötüleşiyor. Yaşananlar kabul edilebilir her hangi bir şekilde mazur görülebilir tablo olmamasına rağmen hala çok çekingen bir dil kullanılması İsrailin saldırganlığı karşısında açık bir tavır alınmamasını anlamak mümkün değil. Toplantı esnasında gelen  'Gazze'de hastanaler de dahil olmak üzere stoklar neredeyse tamamen tükenmiş durumda. Bu da tam bir alarm haberidir. Sadece İsrail saldırıları değil, bu saldırılarda yaralı olarak kurtulmuş olanların kaldırıldığı hastanelerin jenaratörleri dahil çalıştıracak enerji kalmamaştır."

FOTOĞRAFLI