BAŞBAKAN ERDOĞAN KONGRE MERKEZİ AÇTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde Avrupa’da ilk 10’a giren kongre merkezini açtı. Başbakan Erdoğan, "Artık Türkiye kongreler merkezi olmuştur. İstanbul’da iki tane var, ama ihtiyaca cevap vermiyor. Yenilerinin arayışı içerisindeyiz. Oteller de İstanbul’da ihtiyaca cevap vermiyor. Fiyatlar İstanbul’da uçtu. Efes’in de cazibesi kongre merkeziyle artacak” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’den helikopterle saat 17.40 sıralarında Aydın’ın Kuşadası İlçesi’ne geldi. Başbakan Erdoğan’ı taşıyan helikopter, açılışını yapacağı Efes Kongre Merkezi’nin yakınındaki alana indi. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Ak Parti Aydın Miletvekilleri, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altıngün ile resmi ve sivil erkan karşıladı. Kongre merkezine sığmadıkları için içeri giremeyip dışarıda toplanan vatandaşlar, Başbakan Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Başbakan Erdoğan’ın gelişi sırasında Kuşadası Şoförler Odası’na bağlı 300 taksi de, ilçe girişinde yol kenarında park halinde durarak metrelerce uzun kuyruk oluşturdu. Kongre merkezinin içinde ise kadınlar, sahnenin ön tarafına, erkekler ise arka tarafa alındı. TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un ardından Kültür ve Turizm Eski Bakanı Atilla Koç, duygulandığı konuşmasında, bir rüyanın gerçekleştirildiğini, Allah’a şükrettiğini, bunu gerçekleştirdiği için de Başbakan Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi. Koç’un, uzun tutmayacağını dile getirdiği konuşması sırasında, 'Kısa kes Aydın havası olsun' ve 'Yetti gari, bu kadarı yetiversin' esprileri salonu dolduranları güldürdü. Yine Kültür ve Turizm Eski Bakanlarından Ertuğrul Günay da, önemli bir eserin açılışının gerçekleştirildiğini, kendisinin 18’i inşaat olmak üzere 20’inci kez buraya geldiğini, millete armağan edilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise, kongre merkezinin, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Aydın’a ve Türkiye’ye hayırlı olması temennisinde bulundu.
İZMİR’E YÖNELİK KONGRE MERKEZİ ELEŞTİRİSİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, "Büyüklük bakımından Avrupa’nın ilk 10 merkezi arasındaki bu kongre merkezinin Aydın’a ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu kongre merkezi konusunu 2005 yılında konuştuk, 2008 yılında bitirilecekti. Ancak Türkiye’nin yükselen hızına ayak uydurulmuyor. Biz isterdik burası dört yıl önce bitsin. TURSAB da para bol. Yeri de parayı da verdik. Bunları bir kenara koyalım. Tüm bunlara rağmen bugün böyle bir kongre merkezinde olmak iftihar vesilesi. Gönül ister ki, böyle bir kongre merkezi İzmir’de olsun. Maalesef, İzmir’de böyle bir kongre merkezi yok. Bugün uluslararası bir toplantı yaptık. 3 bin 500 kişi katılımı olan iktisat kongresini yaptık. Tabi değişik salonlardan izlendi, ama en büyük salonu 600 kişilik. Şimdi bu İzmir iline kongre merkezi yapmak, bizim iktidarımıza nasip olacak. Yerel yönetimin böyle bir niyeti yok böyle olduğu anlaşılıyor. Ama lafa geldiği zaman kül bırakmıyorlar. Hani turizmi, kültürü çok seviyorsunuz, yapın ya kültür, turizm adına ama yok. Ne varsa yine merkezi yönetimden gelecek. Az önce Ulusoy dedi ki, tren hattının Selçuk’a kadar uzatılması noktasında. Şu an Torbalı’ya kadar İZBAN geldi. Şu anda da Torbalı’dan buraya kadar olan kısım yapılıyor, buraya da uzanacak. Tabi biz turizmin Türkiye için önemini biliyoruz. Bu önemi bildiğimiz için turizme ciddi destekler verdik, önünü açtık. Geçtiğimiz 11 yılda sektörün üç kat büyümesini sağlayarak verdiğimiz önemi gösterdik. 2023 hedeflerimiz arasında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri var. Sıkı bir işbirliği içinde bu hedefe ulaşacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” dedi.
İktidara gelirken muhalefetin kendilerinin iktidar olmaları durumunda turizmin çökeceğini söylediğini hatırlatan Başkanan Erdoğan şunları söyledi: "Hiç unutmuyorum. Daha Başbakanlığı ilk aldığım anlardı. Antalya Havalimanı’ndan Belek’e köylerden gidiyorduk. Lüks otellere bu köylerden giderseniz turist gelir mi? Ben otel sahipleriyle toplantı yaptım. 'Burada imece usulü yapacağız. Biz de katkıda bulunacağız. Siz de destek verin' dedim. Havalimanı da yeterli değildi. Oraya giren turistler adeta hamama girmiş gibi oluyordu. Biz sözümüzde durduk önce Belek yolunu ardından ikinci terminal binası ve pistini yaptık. Ayrıca Kemer istikametindeki yolu da bölünmüş hale getirdik. Biz buyuz ya. Geliyorum Aydın’a. Aydın, daha Başbakan değildim, Genel Başkan’dım. Söz verdim sizlere. Aydın-Denizli arası yol felaketti. '125 kilometrelik yolu süratle yapacağız' dedik ve tarihinde bitirdik. Bitmedi Aydın dedi ki; çevre yolu. Biz onu da yaptık. Aynı şekilde eğitim sağlık kurumlarında da adımlar attık. Kuşadası limanı, sinek avlıyordu. 'Özelleştirmeyle burayı vereceğiz' dediğimizde söylenmedik laf kalmadı. Şu an adeta havalimanı terminal binası gibi. Tıklım tıklım doluyor mu? Bu adımları atan bizim iktidarımız. Şu anda 8 yılda da bitmiş olsada Efes Kongre Merkezi konumu ve işlevleriyle tarihle bugünü birleştiren önemli bir eser oldu. Geçmişte dünyanın en önemli bilim sanat merkezlerinden biri olan bu bölgemiz, kongre merkeziyle binlerce yıl sonra aynı misyona talip olma noktasına geldi. İzmir, çekim merkezi olmaktan çıkacak, Kuşadası çekim merkezi olacak. İzmir bu adımı atmak zorundadır. Artık Türkiye kongreler merkezi olmuştur. İstanbul’da iki tane var ama ihtiyaca cevap vermiyor. Yenilerinin arayışı içerisindeyiz. Oteller de İstanbul’da ihtiyaca cevap vermiyor. Fiyatlar İstanbul’da uçtu. 85 dolarla uçtu fiyatlar. Benim komşum oteller var, 7 binden filan bahsediliyor. 'Çok değil mi?' dedim, 'Gidiyor' dediler. 'Lüks hizmet veriyoruz' dediler. Nereyi dediğimi anladınız. Tabi ki muhalefet iltifata tabidir. Efes’in de cazibesi kongre merkeziyle artacak." ZİHİNLERDEKİ SINIRLAR GARABETTİR
Başbakan Erdoğan, "Türkiye’nin AB üyeliği konusunda samimi bir gayreti var. Türkiye’nin gayreti tek taraflı değil. Her konuda olduğu gibi dostlarımızla, kazanmak yükselmek istiyoruz. AB üyeliğimizin her iki tarafa da sağlayacağı çok önemli faydalar var. AB ülkelerinde yaşayan insanlarımızla zaten AB içinde aktif olarak yer alıyoruz. Türkiye’nin tam üyeliği yarım kalan sürece tamamlayacak. Bugün Avrupa kültürü medeniyeti tarihine baktığınızda köklerinin bizim topraklarında olduğunu görürsünüz. Nice tarihi hadisenin bu topraklarda olduğunu görürsünüz. Birçok önemli isim Heredot gibi bizim şu topraklarımızda yaşamış ve iz bırakmıştır. Türkiye ile Avrupa’nın tarihi iç içe geçmiştir. Avrupa’nın sınırları dışında burayı tutmak tarihe terstir. Fiziki sınırları da kaldırıyoruz artık. Marmaray’la kıtaları birleştirdik. Üçüncü köprüyle fiziki sınırları bir kez daha ortadan kaldıracağız. Tarihimiz bu kadar iç içe geçmişken, fiziken sınırlar ortadan kalkarken zihinlerde sınırların devam etmesi açıkçası bir garabettir. Japon Başbakanı, dün dediki bundan sonra şunu da yaparız. Yani Tokyo Pekin İstanbul Londra arasını birbirine bağlarız dedi. Demek ki oluyor. Yol kesmek tehlikeli bir şeydir. Yol açacağız. Fiziki yolları açacağız. 11 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Biz sorunlarımızı çözdükçe hedeflerimize adım atmaya devam ettikçe Avrupa’daki ayrımcı bu zihniyeti de engelleyeceğimize inanıyorum. Turizm için bu fiziki mekanların çok önemli olduğuna inanıyorum. Biz hakikaten otelcilik hizmetlerinde batıyı aratmıyoruz. Turizm, en iddialı olduğumuz alanların başında geliyor. Turizm gelirimiz 19 milyar dolara yükseldi. Bu rakamlarla Türkiye turizm gelirini arttıran üçüncü ülke konumunda" diye konuştu. Konuşmanın ardından Başbakan Erdoğan, beraberindekilerle kurdela keserek kongre merkezinin açılışını yaptı. TURSAB Başkanı Ulusoy, Başbakan Erdoğan’a fermanname takdim etti. Başbakan Erdoğan, açılışın ardından kongre merkezini gezip inceledi.
140 MİLYON LİRA MAL OLDU
TÜRSAB, Özel İdare ve özel girişimcilerin de ortak olduğu Efes Kongre Merkezi, 42 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 1 milyon metrekarelik alana kuruldu ve 33 farklı salondan oluşuyor. Aynı anda 12 bin kişiyi konuk eden kongre merkezinin, kapasitesi itibariyle Avrupa’da ilk 10 içerisinde bulunduğu bildirildi.

Turaç TOP-Latif SANSÜR/ KUŞADASI,(Aydın),()