ABD'de temaslarını sürdüren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ortadoğu'da Kürt sorununu çözmek için sınır değişikliği öngörmeyen bir model yaratmaya hazır olduklarını söyledi. Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın PKK'yı dağdan indirerek silahlı mücadeleye son vermeye hazır olduğu mesajı verdiğini de söyledi.
Amerika'nın Sesi Radyosu'nın internet sitesinde yeralan habere göre, BDP Washington Temsilciliği'nin Ulusal Basın Merkezi'nde düzenlediği Kürt konferansında konuşan BDP Genel Bakanı Selahattin Demirtaş, Ortadoğu halkları arasında Kürtlerin özgün bir durumu olduğunu ve tarihlerinde ilk kez Ortadoğu’da bir statü inşa ettiklerini söyledi. Bu nedenle ortaya doğru bir model çıkarsa, Kürtlerin Ortadoğu barışının önünü açacak bir model oluşturacağını söyleyen Demirtaş, barış sürecinde hükümetin tavrını da eleştirdi. Demirtaş, "Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin bu tür bir reforma ve diyaloğa hazır olmadıklarını üzülerek görüyoruz. Hükümet Kürtlerle görüşmeyi bile lütuf sayıyor. Suriye’deki Kürtlere de aynı tutum sergileniyor. Niye konuştuğumuzu bir türlü anlayamıyor AKP hükümeti. Oysa bizim savunduğumuz çözüm modelleri de Türkiye için de bir şanstır. Türkiye demokrasisini güçlendirecektir" dedi.
UMUTSUZ BİR AŞAMADA DEĞİLİZ
Demirtaş, batı dünyasının Ortadoğu barış görüşmelerinde ilerleme kaydetmek istiyorsa artık Kürtlerin ortaya koyduğu çözüm önerilerini ciddiye alan bir politika izlemesi gerektiğini savundu. Demirtaş, "Sınırları değiştirmeden çözümü sağlayabiliriz, BDP olarak bu konuda önemli bir rol oynayabileceğimizi düşünüyoruz. Amerika’nın da Kürtlerin kültürel dil ve statü, kendini yönetme hakını gözeten bir politika izlemesi, Ortadoğu’da çözüm ve barış sürecine katkı sağlayacaktır. Umutsuz ve karamsar bir aşamada değiliz, ancak Başbakanın müzakere sürecine yönelik eleştirileri ve önerileri ciddiye alması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
SİLAHA SARILIN DİYEN BİR KESİM VAR
Demirtaş, barış sürecinde yaşanan aksalıklar sırasında iki farklı kesimin olduğunu söyleyerek, "Müzakere sürecine karşı olan ve 'silahlara sarılmalısınız' diyen bir kesim var bu bir gerçek. Onların tuzaklarına ve oyunlarına karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ama, bir de 'müzakere böyle yapılmaz' diye eleştiren kesimler var. Onlar da bu sürece inandıkları içindir. Öcalan PKK’yı dağdan indirerek silahlı mücadeleye son vermeye hazır olduğu mesajı verdi" dedi.
DEMİRTAŞ, ABD'Lİ YETKİLİLERE NE SÖYLEYECEK?
Konferans öncesinde Amerika’nın Sesi Radyosunun sorularını yanıtlayan Demirtaş, temasları sırasında ABD'li yetlikilere aktaracağı mesajları şöyle açıkladı:
"Ortadoğu’da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Kürt sorunu da Türkiye İran Irak ve Suriye üzerindeki bütün ülkeleri ilgilendiren ve bu vesileyle de bütün Ortadoğu’yu ilgilendiren bölgesel bir mesele olduğu için bu sorunun ve bununla bağlantılı Ortadoğu’daki diğer sorunların nasıl çözülebileceğine dair partimizin politikasını, yaklaşımlarını birinci ağızdan buradaki kesimlerle ve bu sorunla ilgilenen duyarlılık gösteren çevrelerle bire bir paylaşmak amacımız. Bugüne kadar sorunun çözümüne dair yaklaşımımız neyse burda da aynı şekilde bir yaklaşımız olacak."
BDP heyetinin bir hafta sürecek gezileri kapsamında Amerika Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland başkanlığındaki bir heyetle bir toplantı yapması planlanıyor. Heyet ayrıca çeşitli düşünce kuruluşları ve kongre temsilcileriyle de görüşecek. FA(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)