BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde İmralı Adası'na sivil heyetlerin ziyaretiyle ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Demirtaş, "Şu anda siyasi ortam, hem de sosyo- psikolojik ortam son derece uygundur. Önümüzdeki günlerde, haftalarda bu tür bir gelişmenin olabileceğini düşünüyorum. Başbakan, Diyarbakır gezisi sonrası böylesi bir adım atarsa, bence çözüm sürecinde sağlıklı bir işleyişe doğru gidişin başlangıcı olabilir" dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da iki gün önce yaşamını yitiren avukat İhsan Biçiçi'nin taziyesine ilçe belediye başkanları ile katıldı. Taziye çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, bugün bazı gazetelerde İstanbul Belediyle Başkanlığı için gündeme gelen HDP- CHP ittifakı ile ilgili konuştu. Demirtaş, HDP'nin seçime gireceği yerlerde, HDP yönetimi seçim çalışmalarında, ittifaklarda, görüşmelerde yetkili olduğunu, dolayısıyla BDP olarak bu konuda söz söylemelerinin işleyişlerine ve aralarındaki ilişkiye de aykırı olacağını belirtirek, şöyle konuştu:
CHP İLE SEÇİM İTTİFAKI GÖRÜŞMESİ YOK
"Fakat, BDP'nin tabii ki bir yaklaşımı var. Biz özellikle Türkiye'nin bazı metropol kentlerinde HDP, iyi bir örgütlenme, iyi bir çalışma ile büyük bir oy potansiyelini ortaya çıkarabilir. Çünkü güçlü bir destek, büyük bir heyecan var. Büyük bir başarı elde edebilir. Fakat, bu başarının kazanıma dönüşebilmesi için bazı illerde, bazı ilçelerde ilkeli ittifaklara açık olması gerektiğini biz düşünüyoruz. Ama, şu saate kadar HDP ile CHP veya başka parti arasında resmi ya da gayri resmi bir ittifak görüşmesi olduğunu söyleyemeyiz. Tartışmalar oluyor, biz de izliyoruz, bazı görüşler kamuoyuna yansıyor. Biz de basından izliyoruz. HDP zaten eşbaşkanları aracılığı ile ilkeli, açık, şeffaf ittifak işbirliğini yerelde aday bazında işbirliğine kapalı olmadıklarını belirttiler. Dolayısıyla bu tür görüşmeler olabilir, ihtimal dahilindedir. Fakat dediğim gibi bu böyle gizli kapaklı, kapalı kapılar ardında yapılacak işler değil. Olacaksa ilkeleri düzeyinde yapılır, halk ve kamuoyunun karşısına çıkılarak hangi temelde nereler için ittifak yapıldığı halk ile paylaşılır. Öyle bir gelişme olursa halkımızın bundan haberi olacaktır."
'ORTAM İMRALI ZİYARETLERİNE UYGUNDUR'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün katıldığı bir televizyon kanalında dile getirdiği İmralı'ya sivil heyetlerin gidebileceği ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Demirtaş şunları söyledi:
"Uzak bir geleceğe kalmadan bence yakın bir zamanda gerçekleşebilir. Şu anda siyasi ortam, hem de sosyo- psikolojik ortam son derece uygundur. Önümüzdeki günlerde, haftalarda bu tür bir gelişmenin olabileceğini düşünüyorum. Olması da gerektiğine inanıyorum. Bu gerçekten sürece katkı sunar. Yani bir sivil heyet, akil insanlar olabilir, sivil toplum örgütlerinden karma bir heyet olabilir, sonrasında gazetecilerden oluşan bir heyet olabilir. İmralı'ya gidip doğrudan sayın Öcalan ile bir görüşme yapar ve kendisinin mesajını doğrudan kamuoyuyla paylaşırlarsa, şu anda tıkanma ile yüz yüze olan sürecin bir anda önünün açılması ihtimali doğacaktır. Sayın Başbakan da meseleye buradan bakıyorsa doğru bir bakış açısı olduğunu söyleyebilirim. Kendisi de Diyarbakır gezisi sonrası böylesi bir adım atarsa, bence çözüm sürecinde sağlıklı bir işleyişe doğru gidişin başlangıcı olabilir."
'İKİSİ DE PARALI EĞİTİMİ DAYATIYOR'
Demirtaş, dershanelerin kapatılması tartışması ile ilgili bir soru üzerine, eğitimin özel okullarda veya dershanelerde para ile yüksek ücretlerle veya düşük ücretlerle vatandaşlara satılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Eğitimin ticarileştirilmesini, özelleştirilmesini doğru bulmadıklarını, vatandaşlardan vergi alındığını, bunun da ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti sunmak için alındığını söyleyen Demirtaş şöyle dedi:
"Fakat hem vergi toplayıp, karşılığında da 'özel okullarda paralı eğitim, işte paran kadar eğitim' anlayışını topluma dayatırsanız buradan sosyal devlet ilkesi kesinlikle zarar görecektir. Türkiye'de zaten doğru dürüst işlemiyor sosyal devlet ilkesi. Şimdi cemaat-AKP tartışmasından bizden taraf olmamız isteniyor. Ya AKP'den ya cemaatten yana. Oysa ikisi de paralı eğitimi dayatıyor. Dershane de para ile bilgi satmaktır, özel okul da para ile bilgi satmaktır. Biz ikisine de karşıyız. Devlet okullarında, hatta belediyelere bağlı okullar açılabilmeli ve bu okullarda ana dilinde parasız bilimsel eğitim yapılmalı. Bunun dışındaki hiçbir yöntem kesinlikle doğru bir tarz olmaz. Geri kalan iş, bildiğimiz klasik neo liberal ekonomik sistemin pazar anlayışı, ticaret anlayışının bir ürünüdür."
'BAŞBAKAN'IN KARŞILANMASI KONUSU
Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinde bazı millitvekilleri tarafından karşılanması konusunda ise şunları kaydetti:
"Başbakanı karşılayan milletvekilerimiz ile ilgili partimizde bir tartışma yoktur. Buradaki programlara katılım konusunda partimizin kurumsal olarak bir kararı yok. Ama milletvekilerimizin kendi kişisel inisiyatifi söz konusu. Deneyimli arkadaşlarımızdır. Uzun yıllardır siyaset yapan Milletvekili arkadaşlarımızdır. Neyin ne olduğunu kendileri mutlaka hesaplamışlardır. Ama biz bütün arkadaşlarımızın parti disiplini çerçevesinde kendisine oy veren halkın, kendisini seçen partinin beklentileri doğrultusunda politika yapmalarını tabii ki arzularız. Fakat bu yine bizim açımızdan bir kırılma bir gerilim tartışma meselesi değildir. Kendi içimizde tartışacağımızdan ve en doğrusunu bulacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın."