'GÜLTAN HANIM DİYARBAKIR'A İYİ BİR BELEDİYE BAŞKANI OLACAK'
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi Belediyesi'nin KCK tutuklularının serbest bırakılması için her hafta düzenlediği 'Kara Perşembe' eyleminin 182'inci haftasına katıldı. Demirtaş gazetecilerin, Gültan Kışanak'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı:
"Gültan Hanımın başvurusu henüz gerçekleşmedi. Şu anda halk arasındaki tartışmayı biz de izliyoruz. Şahsen ben de arzuluyorum tabi ki, Gültan hanımın Diyarbakır'a çok iyi bir belediye başkanı olacağına inanıyorum. Tabii ki eşbaşkanlık sistemi olarak. Fırat Anlı'nın da adı geçiyor. Bu hafta sonu Diyarbakır'da ön seçim olacak. Ön seçim bittikten sonra adayımızı halkımızla paylaşacağız. 20 gün içinde bölgedeki belediye başkan adaylarının büyük bir kısmı netlecektir."
Üzerinde KCK'dan tutuklanan belediye başkanlarının fotoğrafı ile Kürtçe 'Dilimiz onurumuzdur' yazısı bulunan pankartın önündeki eyleme belediye personeli ile birlikte katılan Demirtaş, 2009 yılında başlayan ve siyasi soykırım olarak nitelediği KCK operasyonlarıyla 10 binin üzerinde tutuklu bulunduğunu söyledi. Operasyonların durmadığını kaydeden Demirtaş, son iki ayda 172 kişinin daha gözaltına alındığını ve bir kısmının tutuklandığını açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinde yaptığı "Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak" sözünü de eleştiren Demirtaş, "Bu mesaj verilirken bile maalesef gözaltı ve cezaevlerinde sürgün operasyonları devam ediyordu" dedi.
DAĞLARIN VE CEZAEVLERİN BOŞALMASI İÇİN YASA LAZIM
Dağların ve cezaevlerinin boşalmasını kendilerininde arzuladığını ve desteklediğini kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:
"Fakat bunun bir çağrıyla olmayacağını herhalde sayın Başbakan bizden daha iyi biliyor. Hükümet olarak bizden daha iyi biliyorlar. Bunun yasal altyapısının oluşturulması, Kürt sorunun çözümü konusunda adımların atılması, dağların ve cezaevlerinin boşalması için büyük bir fırsat ve zemin yaratacaktır. Bırakalım tutukluların tahliyesini, ölümcül derecede hasta olan, ağır kanser hastası olan tutukluların bile tahliyesi konusunda maalesef ki ilerleme kat edilemiyor. Adalet Bakanı'yla defalarca görüşülmesine rağmen hasta tutuklular konusunda bile mesafe kat edilemedi. Sayın Başbakan topu Cumhurbaşkanı'na atıyor ama asıl bu konudaki yetki iktidarın kendisindedir. Adli Tıp Kurumu, Adalet Bakanlığı'na bağlıdır. Tahliyeleri bir an önce sağlamak birinci derecede Başbakan'ın ve Adalet Bakanı'nın sorumluluğundadır."
CEZA ALSALAR DAHİ BU KADAR HAPİS YATMAYACAKLAR
Onlarca belediye başkanın 4 yılı aşkın süredir yargılanmaları sonuçlanmamasına rağmen kendilerinin bir fiil cezalarını tamamladığını kaydeden Demirtaş, "Bu arkadaşlarımız yargılandıkları maddelerden ceza alsalar yatacakları hapis 4 yıl 6 aydır. Yani infazlarını tamamlamış bitirmiş durumdadırlar. Ceza alsalar dahi bu kadar hapis yatmayacak olan arkadaşlar halen tutuklu olarak yargılanıyorlar" dedi.
Demirtaş, daha sonra belediye personeli ile 5 dakikalık oturma eylemine katıldı.
Ramazan YAVUZ / DİYARBAKIR, ()