BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MİT yasa teklifi için 'Başbakan ve iktidarını kuvvetlendirme yasası' nitelemesi yaptı. Demirtaş, "Biz de tabi ki BDP olarak bu tasarıya karşıyız. Kesinlikle bu Başbakan'ın gücünü artırma yasasıdır. Başbakan'ın iktidarını kuvvetlendirme yasasıdır" dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da yıllardır tıraş olduğu berberinin yeni işyerinin açılışına katıldı ve burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis'e getirilen MİT yasa teklifini değerlendiren Demirtaş, bunun çözüm sürecinin altyapısını oluşturmaktan uzak olduğunu ileri sürdü. Demirtaş,şunları söyledi:
"Daha çok bu görüşme trafiği içerisinde bulunan MİT Müsteşarı ve MİT mensuplarını korumaya alan, onların güvenliğini ve güvencesini sağlayan bir tasarıdır. Bizim görüşmelerin veya yasal altyapı dayanağından kast ettiğimiz bu değil tabi ki. Bu şekilde yansıtılmaya çalışılsa da doğru değil. Kesinlikle çözüm sürecinin yasal mevzuatı bu şekilde hazırlanmaz. Yasanın geri kalan maddelerinde de hem demokratik ilkelere, hem kişi güvenliğine, hem kişilerin özel yaşamına dair ihlalleri artırmaya dönük çok ciddi düzenlemeler var. Bu haliyle Türkiye'de bir demokratikleşme ya da MİT'in gücünü artırma şeklinde sunulmasını doğru bulmuyoruz."
Demirtaş, Türkiye'de şu anda hükümet ve devlet güçlendikçe vatandaşın tedirgin olduğunu, dünyanın hiç bir ülkesinde kendi hükümeti ve devleti güçlendikçe tedirgin olan vatandaş olmadığını söyledi. Demirtaş, "Çünkü devlet geleneğinde ve 12 yıldır AKP döneminde devlet güçlendikçe vatandaşın emdiği sütü burnundan getiriyor. Vatandaşın anasını ağlatıyor. Şimdi buradan baktığınızda MİT yasası bir kez daha MİT ve Başbakanı dolayısıyla devleti ve hükümeti güçlendiriyor" dedi.
"BDP OLARAK KARŞIYIZ"
Özel yetkili mahkemeler kaldırıldığını ama yargının Başbakana ve Adalet Bakanlığı'na bağlandığını öne süren Demirtaş, şöyle konuştu:
"HSYK tasarısına bakıyorsunuz hükümet güçleniyor, Başbakan'a bağlı hale geliyor. Bütün bunların hepsi devleti ve hükümeti güçlendirirken vatandaşı zayıflatıyor. Vatandaş o yüzden korkuyor, tedirgin oluyor haklı olarak. Şu anda Türkiye'den korkan bir ülke ve devlet var mı? Hayır. Türkiye'den dünyada korkan bir ülke var mıdır? Türkiye'nin gücünden çekinen bir ülke var mıdır? Hayır. Ama, Türkiye'nin yurttaşları tamamen devletten ve hükümetten korkuyor. MİT'i güçlendirmek, kuvvetlendirmek operasyon gücünü artırmaktan çok kişilerin dinlenmesi, izlenmesi, kayıt altına alınması, kendi vatandaşlarına karşı operasyon yapma kabiliyetini artırması, hükümetin muhaliflerini tasfiye etmesi konusunda MİT'in kullanılması konusunda bir hamledir bu. O nedenle herkes tedirgin haklı olarak. Biz de tabi ki BDP olarak bu tasarıya karşıyız. Tasarıyı doğru bulmuyoruz, kişilerin tedirgin olduğu, yurttaşların bu kadar kaygı duyduğu bir ortamda bu tasarının parlamento gündemine taşınması yanlış olmuştur."
Demirtaş, BDP'nin 30 Mart seçimlerinden sonra demokratik özerkliği inşa ve ilan etmeleriyle ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine, "Biz uzun süredir demokratik özerkliği inşa ediyoruz. Bu 30 Mart seçimlerinden sonra da hızlanarak devam edecektir. Birileri biz ne yaparsak yapalım bize düşmanca bir yaklaşım göstermeye devam edecektir. 30 Mart'tan sonra 'öğlen yemek yiyeceğim' desem aynı çevreler yine kıyameti koparacak. Oysa demokratik özerklik yani yerinden yönetimin güçlenmesi, halkın yerelden yönetime katılması, kendi diliyle kültürüyle eğitimini yapabilmesi, hizmetini alabilmesi, Türkiye'de hiç kimsenin zararına değildir. Biz bölünmeden ve parçalanmadan yana değiliz. Ama, asimilasyona, inkara, kültürlerin yok olmasına da boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.
"SADECE KÜRTLER KAZANIYOR DEMEK YANLIŞ OLUR"
17 Aralık'ta başlayan Hükümet-Cemaat tartışmasında kazananın Kürtler olduğu şeklindeki değerlendirmelerin sorulması üzerine Demirtaş, "Rantçılar, hırsızlar, rüşvetçiler, paralel yapılar, derin devletler, milletin anasını ağlatanlar sürekli kaybedecekler. Türkiye bütün pisliklerinden arınacak, temizlenecek. Sadece Kürtler kazanıyor demek yanlış olur, Türkiye'deki bütün ezilenler, bugüne kadar yok sayılanlar, devletin kabul etmediği herkes kazanıyor, kazanmaya devam edecek" dedi.
"TÜRKİYE'NİN EN TRAŞINI BAŞBAKAN YAPIYOR"
Selahattin Demirtaş, 15 yıldır tıraş olduğunu söylediği berberinin yeni işyerinin hayırlı olmasını dilerken, "Fakat, şöyle bir şey var. Türkiye'nin en iyi berberi sayın Başbakanıdır. En iyi tıraşı o yapıyor. Ondan daha iyi tıraş yapana rastlamadık bugüne kadar. Özellikle Kabataş görüntüleri sonrası yaptığı tıraş kayda değerdir. Tabi ki berberimizin tıraşı da fena değildir" diye konuştu.