BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Belediyesi önüne çadır açan annelere seslenirken, "Evlatlarınız dağdan insin, tek bir evladımız ölmesin diye uğraşıyoruz" dedi.
Güroymak'ta 30 Mart'ta BDP'li Mehmet Emin Özkan 44 sandıkta 4 bin 522 oy alarak, AK Parti adayı Hüseyin Mutlu'yu 32 oy farkla geçip seçimi kazandı. AK Parti seçim sonucuna itiraz ederek sandıkların yeniden sayılmasını istedi. 4 kez sayılmasına rağmen seçim sonucu değişmedi. İl Seçim Kurulu AK Parti'nin bir sandıkta mühürsüz zarfta oy kullanıldığı yönündeki itirazını kabul ederek seçimleri iptal etti ve 1 Haziran'da yeniden seçim yapılmasını karlaştırdı.
BDP Eş Başkanı Demirtaş, 1 Haziran pazar günü yeniden seçim yapılacak Güroymak İlçesi'ne gelerek yaklaşık 5 bin kişiye hitap etti. Seçim otobüsü üzerinden konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına, Güroymak'tan 'Norşin' diye söz ederken, "Bizim meselemiz seçim, belediye koltuğu kazanmak değil. Anaların duasını kazanmak, bizim için daha önemlidir. Çok şükür bu tablo seçimden daha kıymetli hale gelmiştir. Norşin’de de bu tabloyu görmek birkez daha kazanılmış Norşin demektir" dedi. Demirtaş, Güroymak'ta seçimin iptal edilmesine üzülmediklerini ifade ederken şöyle konuştu:
"Tam aksine bir kez daha sizlerle birlikte olacağız diye sevindik. Buraya gelmek Norşin’in bu yiğit insanlarının arasında olmak mutluluktur. Keşke 3 ayda bir seçim olsa da sizlerle bir araya gelsek. Yenilmeye doymuyorlarsa 3 ayda bir seçim yapalım. Boylarının ölçüsünü alalım. Norşin, tarihinde zulme zalime asla teslim olmadı. Onurlu insanların olduğu yerlerde zafer kimsenin olmadı. Norşin halkı hırsızlara asla fırsat vermeyecek. AKP hizmet için belediyeyi isteseydi, Başbakanın söyledikleri ile yaptıkları birbirini tutsaydı, bu bölgede AKP’li belediyeler başımızın tacı olurdu. Nerede AKP belediyesi varsa, orada hırsızlık, rant var."
"ALLAH İSTESE TEK MİLLET, TEK DİL YAPARDI"
Başbakan Erdoğan'ın bölgedeki insanları dil ve kimliğini inkar ettiğini ileri sürerken, "Allah eğer istese bizi tek millet, tek dil yapardı. Sen Allah’tan büyük değilsin. Biz tek dil, tek millet olmayacağız. Kenan Evren zulüm yaptı. Boyun eğenlerden olmadık. Senin dayattığını zindanlarda 12 Eylül’de darbeciler yaptı. Tek dil faşizmle olur. Hitler Almanyası'nda da aynısı söyleniyordu. Kaç dil, kaç millet olduğunu sandıkta göreceğiz" dedi.
Demirtaş, tek millet anlayışını kabul etmeyeceklerini, kendi dilleri ile yaşayacaklarını ifade ederken, 100'den fazla belediye ile bölgenin iktidarı olduklarını söyledi. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Adım adım demokratik özerkliği inşa edeceğiz. Ankara’dan, Trabzon’dan burayı izleyen herkes buradaki şeffaflığı imrenerek izleyecek. Bu modeli izlemek için buraya turlar düzenleyecekler" dedi.
BDP’nin 77, AK Parti’nin 6, CHP’nin 7, DSP’nin de 1 kadın belediye başkanı bulunduğunu, ilçedeki kadınların AK Parti'ye büyük bir tokat atacağını ileri sürerken, şöyle konuştu:
"Ağrı’da meydanlara çadır kurun çocuklarınızı dağdan indirin diyen bir Başbakan vardı. 1 dakikası, diğerine uymuyor. Oradaki anaların yerinde olsaydım sorardım: Eğer ben çocuğumu indireceksem, o koltukta senin ne işin var. Bostan korkuluğu musun? Oradaki belediyemizin bahçesinde oturan annelerin duyguları siyaset malzemesi yapılıyor. Ben dün o anneleri ziyaret ederek, ellerinden öptüm. Oradaki anneler, ‘B planı ve C planı istemiyoruz’ dedi. Oradaki her bir ana bizim anamızdır. Sizin evlatlarınız dağdan insin diye uğraşıyoruz. Tek bir evladımız ölmesin diye uğraşıyoruz. Bizim bütün çabamız bunun üzerine kuruludur. Her bir ana bu kirli siyasete alet olmayacağını söyledi. Biz çocuklarımızı dağa çıksın diye değil, insin diye uğraşıyoruz. Bu çocukların dağa çıkmalarında en önemli sebep Başbakanın halkı tahrik eden yaklaşımlarıdır. Zannedersin ki, Başbakan bütün çocukları deli gibi seviyor. Onun dünyada sevdiği kendisinin 4 çocugu var. Biri paraları toplar, biri yatırımları yapar, biri çalar çırpar, diğeri hani bana hani bana der. Senin çocuk sevgin olsa, Berkin Elvan’ın anasının yuhalatmazdın."
Demirtaş, Diyarbakır’da genç bir kadınnın kendisi ve arkadaşları için "Onlar çocuklarını Amerika’da okutuyor, bizim çocuklarımızı dağa gönderiyorlar" dediği için özür dilediğini de belirterek "Hiçbir BDP’linin çocuğu Amerika’da okumuyor. Çocuğunu Amerika’da okutan siyasetçi onursuzdur.
BDP Eşgenel Başkanı ile birlikte Milletvekilleri Dilek Hatipoğlu, Hüsamettin Zenderlioğlu, Altan Tan, Mülkiye Birkade, Pervin Buldan ve Diyarbakır eski Belediye Başkanı Osman Baydemir’de Güroymak’a geldi.

ÖÇ(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)