BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bundan sonra asıl inşa edilecek olanın demokratik özeklik olduğunu savunarak BDP'li belediyelerin bunu hayata geçireceklekini söyledi. Demirtaş, "Belediyelerimiz artık bunun fiilen hayata geçirilmesi aşamasına geçmiştir. Burada kendi anadillerimizle, Kürtçe'nin, Arapça'nın lehçeleriyle, Ermenice, Süryanice ile bu toplum artık kendi diliyle hizmet almanın aşamasına geldi. Biz bunları devletten beklemeyeceğiz. Ders kitaplarımızı kendimiz basacağız" dedi.
Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi'nin kültür merkezi, katlı otopark, köprünün de aralarında bulunduğu toplu temel atma törenine katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hiçbir BDP'li belediye hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiasında bulunulamayacağını belirtti. Demirtaş şöyle konuştu:
"Burada asıl inşa edilecek şey kültür merkezleri değil, asıl inşa edilecek şey demokratik özerkliktir. Halkın kendini yönetebilme anlayışı, mekanizması, sistemidir. Belediyelerimiz artık bunun fiilen hayata geçirilmesi aşamasına geçmiştir. Burada kendi anadillerimizle, Kürtçe'nin, Arapça'nın lehçeleriyle, Ermenice, Süryanice ile bu toplum artık kendi diliyle hizmet almanın aşamasına geldi. Biz bunları devletten beklemeyeceğiz. Ders kitaplarımızı kendimiz basacağız. Her dilde matematik kitabımız da olacak, coğrafya kitabımız da. Çocuklarımıza bizler kendi imkanlarımızla eğitim vereceğiz. Biz devleti beklemek zorunda değiliz. AKP'nin bu konuda insafını, vicdanını beklemek zorunda değiliz. Yapacağımız iş anayasaya, yasalara aykırı bir iş de değildir. Son derece meşru, haklı temellere dayanan, bir halkın kendini yönetme kendi diliyle, kültürüne yaşama hakkına sahip çıkma meselesidir. İşte BDP'li belediyeler bütün bu hizmetleri her yerde hayata geçirecektir."
ÖCALAN POSTERİNİN SÖKÜLMESİNE TEPKİ
Demirtaş, Diyarbakır'da dün partileri tarafından asılan ve mahkeme kararıyla kaldırılan Abdullah Öcalan posterlerine de değinerek, BDP olarak çözüm sürecini ciddiyetle yürüttüklerini anlattı. Demirtaş, Öcalan'ın bu süreçte üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini savunarak şöyle dedi:
"Ama bizim bu kadar barış sevdalısı, barış yanlısı tutumumuza rağmen, birileri çıkıp bu barış sürecini bahane edip, barış şemsiyesi altında partimizin değerlerine saldırtmasına göz yumacağımız sanılıyorsa onlar da yanılırlar. Bugün Diyarbakır'da başkan Apo'nun bilbordlarda asılı fotoğraflarını büyük bir hevesle, hukuk dışı bir kararla oradan söküp alan zihniyet, sanmasın ki başkan Apo'yu Kürt halkının ya da Amed'lilerinin yüreğinden ve beyninden söküp alabildiler. Bu hukuksuz kararı tanımadığımızı, bu hukuksuz yaklaşımı kabul etmeyeceğimizi de bilsinler. Bir halkın önder olarak gördüğü şahsiyetin bilbordlardaki resimlerini bu şekilde pervasızca söküp alanlar bilsinler ki, kendisinin çağrısı sayesinde bir yıldır bu topraklarda kan dökülmüyor. İnsan ölmüyor, kendisin bu konudaki sağduyusu sayesinde bugün artık buralarda silah sesleri duyulmuyor. Çok şükür ki artık savaş en azından bu dağlarda, şehirlerde yaşanmıyor. Bu onun yaptığı çağrı sayesindedir. Eğer barışa saygınız varsa, barışın mimarına da saygınızın olması lazım başka türlü mesafe kat edilmez."
'11 YILDIR CEMAATLE BİRLİKTE HAREKET ETTİLER'
Paralel devlet iddialarına yönelik soruşturma başlatılması gerektiğini kaydeden Selahattin Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Paralel devlet dediğiniz içinde cemaatinde bulunduğu yapı, AK Parti'yle ortak iş tutan partidir. Paralel yapıyla ilgili bir soruşturma açmadık diyor. 50 gündür paralel devleti her yerde şikayet ediyor. Öbürü diyor 'Pelsilvanya'da çete başıdır, örgüt lideridir' diyor. 'Bunlar emniyet, istihbarat içinde çete kurdular. Bunlar komplolar kurdular, insanları haksız yere tutukladılar' deyip, bütün bunları Başbakan olarak kendisi iddia ve itiraf ediyor. Ama bütün bu ciddi anayasal suçlara karşı tek bir soruşturma açma ihtiyacı dahi duymuyor. Burada bir arkadaşımız şimdi slogan atsa ona acilen soruşturma açıyorsunuz. 'Bir çete var, Türkiye'de derin bir devlet oluşturmuş ve büyük suçlar işlemiş' diyorsunuz, ama bir soruşturma açma ihtimali bile ufukta yok. Bunu nasıl açıklayabilirisiniz? Neden açılmıyor soruşturma? Neden hiçbir savcı paralel yapıyla ilgili soruşturma, elindeki bilgi ve belgeleri davaya dönüştürmüyor. Çünkü o paralel yapı denen organizasyonun içerisinde AKP'nin bütün yöneticileri de var. Bu zamana kadar dershaneler vesilesiyle, cemaat AKP arasındaki ortaklık bitmeden önceki bütün sürelerde, yani geçen 11 yıl içerisinde Fettullah yapısıyla AKP yapısı birlikte hareket ettiler."
BAYDEMİR VEDA ETTİ
BDP'nin Şanlıurfa Belediye Başkan adayı olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de tören sırasında Diyarbakırlı'lara veda etti. Baydemir şunları söyledi:
"İlk defa aileme ve yakın akrabalarıma huzurunuzda teşekkür ediyorum. 10 yıllık zaman dilimi içerisinde tek bir Allah'ın kulundan, akrabalarımdan hiç kimse belediyenin olanaklarından istifade etmek için belediyenin kapısına gelemediler. Hem beni, hem de siyasetimi dara koymadılar. Ülkenin içerisinde bulunduğu tabloya baktığımızda, bunun ne kadar kıymetli bir şey olduğunu bir kez daha idrak ettim. Bu konuda da alnımız aktır, bu siyaset de Türkiye siyasetine model olma özelliklerinden bir tanesidir. Eşime ve çocuklarıma teşekkür ediyorum. Kendilerini 10 yıldır her yoldaşımın yaptığı gibi ihmal ettik. Haklarını da helal etmelerini diliyorum."