Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, () - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un serbest bırakılmasıyla ilgili olarak, "İlker Başbuğ'un tutuklanması siyasiydi, bırakılması da siyasi oldu" dedi.
Özel Yetkili Mahkemeleri ortadan kaldıran ve uzun tutukluluk süresini 10 yıldan 5 yıla indiren yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle gözler KCK davasından tutuklu sanıkların ne zaman bırakılacağına döndü. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ÖYM'lerin kaldırılmasının doğru ancak geç kalınmış bir adım olduğunu belirterek, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmamış olmasının ise ileride bütün ağır ceza mahkemelerinin ÖYM'lere dönüşmesi gibi bir durum ortaya çıkacağını söyledi. Demokratikleşme adımının tamamlanması için TMK'nın da ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiren Demirtaş, şunları söyledi:
"ÖYM'lerin kaldırılması doğru ve geç kalınmış bir adımdır. Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmamış olması ise ileride bütün ağır ceza mahkemelerinin ÖYM'lere dönüşmesi gibi bir durum ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla bu demokratikleşme adımının tamamlanması için TMK'nın da kaldırılması gerekiyor. Yargılamada üst sınır konulması da doğru ve olması gereken bir durumdur. Fakat mahkemelerin hızlı işlemediği Türkiye'de bu durum büyük haksızlıklara yol açacaktır. Hrant Dink cinayeti sanıklarında olduğu gibi. KCK'dan tutuklu olan arkadaşlarımız ise zaten 5 yıl hapisle yargılanıyorlardı. Dolayısıyla hepsi infazını tamamlamış durumdalar. Dolayısıyla bu değişiklik KCK tutuklularının hiç birine yaramayan bir değişikliktir. KCK davasından ceza alsalar bile zaten içerde 5 yıldır tutuklu oldukları için çıkacaklar."
BAŞBUĞ'UN BIRAKILMASI SİYASİ
Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Silivri Cezaevi'nden tahliye olmasını da değerlendiren Demirtaş, "İlker Başbuğ'un tutuklanması siyasiydi, bırakılması da siyasi oldu" dedi.

RY(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)