BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Ak Parti ile Gülen Cemaati'nin parelel yapılandığını ve bundan en çok kendilerinin zarar gördüğünü söyledi. Demirtaş, "10 bine yakın kişi bu paralel devlet yapılanmasıyla tutuklandı. Çok açık, çok aleni görünür bir şekilde her yeri ele geçirmiş durumdalar. Şimdi iktidar kavgası başlamış durumda. Ortada bir demokrasi kavgası, tartışması yok" dedi.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı'nı ziyaret edip, gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demirtaş, Hükümet ile Cemaat arasında gazetelere düşen MGK belgesinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Zannediyorum bu Cemaat'in ilk defa duyduğu bir şey değil. Herhalde bu karalar alınırken de Cemaat'in bundan haberi ve bilgisi vardı. Şimdi tabii çatışma derinleştiği için bu belgeler aradan geçen bunca yıl sonra ilk defa deşifre ediliyor. Bu çatışmanın artık derinleştiğinin bir göstergesi. Artık Cemaat ile AKP çatışmasının derinleştiğinin bir göstergesi. Cemaat 2004 yılında MGK'nın aldığı bu karardan 3 gün önce haberdar olmadı. O kararlar alındığında da cemaat bu kararın alındığını biliyordu. Uygulandı mı, uygulanmadı mı bu başka bir mesele. Ama şu kesin ki, AKP ve cemaat uzun süre işbirliği halinde, ittifak halinde, devlet içerisinde yeni bir devlet kurdular. Biz bunu KCK adında yürütülen siyasi soykırımlarda çok net hissettik, biliyoruz. Ben daha öncede belirttim; paralele devlet arayan AKP ile Cemaat işbirliğine baksın, her yerde bu yönlü paralel devletler, örgütlenmeler kurulmuştur."
"EN FAZLA ZARARINI GÖREN BİZİZ"
Vali, rektör ve kaymakamın Cemaat'in yereldeki gizli çekirdek komitesine danışmadan ciddi karar alamadığını savunan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Merak ediyorum, soruyorum. Kendinde bu gücü görebilen kaç tane vali var ? Özel yetkili mahkemelerin bir çok savcısı, hepsini zan altında, itham altında bırakmak için söylemiyorum. Emniyet müdürlülerinin birçoğu bu cemaatlerin kentlerdeki yarı gizli yapılanmasına danışmadan karar alabiliyor mu? Bu yarı gizli yapılanmalar aylık periyodik toplantılar yapıp, kimin nereye atanacağına, kiminle ilgili ne yapılacağına, kimin profesör, doçent unvanına karar veriyor mu, vermiyor mu? Kimin tutuklanacağına, operasyon yapılacağına karar veriyor mu? Bazılarına emniyet müdürleri, bazılarına savcılar, bazılarına valiler katılıyor mu, katılmıyor mu? AKP'nin ve MİT'in bu toplantılardan haberi varmı yok mu? Bunların mesela araştırılması lazım. Bunların hepsi paralel devlet çalışmasıdır. AKP'nin bilgisi dahilinde yapılmıştır. AKP'ye karşı bir hamle, oluşum şeklinde cereyan etmemiştir. AKP, cemaat işbirliğiyle bunlar yapılmıştır. Bunun en çok zararını gören parti biziz, 10 bine yakın kişi işte bu paralel devlet yapılanmasıyla tutuklandı. Paralel devlet yapılanması bugün öyle artık gizli, saklı karanlık koridorlarda faaliyet yürüten bir yapılanma değil. Çok açık çok aleni görünür bir şekilde her yeri ele geçirmiş durumdalar. Şimdi iktidar kavgası başlamış durumda. Ortada bir demokrasi kavgası, tartışması yok. Ben öyle görüyorum."
"TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ EGEMENLİK YARIŞINI BIRAKSINLAR"
Demirtaş, bir başarı olduğunda Başbakan Erdoğan'ın 'Ben tek başardım' dediğini söyleyerek, şöyle dedi:
"Başarılısızlık söz konusu olduğunda topu birbirlerine atıyorlar. Bu nedenle bu Cemaat ve AKP tartışması meselesi Türkiye'nin gerçekten de demokrasiye kavuşması açısından köklü bir tartışmadır. Demokrasilerde buna yer yoktur. Siyasi partiler varsa siyasi partiler bu tartışmayı yürütür. Onun dışında bir tarafta Cemaat, bir tarafta AKPi veya ikisinden birini tutmak zorunda, taraf olmak zorundaymışız gibi dayatmaları biz asla kabul etmiyoruz. Biz iki anlayışa da karşıyız. AKP'nin de Cemaat'in de bu ülkeye sunduğu demokrasi anlayışı kesinlikle özgürleştirici bir anlayış değildir. Biz iki anlayışa da karşıyız. İkisine de tavsiyemiz şudur; Türkiye toplumu üzerinde egemenlik yarışını artık bıraksınlar, Türkiye toplumu kimsenin özel mülkü, malı değildir. Bu ülke hepimizin ise o halde herkesin bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olacağı bir yönetimi hep birlikte kuralım. Bırakın bu iktidar paylaşma savaşını, bu ülkede yaşayan herkesin bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olacağı sistemi hep birlikte kuralım kavga ancak bu şekilde ortadan kalkar."
"ÇÖZÜM SÜRECİNİN MUHATABI CEMAAT DEĞİL"
Gazetecilerin, Ak Parti ile Cemaat arasında yaşananların çözüm sürecini nasıl etkileyeceği yönendeki soruya Demirtaş, "Umut ediyorum ki siyasi muhatabımız olan hükümet çözüm sürecinde atması gereken adımları atma konusunda cesur davranır. Bu konudaki muhatabımız iktidardır, Cemaat değildir. Çözüm sürecinin muhatabı Cemaat değildir. Cemaat ve diğer cemaatler, diğer kesimler barış sürecine katkı sunarsa bu hepimizi memnun eder. Barış için katkı sunacak herkes elbette ki bu ülke için, toplum için iyi bir şey yapmış olur. Ama bizim siyasi muhatabımız tabiki iktidardır2 DEDİ.
Demirtaş, yerel seçimlerdeki belediye başkan adaşlarını önümüzdeki hafta içinde açıklayacaklarını belirterek, "Bazı yerlerde ön seçimler yapıldı. Ön seçimde çıkan yerlerde biz halkın iradesine saygı duyacağız. Çok önemli bir tartışma söz konusu olmazsa orada belirlenen adaylar bizim adaylarımızdır. Eğilim yoklaması yaptığımız yerlerde de hemen hemen tartışmalar netleşti gibi. Önümüzdeki haftadan itibaren de adaylarımız peyder pey açıklayacağız" dedi.
Kürt sanatçı Şivan Perwer'in Diyarbakır'a gelişi ve son yaptığı açıklamalar konusunda düşünceleri sorulan Demirtaş, "Sanatçılar sanatıyla konuşsa kalıcı olurlar. Siyasetçiler siyaset yapsa başarılı olurlar. Herkes bulunduğu alanda en iyisini yapmaya çalışmalıdır. Biz sanatını halkı için kullanan, sanatının halk için yapan herkese saygı duyduk. Sevgili Şivan Perwer de dahil olmak üzere herkese saygı duyduk. Bizim yaptığımız siyasete karşı da bırakın siyasetçiler laf söylesin. Buraya Ak Parti'nin davetlisi olarak geldi. Yani BDP kitlesinin, Ak Parti davetlisi olarak gelmiş bir kişiyi, bir şahsiyeti büyük bir coşkuyla karşılanmasını beklemek haksızlık olur" dedi.

CA,SS(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)