İsmail AKKAYA/KONYA, () - DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, makamında yapılan Suriye toplantısının ses kayıtlarının internette yayınlanmasıyla ilgili açıklamasında "'Bu bir iktidar meselesi değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin haremine girilmiştir" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kütahya'daki seçim çalışmalarının ardından geldiği Konya'da, TRT yayınına katıldı. Davutoğlu, ulusal güvenliği riske soktuğunu belirttiği ses kayıtlarıyla ilgili şunları söyledi:
''Bir güvenlik zirvesine müdahil olacak şekilde dinleme yapmak, bu bir telefon dinlemesi değil dikkatinizi çekerim. Ortam dinlemesi. Bir çok teknolojik aygıtlarla yapılabilecek bir şey. Bir ortam dinlemesi yapılacak ve bu servis yapılacak. Servis yapıldıktan sonra da bir kampanya yürüteceksiniz. O kampanyaları, kimlerin, nasıl yürüttüğünü iyi biliyoruz. Sanki Türkiye'nin şu veya bu hedefler içinde bir savaşa doğru bir kampanya yürüteceksiniz, bunların vatandaşlıkları bu. İktidarıyla, muhalefetiyle, entelektüeliyle, devlet adamıyla, bürokratıyla, gazetecisiyle, herkesin ortak bir tavır sergilemesi gereken bir durumdur. Bu bir iktidar meselesi değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin haremine girilmiştir. Ama niçin girilmiştir, AK Parti'nin son 13 yıl içinde sağladı o yükselişi için."
KRİZ TOPLANTILARI HER ZAMAN YAPILIYOR
İnternette ses kaydı yayınlanan toplantı gibi kriz toplantılarının sürekli yapıldığına dikkat çeken Davutoğlu, şunları söyledi:
"Bu düzeyde toplantı ilk defa yapılmıyor. Aslında daha önce sık sık rastlanılmayan bir mekanizmayı biz kurduk. Bunu özellikle Libya tahliye krizinde başlayan bir süreçti, daha da kurumsallaşması, benim başkanlığımda sayın Başbakanımıza arz edilmek üzere, gerekirse Milli Güvenlik Kurulu'na arz edilmek üzere olağanüstü durumlarda bir kriz yönetimi kurmak. Libya tahliyesini aynı formatta Dışişleri Bakanlığı, MİT müsteşarlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ve daha sonra gerekli görüldüğünde bütün devlet kurumlarını harekete geçirecek şekilde kriz toplantıları yaptık. Daha sonra Suriye ile ilgili mültecilerle ilgili krizler, uçağımızın düşmemesi konusunda, Ukrayna’daki gelişmeler ile ilgili 2 hafta önce böyle bir toplantı yaptık. Sadece 3-4 ismi geçmeyen kişilerin oluşturduğu bir format değil. Bu oradaki görüşmeler sonrasında bütün ilgili kurumlarla da toplantı yapılıyor. Bu o zamandan beri devam ediyor. Şu an da bir tek toplantıyla ilgili kayıt çıktı. Tahrif edilmiş bir kayıttır. Devletin bu güvenlik mekanizmasının işlemesiyle biz 25 bin vatandaşımızı Libya'dan bir kişinin burnu bile kanamadan tahliye etmeyi başardık. Bu devletin etkinliğini gösteriyor.''
BEDELİNİ HERKES ÖDEYECEK
Davutoğlu, ''Bu kriz yönetimine, bu şekilde müdahil olunması, siber saldırı olması, şu veya bu şekilde açık bir şekilde devlete saldırı yapılmıştır. Bunun bedelini herkes ödeyecek.''dedi.
CASUSLUĞUN ÖTESİNDE
Ses kaydının yayınlanmasının casusluğun ötesinde olduğunu ifade eden Davutoğlu, kriz toplantılarının yapılmasından doğal bir şey olmadığını kaydetti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Casusluk bir ülke adına, başka ülkede faaliyet yapmaktır. Bu ise onunda ötesinde saldırıdır. Saldırı ferdi, tek tek olaylardır. Bu hem casusluk hem saldırıdır. Bizim bu konuda tedbir almamızdan daha doğal bir durum yok. Bir bu işin oluş süreci var. Bunların sorumları bulunacak, araştırılacak bulunacak. Birde bunun yayın süreci, yayınlanması suçtur. Bu küçük bir Milli Güvenlik Kurulu'dur. Milli Güvenlik Kurulu'na bilgi sunar ve Başbakanımıza arz eder. Politika böyle belirlenir. Bu Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı'nın bir araya gelmesi ve devlet adına her türlü ihtimali konuşmasından daha doğal ne olabilir. Başka türlü devlet nasıl işleyecek.''
ASKERLERİMİZİ RİSKE ATMIŞTIR
Davutoğlu, toplantıdaki konuşmaların Süleyman Şah Türbesi’nde askerlerin yaşamını riske attığının ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin caydırıcılığı konusunda şüphe doğurmasına neden olduğunu kaydetti. Davutoğlu, ''Bunun yayınlanması Suriye rejimi başta olmak üzere Türkiye'ye düşmanlık besleyenlere koz vermiştir. O zaman biz bunu düşmanca bir tavır olarak tanımlarız. Hiç bir şekilde özgürlükle, ifade özgürlüğüyle alakası yoktur'' dedi.
EL KAİDE VE SURİYE REJİMİYLE İŞBİRLİĞİ
Toplantıdaki konuşmaları yayınlayanların El Kaide ve Suriye rejimiyle işbirliği içinde olduğunu öne süren Davutoğlu, ''Bu toplantının yayınlanması, terör gruplarına destektir. Bunu yapanlar El Kaide ile işbirliği yapıyorlar. Çünkü oraya dönük olarak yürütülen bir çalışmayı bir askeri planlamayı açığa çıkarmak suretiyle, hem Suriye rejimiyle hem onlarla işbirliği yapıyorlar.''diye konuştu.
KILIÇDAROĞLU'NA SERT ELEŞTİRİ
Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da eleştirerek, ''Siz devletin bu gizli ve teröre karşı müdahale anlamında da gizli olan toplantının konuşmalarını, kullanmayı gözetiyorsunuz. Bugün Kılıçdaroğlu bir konuşmasında açıkça bu var. İstismar ediyorsanız, o saldırıyı yapanların yanında duruyorsunuz demektir'' dedi.

İA(İA/ESM)