DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, düşürülen Suriye uçağıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Suriye uçağı sınırımızı 1 kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller zaten Genelkurmay Başkanlığınca bütün çalışmalar yapıldı" dedi. Davutoğlu, "Bu çerçevede kamuoyumuzun bilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları koruyacak kudrette bir devlettir, sınırlarını ihlal edecek olan ister karadan, ister denizden, ister havadan gerekli müdahaleyi görür" diye konuştu.
Seçim çalışmaları kapsamında memleketi Konya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün, AK Parti'yi konvoyundaki kaza sonucu yaşamını yitiren Selçuklu İlçe Başkanlığı Gençlik Kolları üyesi Talha Bayrakçı'nın cenaze törenine katıldı. Bakan Davutoğlu, daha sonra gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevapladı. Düşürülen Suriye uçağıyla ilgili sorular üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:
"Dün ve bugün sınırımızı ihlal eden bir Suriye uçağına yönelik müdahalemiz çerçevesinde, yoğun bir diplomatik trafik içinde olduk. Dün saat 13.15 sıralarında olay meydana geldikten sonra Genelkurmay Başkanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve MİT müsteşarlığımızla birlikte değerlendirmeler yaptık."
SURİYE UÇAĞI SINIR İHLALI YAPTI
Suriye uçağının 1 kilometre sınır ihlali yaptığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Suriye uçağı sınırımızı bir kilometre derinliğinde ihlal etmiştir. Bu konuda elimizde çok güçlü deliller zaten Genelkurmay Başkanlığı'nca bütün çalışmalar yapıldı. Bu çerçevede kamuoyumuzun bilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları koruyacak kudrette bir devlettir, sınırlarını ihlal edecek olan ister karadan, ister denizden, ister havadan gerekli müdahaleyi görür. Genelkurmay Başkanlığımız ve silahlı kuvvetleri bende tebrik ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti devletinin çaydırıcı gücü, barışın da teminatıdır. Bu caydırıcı gücü test etmeye kimsenin cüret etmemesi gerekir."
BM VE NATO'YA MEKTUPLA BİLDİRDİK
Düşen uçakla ilgili bilgileri BM Güvenlik Konseyi Genel Kuruluna ve NATO'ya mektupla bildirildiğini ifade eden Davutoğlu, "Dün, BM Genel sekreteri Ban Ki-mun'un ile görüşme gerçekleştirdim. BM Güvenlik Konseyi Genel Kurulu'na ve NATO'ya bir mektupla bildirimlerde bulunduk, gerekli dokümanları verdik. Sınır ihlalinin oluş seyriyle ilgili kapsamlı izahatlarda bulunduk."
NATO DESTEK VERDİ
Davutoğlu, "Daha sonra NATO genel sekreteriyle konuştuk. Nato Genel sekreteri, ittifakın ve bütün müttefiklerin açık desteğini ifade ettiler. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ittifak üyesi olarak her zaman yanında olduklarını da ifade ettiler. BM genel sekreteri de bu çerçevede verdiğimiz bilgilerden dolayı tebrik etti. Bundan sonra da temas halinde olmaya devam edeceğiz. Ümit ederiz bir daha bu tür harekete kimse kalkışmaz. Ümit ederiz Suriye'de de Suriye halkının iradesiyle şekillendireceği bir siyası ortam oluşur. Türkiye, her zaman barışın yanında olmuştur. Ama barış aynı zamanda kararlılık gerektirir. Gerektiği anlarda kararlılık gösteremeyen ülkeler, barış konusunda zaaf içerisine girerler. Bizim bu konuda kararlığımıza kimsenin tereddüdü olmamalıdır" diye konuştu.
ANGAJMAN KURALLARI İHLAL EDİLİRSE, CEVABI AÇIKTIR VE CEVAP VERİLMİŞTİR
TSK'ya ait Suriye'de düşen uçaktan sonra angajman kurallarının uluslararası topluma ifade edildiğini belirten Davutoğlu, "Angajman kurallarımız Suriye'nin uluslararası sularında düşen uçağımızdan sonra, çok açık uluslararası topluma ifade edilmiştir. Suriye rejimine ifade edilmiştir. Bu angajman kuralları bilinirken, bizim sınırımızı müteakip uyarılara rağmen, ihlal edilmeye kalkışılırsa, bunu cevabı açıktır ve bu cevap verilmiştir" dedi.
MUHALEFETE TEPKİ
Suriye uçağının düşürülmesi zamanıyla ilgili yayın organlarında çıkanları üzüntüyle karşıladığını ifade eden Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına da tepki gösterdi. Davutoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ciddi kararlılığı konusunda tereddüt ifade eden bir takım beyanlar, hiçbir şekilde kabul edilemez. Hele bunların Türkiye'de ifade edilmiş olması çok üzücüdür. Suriye hava kuvvetlerine gelin bizim sınırımızı ihlal edin diye bir davetiye çıkarmış hükümet. Seçimlere çok az süre kaldı, bu ihlale göz mü yumalım deseydik. Bunlar hiçbir devlet anlayışıyla bağdaşmaz."
Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının üzüntü verici olduğunu belirten Davutoğlu, "Hiç kimsenin Türkiye'nin haklılığı konusunda şüphe uyandırıcı beyanlarda bulunmaması lazım" dedi.
Suriye'deki Türkmenler'e götürülen TIR'ın da yine aynı şekilde yansıtıldığını ifade eden Davutoğlu, "Neredeyse Suriye rejimi ağzıyla Türkiye'yi teröre yardım eden bir ülke konumunda göstermeye çalışan bazı yayın organlarına şimdi de yine Suriye rejimi ağzıyla bunu bir seçim manevrası gibi yansıtmaya çalışması her şeyden önce hem ciddiyetsiz hem de Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu konudaki kararlı ve her zaman takdir edilen ilkeli tutumuna mugayir bir tavırdır. Bunu hiçbir şekilde mazur göstermek mümkün değildir. Açık bir şekilde böyle günlerde bütün siyasi itilaflarımızın unutulması lazım. Bütün farklı görüşlerimizin bir kenara konulması lazım. Türkiye Cumhuriyeti devletinin sınarları, bütün vatandaşlarımızın sınırlarıdır, onurudur" diye konuştu.
Davutoğlu, "Ne zaman olursa, hangi şartlar da olursa, her türlü ihlal mukabelesini görür" dedi.
VATANA İHANETTİR
Türk Silahla Kuvvetleri ile hükümetin yanında omuz omuza durulması gerekirken, şüphe uyandırılmaya çalışılan yayınların yapıldığını belirten Davutoğlu, yapılan yayınlara da tepki gösterdi. Davutoğlu, "Seçimlerle ilgili hiçbir kaygı veya bu anlamda hiç bir seçim güvenliği konusunda hiçbir mesele yokken, açık şekilde elimizdeki verilerle sınır ihlal yapılmışken, bu olayla seçimle irtibatlandırmak basiretsizlik ve art niyetliliktir. Biraz daha ileri gidecek olursam açık söyleyeyim, vatana sadakat ve uzlaştırmak mümkün değildir, ihanettir" diye konuştu.
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ
Irak Şam İslam Devleti'nın (IŞID) Halep'in kuzeyindeki Membeç bölgesinde kalan ve Türkiye'nin sınır dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerin 3 gün içinde çekilmesi yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Bakan Davutoğlu, konu ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığıyla sürekli irtibat halinde olduklarını belirtti.
Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu alanın Türk toprağı olduğunu ve Suriye'deki krizin ilk çıktığı günden itibaren yapılacak bir müdahaleyi Türkiye sınırına doğrudan yapılan müdahale olarak kabul edecekleri konusunda daha önce bildirimde bulunduğunu kaydetti.
HER TÜRLÜ TEDBİR ALINMIŞTIR , YANLIŞ MÜDAHALE CEVABINI GÖRÜRÜ
Süleyman Şah Türbesi'nde Silahlı Kuvvetler tarafından her türlü tedbirin alındığını ifade eden Davutoğlu, "Bu son olayda göstermiştir ki, her an her türlü riskle karşı karşıya kalabiliriz. Devlet olmanın bir gereği olarak ta, bu risklerin tümünü hesap ederek, olabilecek bütün senaryoya hazırlıklı olmak şarttır herkes bilir. Suriye rejimi de, Türkiye topraklarına her hangi bir söz konusu olabilecek yanlış yaklaşım veya müdahale, cevabını görür. Oradaki Mehmetçiklerin güvenliği bizim 75 milyon vatandaşımızın güvenliğidir. O bakımdan her türlü tedbir alınmıştır. Şu anda orada durum stabildir. Bir hareketlilik görünmüyor" dedi.
MISIR'DA İDAM
Mısır'da 529 kişiye idam cezası kararının verilmesinin sorulması üzerine Davutoğlu, bu kararın darbe yönetiminin nasıl anti demokratik olduğunu gösterdiğini belirtti. Mısır meydanlarında şehit olanların hesabını kim verecek diye soran Davutoğlu, her zaman Mısır halkının yanında olduklarını söyledi.

MKY,HD(İA/SS) (FOTOĞRAFLI)