İsmail AKKAYA- Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hamas, BM'nin sunduğu, '24 saatlik ateşkes önerisinin' kabul etmesinin önümüzdeki süreç için umut ışığı olduğunu söyledi. Ateşkes'in, Paris'te yapılan görüşmeler sonucunda oluştuğunu ifade eden Davutoğlu, ''Öncelikli hedefimiz, ateşkesin uzatılması. Sonraki hedef, insanı durumun iyileştirilmesi için, insani yardımların Gazze'ye ulaşımı. Daha sonra da sürdürülebilir ateşkesin sağlanması. Tabii nihayetinde hepimizin hedefi Gazze ve Filistin halkının onurunu koruyacak bir barışın tesir edilmesi" dedi.
Ramazan Bayramı'nı geçirmek için memleketi Konya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulunu. Hamas'ın, BM'nin sunduğu, '24 saatlik ateşkes' önerisinin kabul etmesini değerlendiren Davutoğlu, şunları söyledi:
''Dün Paris'te yaptığımız görüşmeler neticesinde, daha önce Katar'da ilan etmiş olduğumuz '12 saatlik ateşkesin' uzatılması kararına varmıştık. Sayın Kerry ve Halid el-Atiye ile her iki tarafla görüşecek bu 12 saatlik ateşkesin 24 saat uzatılması prensip kararı oluşmuştu. Ancak İsrail tarafından Şabat ve kabine toplantısının uzaması nedeniyle, bu uzatma mümkün olamadı. Gece boyunca ateşkes ihlalleri söz konusu oldu. Gece boyu ve bugün öğleden öncede yoğun bir telefon diplomasisi yaptık. Sayın Kerry ve BM Genel Sekreteriyle görüştüm. Bundan önce Halit Meşal ve Halid el-Atiye ile üçlü bir telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmelerin sonucu olarak saat 2'de Hamas tekrar ateşkes ilan etti. BM'nin ateşkes çağrısına uyacağını ifade etti, ateşkesi bozmaya yönelik adım atılmadıkça. Daha sonra Kerry ile görüştük. O da İsrail tarafıyla görüştü. İsrail tarafı bu ateşkese uyacaklarını ifade ettiler. Ben sayın Ban Ki- Moon ile görüştüm. Ban Ki- Moon, Filistin saati ile 2'de başlayacak ateşkesin 24 saat süreceği konusunu teyit etti. Bu konuda destek vereceğini ifade etti.''
24 SAATLİK ATEŞKESİN UZATILMASI
24 saatlik ateşkesle Filistinlilerin rahat nefes alıp en azından bayramlaşabileceğini ifade eden Davutoğlu, bu ateşkesin önümüzdeki süreç için umut ışığı olduğunu bu ateşkesinden tekrar uzatılması içinde ilgili taraflarla sürekli temas halinde olduklarını söyledi.
Davutoğlu, ''Yarın saat 14.00'e kadar ateşkesi bozacak bir hareket olmadığı taktirde ateşkes bir kez de uzatılır'' dedi.
GAZZE'YE 17 TONLUK İLAÇ YARDIMI
Gazze'ye 17 tonluk ilaç yardımının ulaşması içinde girişimlerde bulunduklarını ifada eden Davutoğlu, ''24 saatlik ateşkesten bil istifade 17 tonluk ilaç yardımını hazır hale getirdik, Gazze'ye iletilmesi konusunda müzakereler yapıyoruz. Kızılay Genel Müdürümüz, Kudüs'e intikal etti. Kudüs başkonsolosumuzla birlikte Gazze'ye dönük insani yardımları süratle yerine götürmede yoğun bir çaba içindeler. ilaç ve gıda yardımı Gazze'ye aralıksız olarak iletilecek. Biraz önce Başbakanımızla da görüştük. Gerekirse İstanbul'dan bölgeye bir hava köprüsü kurarak ellimizdeki bütün imkanlarımızı bu acının dinmesine çalışacağız'' diye konuştu.
''KERYY İLE ARAMIZDA GÜVEN İLİŞKİSİ ''
Davutoğlu, ateşkes sağlanmasında Türkiye, ABD ve Katar'ın yaptığı görüşmelerin etkili olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ateşkes sürecinde Kerry ve Halid el- Atiye ile üçlü olarak kurduğumuz istişare mekanizmasının etkisi oldu. Kerry'in, İsrail'de oradan teması var. Bizlerin de Katar'da olduğum yaklaşık 24 saati aşkın sürenin büyük bir çoğunluğunu Hamas lideriyle geçirdik. Tabii iki tarafla doğrudan temasın olması sayın Kerry ile aramızda bir güven ilişkisiyle açık ve net bir iletişim kanalının kurulmuş olması bu ateşkesi sağlayan bir unsurdur.''
KREYY'E ÖVGÜ
Ateşkes için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in yoğun çaba sarf ettiğini belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Kerry çok yoğun bir çaba sarf etti. Karşılıklı olarak en az 4-5 kez ateşkes müzakere kağıtları değiş- tokuş edildi ve nihai metin Kerry'in teklifi olarak İsrail tarafına iletildi. Ancak maalesef, İsrail bunu kabul etmedi. Etmemesi üzerine geçici ateşkesler formülü üzerine duruldu. Burada sayın Kerry'in çok ciddi katkısı oldu. Kerry'ın katkısından dolayı teşekkür ederim. Çünkü ateşkes sağlanması için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Ancak sadece Kerry ve bizlerin Türkiye ve Katar'ın iyi niyeti, ateşkesi sürdürebilir kılmıyor. Alandaki aktörlerin de bu çabayı göstermesi lazım.''
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Türkiye ziyaretiyle birlikte Türkiye, ABD ve Katar mekanizmasının kurulduğunu belirten Davutoğlu, ''Şöyle bir kanaat uyanmasını istemem. Filistin yönetimi ve sayın Abbas, bu sürecin içinde. Aynı şekilde Mısır'da bu sürecin içindedir. Sayın Kerry, Mısır ve İsrail tarafıyla sürekli görüştü. Dolayısıyla öyle bir kanaat uyanmasını hiç arzu etmeyiz. Bir Türkiye ve Katar bir tarafta, Mısır ve İsrail bu değil. Önemli olan kan ve gözyaşının dinmesi için herkesin elinden geleni yapması. Sayın Kerry, Kahire'den bizimle konuştu, biz Katar'da iken. Bütün bu sürecin sonunda buraya gelindi'' dedi.
''KERRY İLE BİZİM BÜYÜKELÇİLİKTE ÇALIŞTIK''
Ahmet Davutoğlu dün Paris'te ilk olarak ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile baş başa görüştüklerine ardından yedili toplantı yapılıp, Kerry ile birlikte diğer ülkeleri bilgilendirdiklerini kaydetti.
Paris'teki görüşmeyi anlatan Davutoğlu, ''Sayın Kerry ve ben diğer ülkeleri bilgilendirdik. Onların BM şemsiye altında ve ortak çabaları içinde Gazze'nin yeniden yapılandırılması konusunda yapacakları somut katkıları ele aldık. Sonra Kerry, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Halid Meşal ile temas kurarak bu ateşkes şartlarının oluşmasını sağladık. Daha sonra Kerry, bizim büyükelçiliğe gelerek çalışmaları devam ettik. Son derece verimli çalışmalar oldu. Bu çalışmalar olmasıydı Filistinli kardeşlerimiz en azından bayramlaşırken, bomba altında bayramlaşmamaları garantisini almamış olurduk. Elimizden geleni yapacağız. Yine de risk var. Her an bir provokasyon ve kontrol dışı bir hareket olabilir. Onun için saat başı bütün aktörlerle temas halindeyiz'' dedi.

FOTOĞRAFLI