Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'deki 72 saatlik ateşkesin yeniden ihlal edildiğini hatırlatarak, ''Şu an yapılması gereken derhal ateşkes şartlarına geri dönülmesi ve gerektiğinde bir araştırma heyeti ihdas edilerek ateşkesin, kim tarafından ihlal edildiğini tespiti yönünde adımlar atılması gerekir. Yoksa Filistin tarafına yönelik suçlamalarla, daha önceki uygulanan insanlık dışı katliamları mağdur göstermeye çalışmak İsrail'e hiçbir fayda sağlamaz ''dedi.
Memleketi Konya'da bulunan ve ilçeleri ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Beyşehir'de Eşrefoğlu Camii'nde cuma namazını kıldı. Davutoğlu, çıkışta vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Ardından da Gazze'deki son durum hakkında telefon görüşmeleri yapan Davutoğlu, ateşkesle ilgili açıklamada bulundu.
Davutoğlu, dün saat 23.00- 23.30 sıralarında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Katar Dışişleri Bakanı Halid El Atiye ve Hamas Lideri Halid Meşal ile yaptığı telefon görüşmeleri sonucu Gazzelilerin rahat bir nefes alması ve insani yardımların ulaşması için 3 günlük bir ateşkes konusunda mutabakata varıldığını ancak bugün saat 10.00 sıralarında bunun ihlal edildiği haberlerini aldıklarını söyledi.
70 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ
Ateşkesin ilk saatlerinin sakin geçtiğine dikkat çeken Davutoğlu, şöyle dedi:
''Maalesef saat 10.00'dan itibaren hepimizi üzen haberler gelmeye başladı. Alandan doğrudan bilgi almaya çalıştık. Gerek Birleşmiş Milletler kanalıyla gerekse Filistin tarafından. Biraz önce de sayın Halid Meşal, sayın Halid Atiye ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdim. Tabii bu tür ateşkes durumlarından herkes kendisine ulaşan haberle değişik yorumlar yapıyor. Ancak Filistin tarafının açık ve kesin tespiti, ateşkesin İsrail'in özellikle ateşkes saati yaklaştıkça arttırdığı operasyonlar sebebiyle doğan bazı çatışmalardan kaynaklandığını, 70'e yakın Filistinlinin hayatını kaybetmesine sebep olan ateşkes ihlallerinin yaşandığını, buna cevap vermek durumunda kaldıklarını iddia ediyorlar."
'MEŞAL, İSRAİL ATEŞKESİ BOZMAMASI HALİNDE ATEŞKESE SABİT OLACAK'
Halid Meşal'in, İsrail'in ateşkesi ihlal etmemesi durumunda ateşkese sadık kalacaklarını söylediğini ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tabii önemli olan şu anda ateşkes şartlarına tekrar suratle geri dönülmesidir. Sayın Meşal, bu çerçevede İsrail ateşkesi bozmaması halinde ateşkese sadık olduklarını, bu çerçevede de Filistin tarafından bir açıklama yapılacak. Herkesi aklı selime davet ediyoruz. Dünyanın gözü önünde bir halk, her türlü tahrip edici silahla büyük bir zulme maruz kalıyor. Bayramdaki katliamlara, insanlık vicdanın isyan ettiği bir dönemde gelen bu ateşkes bir fırsat olarak görülmeli.''
FİLİSTİN'İ SUÇLAMAK DOĞRU DEĞİL
Davutoğlu,''Burada Filistin tarafını suçlayarak ateşkesin bittiği ilan etmek doğru tavır değil. Biz daha ilk günden sayın Kerry'e de ifade etmiştim. Ateşkes ilan edildikten sonra mutlaka bu tür ihlal iddiaları, karşılıklı suçlamalar olur. Birleşmiş Milletler'den gözlemci bir heyet alanda bulunsun dedim. BM tesbit etsin demiştim. Böyle bir heyetin oluşması zaman alacağı, ateşkesi bir an önce gerçekleştirmek amacıyla bu mümkün olmamıştı. Ancak alanda BM temsilcileri var. Onlarla da temas halindeyiz''diye konuştu.
GÖZLEMCİ HEYET ŞART
Ateşkesin ihlalinin kim tarafından yapıldığını tespiti için bölgede gözlemci heyetin olması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Çok kırılgan bir ateşkes olduğunu başından beri biliyorduk. Çünkü daha önce 24 saatlik bir ateşkes ilan edildiğini biliyorsunuz. Bayramın ilk günü. Yine böyle bir kırılganlık yaşanmıştı. Bugün itibariyle biraz sonra telefon görüşmelerimiz devam edeceğiz. Bir an önce ateşkes şartlarına geri dönülmesi için elimizden gelen yapmaya ve Filistinli kardeşlerimize insani yardımların ulaşması yönünde de çalışmalarımızı artırmaya kararlıyız. Şu an yapılması gereken derhal ateşkes şartlarına geri dönülmesi ve gerektiğinde bir araştırma heyeti ihdas edilerek ateşkesin kim tarafından ihlal edildiğini tespiti yönünde adımlar atılması gerekir. Yoksa, Filistin tarafına yönelik suçlamalarla, daha önceki uygulanan insanlık dışı katliamları mağdur göstermeye çalışmak İsrail'e hiçbir fayda sağlamaz. Bunun da İsrailliler tarafından gayet iyi bilinmesi gerekir'' dedi.
Davutoğlu, açıklamanın ardından Ankara'ya hareket etti.

FOTOĞRAFLI