CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül tarafından, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e Devlet Nişanı tevcih edildi. Cumhurbaşkanı Aliyev de, Cumhurbaşkanı Gül'e, Haydar Aliyev Nişanı'nı tevcih etti. Cumhurbaşkanı Gül, nişanların tevcihinin ardından yaptığı konuşmada, "Bu nişanlar, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki dostluk, kardeşlik ve muhabbeti bir kat daha taçlandırmaktadır" dedi.
NİŞAN TEVCİHİ VE NİŞAT BERATI TAKDİMİ
Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen baş başa görüşmenin tamamlanmasından sonra Cumhurbaşkanı Gül tarafından törenle Cumhurbaşkanı Aliyev'e Devlet Nişanı tevcih edildi. Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından da Cumhurbaşkanı Gül'e, Haydar Aliyev Nişanı’nın tevcihi ve Nişan Beratı takdim edildi.
Cumhurbaşkanı Gül, nişanların tevcihinin ardından yaptığı konuşmada, "Bugün burada Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik ve muhabbeti bir kat daha taçlandıracak Nişan Töreni vesileyle toplanmış bulunuyoruz" dedi.
"AZERBAYCAN’IN EN YÜKSEK NİŞANININ BANA LAYIK GÖRÜLMESİNDEN MUTLULUK DUYDUM"
Türkiye'nin en yüksek nişanı olan 'Devlet Nişanı'nı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e takdim etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: "Zamanında Umum Milli Lider, Büyük Devlet Adamı Haydar Aliyev'e de tevcih edilen 'Devlet Nişanı'nı, bu defa Aliyev ailesinin bir başka saygın mensubuna takdim etmek benim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Bu nişan, aynı milletin iki parçası olan ülkelerimiz arasındaki kardeşlik bağlarının pekiştirilmesi ve dostane ilişkilerimizin güçlendirilmesi için örnek liderlik sergileyen Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'e en kalbi takdirlerimizin ifadesidir. Aynı şekilde, Azerbaycan’ın en yüksek nişanı olan 'Haydar Aliyev Nişanı'nın bana layık görülmesinden de büyük mutluluk duydum. Merhum Haydar Aliyev’in adını taşıyan bu nişanın tevcihi, ezeli ve ebedi Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin müşahhas bir tezahürüdür."
"AZERBAYCAN’LA KARDEŞLİK İLİŞKİLERİNİN EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE DEVAMINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Azerbaycan'la dostluk, kardeşlik ve iyi komşuluk bağlarına dayalı ilişkilerin en güçlü şekilde devamına büyük önem verdiğini vurgulayarak, küresel ve bölgesel çalkantıların sürdüğü bir dönemde, Azerbaycan’ı güvenli limanlara taşıyacak bir liderin mevcudiyetinin, ilişkilerin geleceğinin teminatı olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, "Zat-ı Devletlerinin dirayetli yönetimi altında Azerbaycan, her alanda göz kamaştırıcı başarılara imza atmıştır. Son on yılda Azerbaycan’a gerçekleştirdiğim her ziyarette, bu kardeş ülkenin çehresinin mahir ellerde nasıl değişip güzelleştiğini yerinde gördüm" dedi.
"AZERBAYCAN, GIPTA EDİLEN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ"
Kapsamlı kalkınma hamlesi ve artan refah seviyesiyle Azerbaycan’ın, kısa sürede gıpta edilen bir ülke haline geldiğine, bölgesindeki ve uluslararası toplumdaki saygın konumunu her geçen gün daha da pekiştirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, 2012 yılında BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen ve geçen hafta ikinci kez üstlendiği Dönem Başkanlığını devreden Azerbaycan'ın, sergilediği başarılı performansla diplomatik gücünü de kanıtladığını belirtti.
"TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN ARASINDA YENİ BAŞARI HİKÂYELERİ YAZMAK İSTİYORUZ"
"Ne mutlu ki, Azerbaycan halkı, bağımsızlığını kazandıktan sadece yirmi iki yıl sonra, kendi imkânları ve gücüyle geleceğe ümitle bakmasını sağlayan böylesine etkileyici bir performansı ortaya koymuştur" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu başarının ardında, Umum Milli Lider rahmetli Haydar Aliyev’in attığı sağlam temeller ve Cumhurbaşkanı Aliyev'in bu mirasa yaraşır şekilde ülkesine hizmet etmesinin bulunduğunu aktardı. Bu kararlı liderlik sayesinde bugün, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağlarının müşahhas projelerle gelişip zenginleşmeyi sürdürdüğünü de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum enerji projelerine, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Trans Anadolu (TANAP) boru hatlarını süratle tamamlayarak yeni başarı hikâyeleri ilave etmek istediklerini belirtti.
"HAYDAR ALİYEV NİŞANI’NI BÜYÜK BİR ŞEREFLE TAŞIYACAĞIM"
Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e, "Azerbaycan’da göreve geldiğiniz günden bu yana ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ilişkilerinin daha da derinleşmesi için büyük çaba harcadınız. Üstün gayretlerinizle, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin tarihinde müstesna bir yer edindiniz. Ülkelerimizin ortak menfaatleri doğrultusunda gösterdiğiniz liderlik dolayısıyla Zat-ı Devletleri’ne, Türk Milleti adına, Türkiye Cumhuriyetinin ihdas ettiği en yüksek nişan olan ‘Devlet Nişanı’nı takdim etmekten onur duyuyorum. Büyük bir şerefle taşıyacağım 'Haydar Aliyev Nişanı'nın tarafıma tevcihi dolayısıyla da, şahsınızda tüm Azerbaycan halkına en samimi hislerimle teşekkür ediyorum" dedi.
"ARAMIZDAKİ EŞSİZ KARDEŞLİK BAĞLARININ İLELEBET DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM"
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye-Azerbaycan kardeşliği için tarih boyunca her türlü fedakarlığa katlanan atalarımızı ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, aramızdaki eşsiz kardeşlik bağlarının ilelebet devam edeceğine olan sarsılmaz inancımı yineliyorum. Yaşasın Can Azerbaycan! Yaşasın Türkiye! Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği!"
Cumhurbaşkanı Aliyev de törende yaptığı konuşmada, Nişan'ın kendisi için büyük şeref olduğunu belirterek, bundan sonra da Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi için çalışacağını söyledi.
CUMHURBAŞKANI ALİYEV: "BİZİM İÇİN TÜRKİYE, EN YAKIN DOST, KARDEŞ VE MÜTTEFİK ÜLKEDİR"
Türkiye ile Azerbaycan'ı tarihin, etnik köklerin ve ortak medeniyetin birleştirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Aliyev, bağımsızlığını kazanmasının ardından Azerbaycan'ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Aliyev, kendileri için Türkiye'nin en yakın dost, kardeş, müttefik ülke olduğunu ifade etti. Konuşmasında, Türkiye’nin gösterdiği gelişmeye değinen Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Gül'ün bu gelişmeye olan katkısına işaret etti.