CUMHURBAŞKANI GÜL İSKOÇYA'DAKİ TÜRKLERLE BULUŞTU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Tatlıdil Forumu' için geldiği İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da Türk vatandaşları ile biraraya geldi.
Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nin düzenlediği resepsiyona İskoçya'nın çeşitli kentlerinde yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı katıldı. Resepsiyona Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ile Tatlıdil Forumu'na katılmak üzere Türkiye'den Edinburgh'a gelen çok sayıda siyasetçi, işadamı ve akademisyen katıldı. Resepsiyonda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türk İngiliz ilişkilerini geliştirmek amacıyla kurulan 'Tatlıdil Forumu' için İskoçya'da bulunduğu hatırlatarak, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Birleşik Krallık denildiğinde bunun en önemli parçalarından birisinin İskoçya olduğunu ve merkezinin de Edinburgh olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Edinburgh'un ne kadar köklü bir tarihi, kültürü olduğunu herkes bilir ama gelip görenler bir kez daha etkilenir. Burada sizler, değerli vatandaşlarımız Türklerin burada olması tabii ki Türkiye'nin burada en iyi şekilde temsil edilmesini de sağlıyor" dedi.
İSKOÇYA'YA TÜRK BAŞKONSOLOSLUĞU MÜJDESİ
Türkiye'nin daha güçlü şekilde temsil edilmesi için Edinburgh'a da başkonsolosluk açılacağı müjdesini veren Cumhurbaşkanı Gül, artık dünyanın eskisi gibi olmadığını belirterek şunları söyledi: "Burada doktorasını yapıp Türkiye'de profesör olan çok değerli hocalar da var aramızda. Onlar buradayken, tabii ki o zaman ne internet ne bu şekilde telefonlar ne bu şekilde uçakların neredeyse her gün gidiş gelişi yoktu. Ama şimdi her şey çok değişti. Dünyanın her tarafı artık birbirine çok yakın oldu. Dolayısıyla burada yaşayan, buraya yerleşmiş olan vatandaşlarımızın da gurbette yaşama duygusu eminim ki biraz memleketten uzakta olsa da eskisi gibi değil artık. Herkes telefonundan yolda yürürken bileTürkiye'deki yakınlarını arıyor, onlar da burayı soruyor."
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda Türk vatandaşlarına başarılar dileyerek sözlerini şöyle noktaladı: "Burada bulunduğunuz süre içerisinde Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğinizden de ettiğinizden de hiçbir şüphem yok. Burada önemli olan şey hepimizin Türkiye sözkonusu olduğunda birlik, beraberlik içerisinde Türkiye'yi en iyi şekilde tanıtmanız, geleneklerimizi, kültürümüzü burada en iyi şekilde yaşatmanızdır. İskoçlar, kendi kültür ve geleneklerine bağlı bir millet. Dolayısıyla biz de o şekildeyiz. Bunun en iyi şekilde burada temsil etmenizi tekrar temenni ediyorum."
Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrunisa Gül daha sonra resepsiyonda Türk vatandaşları ile sohbet etti.
TATLIDİL FORUMU PANELLERLE SÜRDÜ
Türk-İngiliz ticari ilişkilerini güçlendirmek için 2011 yılında kurulan ve 3 gün sürecek Tatlıdil Forumu'nu gün boyu süren panellerle devam etti. Enerji, ekonomi, dış ilişkiler, Avrupa Birliği gibi farklı konu başlıkları altında düzenlenen panellere konuşmacı olarak İngiltere eski Savunma Bakanı Liam Fox, İngiltere eski İçişleri Bakanı ve 'Tatlıdil Forumu'nun kurucularından Jack Straw, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri eski Bakanı ve Tatlıdil Forumu'nun kurucularından Yaşar Yakış, Prof. İlber Ortaylı, Ertuğrul Kumcuoğlu, Prof. Dr. Gülner Aybet, Prof. Dr. İlter Turan katıldı.
CUMHURBAŞKANI GÜL İSKOÇYA'DA ÇAY PARTİSİNE KATILDI
Türk- İngiliz 3. Tatlıdil Forumu için İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Forum'un ilk gününde düzenlenen Çay Partisi'ne katıldı. Edinburgh'daki tarihi Balmoral Hotel'de düzenlenen çay partisine Türkiye'den ve İngiltere'den aralarında siyasetçi, akademisyen, işadamı ve gazetecinin bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.